17 Aralık 2008 Çarşamba

Balık & Yoğurt


Efendim şimdi insanımızda mühim bir yanılgı var. Bayat balıkla yoğurt yememek lazım derler. Bayat balık yememek lazım aslında ama onu bir yana bırakalım. Yoğurt her daim balığın yanında iyidir, zehirlemez, bilakis zehirlenmeyi önler, hepsi bir yana lezzetlidir de...

Olayın özü şudur ki; yoğurt zehirlenmeyi önleme özelliğine sahiptir. Bayat balık da bünyeyi zehirler. Beraberinde yoğurt yenildiği zaman yoğurt zehirlenmeyi önleme maksatlı balığı vücuttan dışarı atmak ister. Tabi insan düşünür, yoğurt yemesem bir şey olmayacaktı. Ama öyle değil. Yoğurt yemesen bayat balık seni zehirleyecekti.

Onun için bayat olduğundan şüphelendiğiniz bir balığı yemişseniz üstüne bir miktar yoğurt veya ayran öneririm. Ama bayat balık yemeseniz yine de daha iyi. Afiyet olsun...

6 yorum:

alengir dedi ki...

Türk halkının ortak panzehiri olan yoğurt,sırf böyle düşününce bile mantıklı aslında!Bir de postun gönderilme zamanına dikkat çekerim,o sayılar çokmu güzel ne:)

talento dedi ki...

@alengir: ilham için teşekkürler...

Tartavuz dedi ki...

bildiğim kadarıyla -yanlış olabilir ama- sadece balıkta yoğurt yemek riskli, balık bayat değilse zehirlenme olmuyor zaten ama bayatsa yoğurt etkisini arttırıyor. Bunun için zehirlenildiği farkedilirse balıktan tatlı bişeyler yemek daha iyi... Zaten geleneklerimizde de var balıktan sonra helva verme :)

serapistan dedi ki...

Yoğurt ve Balık birlikte yenmez diye bir kural yoktur.Tat uyumu olmadığı için tercih edilmez.Balık bayatsa zaten zehirler.Yoğurt bunun etkisini arttırmaz.Tam tersine zehirlenmenin vücuda zararını azaltır.Haftada 2-3 kez balık tüketmek çok faydalıdır.Hiç balık yemeyenler mutlaka dönem dönem omega 3 desteği almalıdırlar.Omega 3 azalması depresyona kadar götürebilir...

serapistan dedi ki...

Balıkta vücudumuz için son derece gerekli ve faydalı olan omega-3 cinsi yağ asidi olduğunu biliyor musunuz? Tam da balık mevsimindeyken sofralarımızda daha sık yer vermemiz için ufak bir hatırlatma yapmak istedim

Omega-3 kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Kanı sulandırıp damar tıkanıklığı riskini azaltır. İyi kolesterolü(HDL) arttırıp kötü kolesterolün(LDL) vücudumuza zarar vermesini engeller. Bağışıklık sistemini desteklediği için hastalıklara karşı direncimizi yüksek tutar. Özellikle çocukların zeka gelişiminde balık çok önemlidir. Hamilelikte de bebeğin beyin gelişimi açısından düzenli tüketilmesi gerekir. Kilo kaybetmek isteyenler için iyi bir haber olarak yapılan araştırma sonuçlarına göre balık tüketen kişiler omega-3 sayesinde daha kolay yağ yakmaktadır ve kilo dengesini korumaktadır. Diğer bir çarpıcı gerçekse vücutta omega-3 depolarımızın azalması ve besin yoluyla alınmaması sonucu değişen yağ asidi dengeleri bizi depresyona kadar sürükleyebilir. Ayrıca diğer et türlerine göre su oranı yüksek olan balık etinin kalorisi de düşüktür. Tabiî ki siz onu una bulayıp yağda kızartmadığınız sürece

Balık sevmeyenler ve hiç yiyemeyenler için zaman zaman omega-3 içerikli besin destekleri kullanmak gerekli ve faydalı olacaktır. Diğer omega-3 kaynaklarını tüketmek de bir çözümdür ancak özellikle yağlı tohumların(ceviz, fındık, badem, keten tohumu, ayçekirdeği, kabak çekirdeği) omega-3 den zengin olması ve bu besinlerin fazla yenmesi kilo almamıza neden olabilir.

En azından haftada 1 kez olmak üzere 2-3 e kadar çıkartabileceğimiz balık tüketim sıklığımızı yeniden gözden geçirmenin tam zamanı, ne dersiniz?


Sağlığınıza…

franchi dedi ki...

şehir efsanesidir zaten bu yoğurt-balık olayı.. tazesini geçtim bir kaç günlük balıkla da yoğurdun zehirlediğini görmedim.. balık en sevdiğim yiyecek ve marmaris'te yasıyorum, yoğurt-süt gibi seyleri de sürekli tüketirim.. birsey olsaydı ilk bana olurdu sanırım..

zaten balık 1 hafta beklemisse onu insanı gectim sokaktaki kedi bile yememeli.. uzun süre bekleyecekse de derin dondurucuda beklemeli ki orada 1 sene de kalsa zehirlemez kimseyi.. zaten balığı yiyecek adam 1 hafta normal buzdolabında bekletip yiyorsa hiç durmasın zehirlensin :)

balığın yanında ayran içmişliğim bile var.. korkulacak bir durum yok yani bu konuda..