16 Ekim 2008 Perşembe

fatih terim'li milli takım #2


ilk yazımızda ilk yarıları önde kapatamadığımıza dair istatistik veriler sunmuştuk. o yazıya burdan erişebilirsiniz. bosna hersek ve estonya maçlarından sonra istatistik gelişti ve 26 resmi maçın sadece 5 inin ilk yarılarını önde kapattığımızı hatırlatalım.

fatih terim çoğu kez tek forvet oynatıyor. kimleri oynatıyor tek forvet? nihat, mevlüt, halil altintop. bu isimlerin hepsi 2. forvet adamı ama. nihat'ı tek forvet oynatan sadece terim vardır heralde. diyeceksiniz ki eldeki kadro kısıtlı, sakat çok. mehmet yıldız gibi bir adamın bugün en formsuz hali sahaya girer. neden? çünkü adamın belli özellikleri var. defans oyuncuları ile koro kor mücadeleye girişiyor, kafa topuna yükseliyor, vuramasa bile rakibe rahat vurma imkanı tanımıyor. topu rakip ceza sahasında mümkün olduğunca çok tutmaya çalışıyor. bu özelliklerini en formsuz döneminde yapabilir bu adam. formda olduğu zaman (ki formda zaten) neler yapıyor? topu ayağında tutabiliyor, ver kaça girebiliyor, uzaktan şut çekebiliyor. mevlüt'ün ise koşu yoluna top atabilirsin. mevlüt kanatlara kaçtığında pas verebilirsin asist pozisyonuna sokarsın. estonya ve bosna hersek gömülüyor sahasına bir süre sonra. uzun oynadığın topa mevlüt kafayı vuramaz. mevlüt çabuk oyuncudur. o uzun topu mehmet yıldız indirir mevlüt çıkar bir yerden vurur, golünü atar.

anlatmak istediğim mevlüt, mehmet yıldız veya nihat değil. o tip oyuncuyu kastediyorum. yani tek forvet oynayacaksan semih'i, mehmet yıldız'ı, ümit karan'ı, fatih tekke'yi hatta batuhan'ı hatta ve hatta nobre'yi oynat. ikinci adam olarak yanına nihat'ı, mevlüt'ü, halil'i koy.

maç içinde de yanlış oyuncu tercihleri eklenince kazanmamız imkansız hale geliyor. estonya maçında kazım çıkıyor uğur giriyor. yahu kazımı çıkardın madem mehmet yıldız'ı koy yine. kanattan adamın mı eksilmiş oldu senin. zaten beklerin olmuş orta saha o dakikada. en kötü ihtimalle mevlüt'ü sağa kaydır. diyebilirsiniz ki mehmet yıldız'a takmışsın sen. evet arkadaş estonya gibi bir rakip ile berabere kalıyorsak mehmet yıldız'a takarım ben. oynatacaksın bu adamı. çünkü seçtiğin kadroda mehmet yıldız dışında alternatifin yok. ne yaptı uğur oyuna girince. top ezdi. hiç şaşırmadık çünkü bu aralar top ezmekten başka bir şey yapmıyor sahada.



# fatih terim'li milli takım

Hiç yorum yok: