14 Kasım 2008 Cuma

Del Piero


1996 yılında Fenerbahçe Şampiyonlar Liginde Juventus ile eşleşmişti. Tv lerin rakipleri tanıyalım kısmında Juventus'un yıldızlarından bahsedilirken en önemli oyunculardan birinin Del Piero olduğu söyleniyordu. Evet Del Piero 1996 da da yıldızdı, 2009 da da yıldız.

1993-94 sezonu başında Padova'dan Juventus'a transfer oldu. Ona yıldız olduğunu hissettiren ve yıldız statüsüne sokan isim ise Marcello Lippi'dir. 1994-1995 yılında Juventus'un başında bulunan Lippi, Roberto Baggio'nun yavaş yavaş forma giyme sayısını azaltırken, aynı oranda Del Pierro'ya şans verdi (R.Baggio o sezon 17 maç, Del Piero ise 29 maça çıkmıştır). Ertesi sene Baggio Milan'a satıldı. Del Piero da forvet arkasının yeni yıldızı oldu artık.


1997-98 sezonun da Filippo Inzaghi ile muhteşem bir ikili oluşturdular. Del Piero o sezon 21, Filippo ise 18 gol attı. Ayrıca Juventus'ta şampiyon oldu Serie A'da. Böylece kariyerinde ilk defa Serie A'da çift haneli gol sayısına erişti. 97 ve 98 senelerinde Şampiyonlar Liginin en golcü oyuncusu ünvanını da aldı (97'de 6 gol, 98'de 10 gol). Ertesi sezon(1998-99) Del Piero'nun kabus senesi oldu. Sakatlığından dolayı sadece 8 maçta forma giydi. Bu yıllar aynı zamanda Zidane'nın da kadro da bulunduğu ve takımın 10 numarasının kim olduğunun tartışıldığı yıllardı. 1999-2000 ve 2000-01 yıllarında Del Piero biraz da Zidane'nın gölgesinde kaldı diyebiliriz. Zidane'nın Real Madrid'e transferi sonrası Del Piero tekrar ipleri eline aldı. Zidane sonrası juve'yi taşıyan isim olurken, ilk 2 senede ligde 16 şar gol kaydetti.


Del Piero'yu Juventus geçmişinde en tepeye çıkaran sene ise Juve'nin 2. lige düşürüldüğü sene oldu. Bir çok oyuncu kendini takımdan kurtarma amacıyla başka takımlara gitse de kaptan Del Piero, Juventus'u bırakmayan arkadaşları (Nedved, Camorenesi, Buffon, Trezeguet) ile eski takım arkadaşı Deschamps yönetiminde takımını tekrar Serie A'ya çıkardı. Del Piero 20 golle Serie b'nin gol kralı olurken, Juventus'u da tekrar Serie A'ya çıkaran isim oldu. Tekrar Serie A'ya çıkan takımda üst sıralara oynamak için yeterli düzeyde futbolcu bulunmuyordu ama Del Piero takımını taşımaya devam etti. 2007-2008 sezonunu Serie A gol kralı olarak tamamladı (21 gol). Takımı da Şampiyonlar Ligine sokmayı başardı. Şu anda devam eden sezonda özellikle Şampiyonlar Liginde takımını sırtlıyor.

Del Piero saçı ve sakalıyla da idol olmayı başarmış bir kişidir. Çeneye kadar uzayıp, sivrilen favorileri piyasada ilk Del Piero'da gördük. Türkiye'de de benim hatıladığım Hakan Şükür bu modaya uydu.

Del Piero aynı zamanda eski takım arkadaşı Nicola Amoruso'nun kız kardeşi Sonia Amoruso'dan Tobias adında 1 çocuğu bulunuyor.


Del Piero geride bıraktığı 16 senede Juventus formasını 575 kez giyip, kırılması zor bir rekora imza atmıştır. Yine Juventus formasıyla totalde attığı 249 golle de bu rekorun sahibidir. 5 kez (gayri resmi 7) Serie A şampiyonluğu, 1 kez Serie B şampiyonluğu, 1 kez İtalya Kupası, 4 kez İtalya Süper kupası, 1 kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 1 kez UEFA Süper Kupası ve 1 kez de İnter-toto kupası şampiyonluğu yaşamıştır. İtalya milli takımı ile de 2006 senesinde Dünya Kupasını kaldırmıştır.

3 yorum:

Çubuklu Sevdalısı dedi ki...

büyük yıldız tartışmasız.kücükken de karizmaymış abimiz bu arada :)

Scatterbrain dedi ki...

faal futbolcular içerisinde benim için en değerli olanı Del Piero'dur. e tabi Fenerbahçe'nin maneviyatını saymazsak.

Adsız dedi ki...

büyük topçu