9 Aralık 2008 Salı

Tefik Bakhramov


Turkcell Süper Lig, bu sene bir konuda en enteresan yıllarından birini geçiriyor. İstisnasız her hafta bir 'çizgiyi geçen top' tartışmasının olduğu bir sezon hatırlamıyorum ve olduğunu da zannetmiyorum. İşin ilginç yanı ise bu pozisyonların büyük bir kısmında hakemlerin hatalı karar vermiş olması. Ligin ilk haftaları itibariyle çok fazla ses getirmeyen bu pozisyonlar maçın önemi arttıkça daha bir önem kazanacaktır şüphesiz. Hal böyleyken akıllara, 1966 Dünya Kupası'nda Batı Almanya ve İngiltere arasında oynanan final maçı ve maçın kahramanı Tefik Bakhramov geliyor.

Nam-ı diğer Tofik Bakhramov. Maradona'nın ''İngiltere, çizgiyi geçmediği açıkça görülen bir golle dünya kupası kazandı. Böyle bir olaydan faydalananların beni yargılaması adil değil.'' demesinin sebebi olan hakem kendisi. 1966'da Batı Almanya ile İngiltere arasında oynanan dünya kupası final maçında, 2-2 sona eren 90 dakikanın ardından geçilen uzatma devresinde Geoff Hurst'un çektiği şut direğe çarparak yere düştü. Hakem yardımcısına baktı ve yardımcı Tefik Bakhramov golü verdi. Maç 4-2 İngiltere'nin üstünlüğüyle sona erdi ve İngiltere tarihindeki ilk ve tek dünya kupasına kavuşmuş oldu.


Tefik Bakhramov Azeridir. O yıllarda Azerbaycan diye bir devlet olmadığından kendisi SSCB vatandaşı olarak hizmet ediyordu. Futbol oynarken erken yaşta sakatlanması onu hakemliğe yönlendirdi. Hakemlik yaşantısı ve sonrasında ülkesi Azerbaycan'da da futbolun gelişimine önemli katkılarda bulundu. Azerbaycan hükümeti bu mühim adamın hatırına heykelini dikti. Heykelin açılışı Azerbaycan - İngiltere maçı öncesi gerçekleştirildi. İngilizler Bakhramov'a büyük minnet duyarlar, 1966'dan beri. Çünkü İngilizlerin kazandığı ilk ve tek dünya kupası Bakhramov'un sayesindedir. Açılışa Sepp Blatter, Şenes Erzik ve Michel Platini'nin yanı sıra Geoff Hurst de katılmıştır. Hem de kazandıkları Jules Rimet kupası ile birlikte.

12 Ekim 1993 tarihinde 67 yaşında hayatını kaybeden Bakhramov'un anısını sadece Bakü'deki heykel yaşatmıyor. Kendi adının verildiği bir de stadyum bulunuyor Azerbaycan'da. Azerbaycan futbolunun tanıtımında ve gelişiminde büyük rol oynayan bu ismin dünya futbol literatürüne malum gol skandalıyla geçtiği bilinen bir gerçek. Tabi İngilizlerden aldığı destek de gözardı edilemez bu konuda. Tefik Bakhramov bir şekilde ülkesinde bir futbol ekolü olmuştur, iyi hizmetleriyle veya kötü kararlarıyla. Tabi bütün hakemlerin bu kadar şanslı olması beklenemez. Muhtemelen o hata final maçında değil de önceki turlardan birinde yapılmış olsaydı Bakhramov ismini ne biz duyacaktık ne de o isim stadlara verilecekti...


Tefik Bakhramov Stadyumu - Bakü

Hiç yorum yok: