29 Ekim 2008 Çarşamba

ligimizin en iyi 10 tane 10 numarası

malumunuz dünya futbolunda klasik 10 numara pek fazla kalmadı. bunda avrupa futbolunun da büyük etkisi var. yalnız ülkemizde hala el üstünde tutulan oyuncu tipleri bunlar. en azından 3 büyüklerimiz 10'larsız yapamıyor. aşağıdaki listede ligimizin en iyi 10 tane 10 numarasını dizmek istedim. zor oldu çünkü ligimizde de klasik olarak adlandırabileceğimiz 10 numaralardan 10 tane yok. kendimizce bir sıralama yaptık. beğeninize sunuyoruz.


1- alex de souza - fenerbahçe

şüphesiz ki listenin en başını hak ediyor. alex'in ligimizde ki 5 senesi bu yıl. attığı goller, yaptığı asistler ile takımın lideri konumuna geldi. 5 yıl önceki haliyle karşılaştırıldığında farklar görebiliyoruz. özellikle son 2 sezondur avrupa futboluna daha yatkın oynuyor. parma ona avrupa tecrübesini yaşama fırsatı tanımadı ama o sadece türkiye liginde yaptıklarıyla fenerbahçe'de kaldı. bu sezon sözleşmesi bitecek. tahminin bir 2 sene daha sözleşme imzalanır kendisiyle.


2- cassio lincoln - galatasaray

2. sıra için lincoln ile delgado arasında gidip geldim. ikiside istikrarsız bir performans sergiledi türkiye'de bulundukları süre içersinde. fakat lincoln'ün yetenekleri delgado'dan daha iyi derecede. onun da 10 numara kaprisleri var. taraftar da onu arda'dan kewell'dan ayrı olarak 10 numara görüyor. takımın en büyük vazgeçilmezi diyemeyiz ama tekniği, şutları onu farklı kılmaya yetiyor.




3- mattias delgado - beşiktaş

basel'den ayrıldığında ağlayanları oldu. basel başkanı da kendisini çok seviyordu. basel'in mutlu uefa macerasında ki futbolunu takip edip beğenmiştim kendisini. tabi gözünüzün önünde daha farklı görüyorsunuz. açıkçası çok umutluydum kendisinden. kesinlikle kötü performans sergilemiyor ama daha iyi olabilir. lakin daha genç. ileride futbolunu geliştireceğini düşünüyorum.




4- rodrigo tabata - gaziantepspor

''ben pele'nin 10 numara giydiği bir kulüpte, 10 numara giyerek buraya geldim'' sözlerinin sahibi 27 yaşındaki japon göçmeni brezilyalı oyuncu. tipik bir 10 numara kendisi. kendisini oynatan hocası nurullah sağlam'da onun oynayacağı zemini hazırlamış durumda. başarılı bir giriş yaptı ligimize. ileride büyük kulüplerimizde göremeyeceğiz ama şu an da kendisini izletebilir durumda. ilk maçında fenerbahçe'ye attığı gol de kaltesini belli ediyor.

5- mehmet topuz - kayserispor

kayserispor'un gözbebeği. aslında sadece kayserispor'un değil 4 büyüklerinde göz bebeği. ısrarlı tekliflere rağmen kayserispor onu bırakmadı. o da kayserispor'a inanıyor ve oynamaya devam ediyor. kayserispor her zaman iyi bir takım görüntüsü çizdi ama hiç bir zaman 3 büyük takımın arasına gircek gibi gözükmüyor. bence stadyum projesi son şansı mehmet topuz'un. yaşı 25 şu an. kayserispor bir sonraki basamağa atlayamadı takdirde mehmet topuz'da ileride sadece kadir has stadyumunun bir köşesinde resmini görebilecektir.

6- yusuf şimşek - bursaspor

anadolu'da yıldızı parlayan her oyuncu gibi denizlispor'dan fenerbahçe'ye büyük umutlara geldi. zaman zaman iyi, zaman zaman kötü performans sergiledi. istikrarsız yapısının en büyük nedeni istanbul'du. fenerbahçe'nin de senede 3 hoca değiştirdiği dönemlere denk gelince istikrar tutturması zaten çok zordu. daum 6 ay sonra onu gönderdi. kendisi de evlenip düzenli bir hayata geçince futbolu yavaş yavaş yükselişe geçti. lakin yaşı da bir hayli ilerledi. kendisi de yaptığı açıklamalarla pişmanlığını dile getiriyor. ona göre fenerbahçe'de kalsaydı bugün alex'e ihtiyaç yoktu.

7- stjepan poljak - eskişehirspor

şu sıralar yükselişe geçen eskişehirspor'un arka planda kalan yıldızı. eskişehirspor onu hırvatistan'ın slaven belupo koprivnica takımından 350.000 euro ya transfer etti. teknik ve çevik bir oyuncu. doğup, büyüdüğü topraklardan paylar almış bir isim. fiziksel olarak. vatandaşı luca modric'e benzerliği ile dikkat çekiyor. youla'nın ihtiyacı bir isim. klasik bir 10 numara diyemeyiz ama eskişehirspor'un ortasahasında ki en önemli isim olduğu aşikar. 25 yaşında. umarım ligimizde uzun süreler bulunur.



8- mehmet çakır - ankaraspor

geçlerbirliği oftaş çıkışlı bir isim. gençlerbirliğin'de yıldızı parladı. hatta o kadar çok parladı ki, 2 sezon önce az alkmaar transfer etmek istedi kendisini. büyük takımlarda görebileceğimizi zannetmiyorum ama ankaraspor için şu an önemli bir oyuncu. ileride gidebileceği muhtemel anadolu takımları içinde önemli oyuncu seviyesine çıkacaktır.




9- mohammed ali kurtuluş - sivasspor

briantinli saçları ile hollywood'un italyan mafya adamlarını anımsatıyor bana. bu sezon forma şansı bulamıyor (henüz 5dk oynadı). onun bu listeye girmesindeki en büyük özelliği geçen sezonki performansı. son demlerini yaşıyor kendisi. 34 yaşında. geçen sezon inönü'de oynanan beşiktaş-sivasspor maçında frikik için topun başında bulunan arkadaşına ''sen git sevin'' diyerek duran toplarda ki ustalığını ve özgüvenini tarif ediyordu aslında. yaşlı ve oynamıyor ama o tipik bir 10 numara.

10- erman özgür - gaziantepspor

çanakkale dardanelspor'dan beri hep göz önünde ama bir türlü o büyük basamağı atlayamadı. aslında trabzonspor onun için bir şanstı. değerlendiremedi o şansını. bir çok anadolu kulübü gezdi. zaman zaman büyük takımlara karşı gösterdiği iyi performanslar göze battı. anadolu takımlarının tipik 10 numarası yakıştırması gayet uyar kendisine.




ufakta bir not düşelim. gençlerbirliği'nde hakkında çok az şey bildiğim james troisi adında bir genç var. daha 20 yaşında ve son 2 sezonunu newcastle united'ın daha çok reserv takımında geçirmiş birisi. avustralya'nın 2008 olimpiyat kadrosunda da yer aldı. bir umut bekliyoruz. inşallah geçen sene gelen ve 6 ay sonra veda eden vatandaşı nick carle kadar ömrü kısa sürmez.

1 yorum:

Çubuklu Sevdalısı dedi ki...

çok güzel tespitler.Mehmet Çakır hakkında yanılmışsın ama bence.ileride çok büyük bir santrfor olucak.