4 Aralık 2008 Perşembe

Kaptan


hertha berlin - galatasaray maçında ayhan, ümit ve hasan şaş oynayamayınca sahaya kaptan olarak lincoln çıktı. lincoln bu takımın kaptanlarından biri mi? hayır... peki neden kaptan olarak çıkıyor? hacettepe maçında rakiple dalga geçtiği için eleştirildi, morali bozuldu diye olabilir mi? mümkün... lincoln'ün gelen eleştiriler üzerine moralinin bozulduğuna inanmıyorum. çünkü herkes birbiriyle dalga geçer. diğer kişi de tepki gösterir. bu çok normal. bunu terbiyesizlik olarak addetmiyorum onu da söyleyim. ha belki yönetim seni seviyoruz, arkandayız tarzında 1 maçlık fırsattan istifade kaptan yapmış olabilir. yönetim açısından bir bakış açısıdır bu da. yalnız başka bir şekilde bu sevgi gösterilemez miydi? galatasaray ki geleneklerine bağlı bir kulüptür. lincoln'e gelene kadar kaç isim var galatasaray'da bu maçta kaptan çıkabilecek. genç yaşta yıldız sıfatı kazanan arda var, savaşçı kimliği ile servet var. hiç bilemedin alt yapıdan beri yıllardır kadroda bulunması hasebiyle sabri var. en kötü ihtimalle stuttgart'ın geçen seneki kaptanı meira var. lincoln ki bunların arasında karakteri ile sahaya kaptan olarak çıkabilecek son isim. herta maçında da lincoln'ün karakterinde bir değişiklik göremedik. lincoln bildiğimiz lincoln'dü.

buna benzer bir olayı beşiktaş nobre ile yaptı. 2006 yılında oynanan fenerbahçe - beşiktaş derbisinde nobre, ibrahim üzülmez'in ilk 11'de bulunmasına rağmen sahaya kaptan olarak çıktı. sebebi oyuncuyu eski takımına karşı gaza getirmek. düşünün bir oyuncuyu gaza getirmek adına kaptanlık emanet edilebiliyor. fenerbahçe de aynı davranışta bulunmadı mı? hemen onu da söyleyim bulundu. fatih akyel, ogün'ün oynamadığı bir maçta sahaya kaptan olarak çıktı.

5 ay önce bir takım kaptanı, arkadaşı terlik giydiği için kavga çıkardı. kaptanlık önemli bir meseledir takım içinde. hele ki bu takım türk takımlarında ki işleyişi göz önüne aldığımızda kaptan takım içinde büyük saygı gören bir isimdir. kaptan kendini motive etmek için değil, takımı motive etmek için kaptan olmalıdır. gerek karakteriyle, gerek oyunuyla kaptan, kaptan gibi olmalıdır.

9 yorum:

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
after the bad result at home against Metallist, thing turns to the normality with this important and difficult win at Berlin.
Regards.

Scatterbrain dedi ki...

tabi ya juan, ne sandın. hem important, hem de difficult!

selaminko dedi ki...

bence bu kaptanlık kararını takımdaki arkadaşları aldı. lincoln'un kaptan olmasını istediler. saolsun medyam biz ne zaman sıkıssak yardımımıza kosuyor. takımın ustune gidiyor. takım da kenetlenip harbiden takım oluyor. hep boyle medya hep boyle lutfen.

Adsız dedi ki...

"herta maçında da lincoln'ün karakterinde bir değişiklik göremedik. lincoln bildiğimiz lincoln'dü."

resimdeki pozisyon için mi bunca tatava? hacettepe maçında ayağına aldığı darbeye rağmen ayakta kalmaya çalışıp pozisyonu harcadığında neredeydin?

adam son yılların en iyi 10 numara performansını izlettirmiş, senin yazdığın yazıya bak.ondan sonra futbolu seviyoruz entelliğine girip blog açıyorsunuz.

hayat fenerbahçe ile güzel massimo. bırak bu işleri, zorlama.

ug dedi ki...

yalnız bu adam artan formuyla beraber son zamanlarda ciddi sorumluluklar alıyor, takımını yönlendiriyor, hırsıyla takımı gazlıyor, saha içinde durum bu, saha dışını bilemiyoruz tabi. bir galatasarylı olarak diyorum ki bence mahsuru yok, sırf takımın eskisi diye kimseye sözünü geçiremeyecek şapşal sabri veya genç yıldız diye 21 yaşındaki arda olacağına bu adam olsun

İlker Yılmaz dedi ki...

@ilkay
resimdeki pozisyonla ilgili bi tatava yapmıyoruz. adamın performansına sözüm yok benim. benim derdim kaptanlıkla. kaptanlık birilerine mesaj yollamak için kullanılan bir öğe değildir. ayrıca karakteri hakkında bir yorum yaptım mı sormak isterim. yazıya dönün bir daha okuyun. lincoln'ün karakterliği ile ilgili yapılan yorum var mı?

entelektüellik derdim yoktur bu blogda. çünkü entelektüel değilim. bu sitede entelektüel parçalar gördüysen o senin zırvalığın. kendimizi birilerine beğendirme çabamız yok.

hayat tabi ki fenerbahçe ile güzel bana göre. sana göre de x takımla güzeldir. futbolu ise güzel görmek çok daha farklı bir olgudur. fenerbahçe-shalke maçından keyif alamadım. çünkü lincoln enfes oynadı ve 2 gol attı.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Daha önce belirtmiştim kısa kısa. Pek tatmin olmadım ama bu postlardan. Daha genel bir değerlendirme yazısına karar kıldım zira. Pek yorum katmadan yazacağım bazı şeyleri...

Ülkemizde ki kaptanlık değerlendirmelerine değineceğim. Kime ne için Kaptanlık verilir kısa kısa yazacağım ve doğruluğunu size bırakacağım.

1- Takımın En Yaşlısına Verilen Kaptanlık - (Kaptan Mağara Adamları)
Örnek: İbrahim Üzülmez, Ümit Özat, Egemen Korkmaz, Servet Çetin(milli takım) Bülent Korkmaz...
Genelde bayrak adamlardır bunlar. Kulupleriyle özdeşleşmişlerdir. Çok kültürlü oldukları söylenemez. Hatta kültürlü olanını görmedim. Saçlar çoğu zaman sakala karışmıştır. (Egemen Korkmaz, İbrahim Üzülmez)... Saç tipleri hemen hep aynıdır. Uzun, tarzan variii. Genelde mikrofonlara konuşamazlar, çok hırslıdırlar. Kimi kolu çıkar oynar, kimi rakibini geçsede formasını çekmekten vazgeçmez. Kimlerden bahsettiğimi anlıyorsunuz değil mi? Bu adamlar Sparta'yı Sparta'da da yenerler. Ankaragücü'nü Gücü'nde de yenerler :)

2- Adam Olsun Diye Verilen Kaptanlık - (Anti-Profesyonaller, dikiş tutmazlar)
Örnek: Yattara, Yusuf Şimşek, Ceyhun Eriş, Serdar Özkan, Sergen Yalçın...
Futbolculuk ömürleri ha oynadı, ha oynayacak diye geçip gider... Hep bişeyler beklenir, hep adam olsun diye çabalanılır. Ama çaresi yoktur. Kafasına eserse oynar. At yarışı, fuhuş, içki, sigara en büyük zevkleridir. Yattara otel odasında fuhuş yapar, Sergen at yarışı oynar, Serdar Özkan sigara içer. İftira değil bunlar.
Uzun süreli sakatlıkları çok severler. Zırt pırt kilo alıp verirler. Takım içinde ki maaş dengesini allak bullak ederler. Sonra da kendilerini takımda ki çapalardan üstün görürler. Çapalar çıkıp derki "Biz her maç canımızı dişimize takıp, 90 dakika oynuyoruz. Bunlar yine de bizden fazla kazanıyor". Çoğu zaman çapalara hak verir yöneticiler... Bu adamlarda ordan oraya gezerler. Taraftarlar bunları çok severler. Genelde ahlaksızdırlar. Disiplinsizdirler. Kaptanlıkları ise sürekli düzen bozmuştur...

3- Maç alsın diye verilen kaptanlık - Tek maçlık kaptan
Örnek; Lincoln, Nobre
Nobre 2006'da Fenerbahçe derbisine kaptan çıkarılmıştı. Üzülmez 11'de iken. Neden sorusunu hiç anlamamıştım. Aklı sıra Nobre'yi hırslandıracak Beşiktaş yönetimi... O akıldan da o yaratıcılık çıkar ağabey...
Aynısını Lincoln'e yaptı Skibbe... Bu biraz mantıklıydı. Arkasında durmak için yapılmıştı zira; maç çevirmesi için değildi bu. Bana sorarsanız Servet varken yanlıştı bu. Ama Nobre'nin ki kadar da ahmakça değildi.

4- Daha İyi Oynasın Diye Verilen Kaptanlık - Devamlılığı Olmayanlar
Örnek: Delgado - Alex
Bu iki futbolcunun en büyük zaafıdır maç içinde kaybolmak. Uzun süreli suskun kalırlar, bazı maçların bazı bölümlerinde. 15-20 dakika top oynarlar. Bire bir markajda sıkıntı yaşarlar. Bir Lincoln, Hagi gibi maçın genelinde varlıklarını belli edemezler. Lincoln kadar çabuk olamadıkları içinde markaj altında kaybolurlar. Bu ahmak yöneticilerde sanarki vereceğiz kaptanlığı bunlara... Uçacak bunlarda o zaman?
Olmuyor tabi öyle. Zira içine kapanık adamlardır bunlar. Saha içinde direktif vermezler pek. Takımdan çok bireysel karakterleri vardır. Daha fazlasını beklerseniz daha azını alırsınız. Bence buda yanlıştır.

5- Neden Verildiğini Anlayamadığım Kaptanlıklar - (??????????????)
Örnek: Bu kadar absürt bir şıkka tek bir örneğim var. Bu şıkka yakışacak kadar absürt bir isim Sabri :)
Dediğim gibi anlamadım gitti. Düşünüyorum, düşünüyorum. Rüyalarıma giriyor:) Ama anlayamıyorum neden bu adam kaptan oluyor ???

selaminko dedi ki...

extensor cok güzel bir yazı yazmış. Mesela ben gecen sene Galatasaray'ın kaptanlarından birinin Song olmasını istedim. Çünkü adam profesyonel çünkü adam örnek adam. Gecen sene bir macta yanlıs hatırlamıyorsam kaptan cıktı gerisinde cıkmadı. Hakan Sukur'un Hasan Sas'ın Umit Karan'ın olmadıgı yerde Song kaptan olmalıydı. Aslında bence Hakan Sukur yoksa Song olmalıydı ama bizim Adanalıya ayıp mı olurdu? Onlar da galiba bizden daha cok dusunuyorlardır. Baksanıza ben bile solicegim lafı degistirip durdum kafa karısıklıgından :)

Sencer Yücel dedi ki...

@ilkay: bence yazının tamamını okumamışsın.

@extensor: iyi analiz olmuş. Adam olsun diye verilen kaptanlıklar cidden enteresan. Futbolculardaki kaptana bakışını değiştiren ve kaptanlık kavramına ağırlığını kaybettiren kaptanlıklar bunlar.