11 Şubat 2009 Çarşamba

Tekrar Tekrar İstiyorlar


Adnan Sezgin açıkladı, Galatasaray, Sivasspor maçından sonra Kayserispor maçının da tekrarını istemiş. Ama bu kez neye itiraz ettiklerinin farkında değil gibiler. Lincoln'ün gördüğü ikinci sarı kartın hatalı olduğunu ve kural hatası yapıldığını gerekçe göstererek maçın tekrarı için federasyona başvurmuş Galatasaray yönetimi. Adnan Sezgin kural hatasıyla hakem hatası arasındaki farkı öğrenmeli acilen, yoksa ilerleyen haftalarda başka bir maçta verilmeyen bir faul için maç tekrarı isterlerse federasyondan cevap alamayabilirler.

20 yorum:

Adsız dedi ki...

ama çok bilen blogger abicim pozisyonda ki kural acık ve ortadadır oku öğren o zaman bilmiyorsan.

Sencer Yücel dedi ki...

ofsayt kuralı da açık ve ortada ama ofsayttan atılan hiçbir gol için maç tekrarı olmaz.

bıyığım var dedi ki...

adsız ne ayaksın lan?

Sencer Yücel dedi ki...

farkında olmadan çok geniş kitleye seslendin ümit.

Adsız dedi ki...

Yalnız ilk tekrar istemi ofsayt için değildi; Ümit Karan'ın kartından sonra maçın hakem atışıyla başlamadığı içindi -ki o asıl rezaletti bence.

voodoo girl dedi ki...

okey oynarken gösterge olmasına itiraz eden yılların okeycisi amcalar gibi seslenmek istiyorum kendilerine: "çocuk parkı mı lan burası?"

Sencer Yücel dedi ki...

@Chao Grey: Ofsayt olayını 'hakem hatası' durumunu örneklendirmek için söyledim. Zira Sivasspor maçındaki itiraz bundan daha mantıklı duruyordu.

ziggytheking dedi ki...

voodogirl noktayı koymuş. yiyosa lincoln'e kes cezayı. şimdi dağılın uleyn.

cagliari42 dedi ki...

tekrar istiyorlarsa, bu gece trt3'e baksınlar. birazdan maçın tekrarı başlayacak.

murarty dedi ki...

Bir de Fenerbahçe maçının tekrarını isteseler ve federasyon,tahkim,vs. kabul etse..Ne güzel olur!

Çubuklu Sevdalısı dedi ki...

utanma yok bunlarda reddedilsin yine tekrar isterler

stingachu dedi ki...

tekrara gerek yok, gelecek sezon yine oynayacaksiniz zaten, o zaman odesirsiniz artik:)

Adsız dedi ki...

Yorumlarınızda bence hakem hatası ile kural hatasının tam olarak ne olduğunu bilmeden yazmışsınız.

Sonuçta kural hatası olduğunda da hakem yanlış yapmış olmuyor mu? mesela BJK-GB maçındaki kural hatasını bilirsiniz. Hakem Duran topta düdüğünü çalıyor. Yani hakem hata yapıyor ama maç tekrar ediliyor. Neden acaba?

Şunu da ekleyeyim. Lincolnün pozisyonu bence de hakem hatası ama hakem hatası ne, kural hatası ne tam olarak bildiğimizi düşünmüyorum..

Sencer Yücel dedi ki...

@Adsız: Hemen hemen bütün kural hataları (cezalı oyuncu oynatma vs. hariç) hakemin yanlış yaptığı bir şeyden meydana geliyor zaten. Yorumu dayandırdığın noktayı anlamadım ama aynı şeyden bahsediyoruz gibi geldi bana.

Ama ben yine de hakemin neden olduğu kural hatasından ne anladığımı yazayım. Eğer hakemin verdiği bir karar sahada doğru uygulanmıyor ve hakem de bunu atlıyorsa bu bir kural hatasıdır. BJK-GB maçında da bu vardı. Duran topta ne olduğu belirsiz bir düdük çalınıyor, ama oyun devam edip gol oluyor. Bu durumda rakip oyuncya düdüğe bağlı olarak oyuna dahil olmama hakkı doğduğundan kural hatası yapılmış oluyor. Veya hakem bir pozisyonda endirekt serbest vuruş veriyor. Vuruşu kullanan futbolcu topu direkt kaleye göndererek golü atıyor, hakem de golü veriyor. Burada da hakemin verdiği kararın doğru uygulanmamasından doğan kural hatası olur. Bunun dışında çift sarı karttan oyundan atılmamalar da var, anlatmaya gerek yok sanırım. Bütün bunların yanında hakem hatasını da örneklendirelim. Hakem bir saha olayında kalabalık bir bölgede olaya hiç karışmamış futbolcuya kırmızı kart gösterip oyundan ihraç ederse bu bir hakem hatasıdır. Çünkü kural doğru uygulanmış, kırmızı kartı gören oyuncu oyun dışı kalmıştır. Hakemin hatası ise kart yorumunu yanlış bir oyuncu üzerinde kullanmasıdır. Ama kural uygulanmıştır.

Adsız dedi ki...

Kural hatası olabilmesi için o pozisyonu hakem kabul etmelidir. Yani Ali Aydın deseydi ya kardeşim yağmur yağdı yazıyı silmiş ya da ben sarıyı başkasına gösterdim gibi kural hatası olmayacaktı. GS-Sivas maçında top GSdaydı ve hakem atışı ile başlaması gerekiyordu. Yunus Yıldırım hatasını kabul edebilseydi maç tekrar edecekti. Ortada çok basit de olsa bi kural hatası olduğu açık(bknz. ntvspor.net Ercan Taner)Veya GB-BJK maçında o düdük kimseyi etkilemedi ama hakem çıktı kardeşim ben düdüğü o pozisyonda 3 kere çaldım dedi kural hatası oldu. Şimdi Selçuk Dereli ne dese kural hatası olur. Çünkü ortada bi kuralın yanlış uygulanması var. Ama dediğim gibi bu pozisyon bence hakem hatası.

Ama hakem hatası ile kural hatasını ayıran çizgiyi anlayabilmiş değilim..

pclion dedi ki...

Sencer hocam, senden bekleyeceğim türden bir yazı değildi bu, açık söylemek gerekirse. Farkı öğrenmesi gereken Adnan Sezgin değil Selçuk Dereli ve Oğuz Sarvan'dır. Lincoln'ün uğradığı yaptırımın gerekçesi geçersizdir. Oyuncu topu hemen oyuna sokmak isterse 9.15 riskini alır çünkü hakemin oyuncuları uzaklaştırma süresini beklemek yerine oyuna başlamanın avantajına olacağını düşünmüştür. Lincoln'ün 5 metre mesafede olması o andan itibaren Lincoln'ün suçu değildir, 9.15lik barajdan fırlayıp topun önüne atlayan oyuncu minvalinde değerlendirilemez.

İlk tekrar talebi Ümit Karan'a yan hakem kaprisiyle gösterilen kırmızıya bir tepkidir, bence gereksiz bir hamledir. Ama buna dayandırılarak böylesine büyük bir fiyaskoya itiraz etme hakkını Galatasaray'dan almaya çalışmak Adnan Sezgin'in yaptığından çok daha büyük bir yanlıştır...

Sencer Yücel dedi ki...

Uğur, öncelikle teşekkür ederim yorumun için. Ama sanırım yazıyı kısa tutmamla alakalı yanlış anlaşılmalar olmuş. Öyle ki ben Lincoln'ün gördüğü kartın doğru olduğunu savunmadım. Sadece kural hatası itirazına mahal vermeyen bir durum olduğunu düşünüyorum. Çünkü en basit şekliyle Lincoln ikinci sarı kartı görüp oyundan atıldı. Yani hakemin yorumu doğrultusunda kart kuralı uygulandı. Bu noktada kuralın doğruluğu hakemin vereceği rapora bağlı olduğundan olay kural hatasından kolayca sıyrılabilir. Kitap farklı yazıyor olsa da hakemin "benim yorumum o yöndeydi" demesi olası. Konuyu Eray'la da kendi blogunda tartıştık ve aynı şeyleri söyledim. Eray, bu itirazın bir tepki olduğunu düşünüyor, öyleyse bir şey diyemem. Ama bundan cidden bir tekrar bekleniyorsa bence Adnan Sezgin ve bu kararı alan diğer yöneticiler durumun farkında değiller.

Ayrıca Sivasspor maçındaki pozisyonla ilgili de bir itirazım yok. Kural hatası olup olmadığını kestiremiyorum tam kuralı bilmediğimden ama oradaki itiraz çok daha yerinde duruyordu. Lincoln'ün pozisyonunda ise kısaca "haksız kart gördük, kural böyle değil" diyor Galatasaray yönetimi. Her hafta sayısız haksız kart gösteriliyor ya da atlanıyor, ama kural hatası farklı bir şey. Tekrar ve tekrar söylüyorum, hakemleri veya başka bir kurumu savunmuyorum, bence de Lincoln'ün gördüğü kart yanlış.

pclion dedi ki...

Anladım Sencer. Haklısın, fazla kısa olduğundan fikrini tam ifade etmemiş yazı.

Yalnız olay haksız sarı kart değil orda. Eray doğru bir örnek vermiş orda, bunun karşılığı ofsayta düşen oyuncuya 2. sarı verip atmak gibi bir şeydir. Bir kuralı ihlal etmemiş oyuncuya kart verip oyundan atarak skoru etkilemiş oluyorsun.

Ha maç 1-0 bitse tekrar talebi olmazdı, sadece Lincoln'ün cezasının iptali istenirdi. Dünya Kupasında bunun bir örneği vardı yanılmıyorsam, Graham Poll-Avustralya arasında. Sonuca etki etmediği için tekrar edilmemişti hatırlarsan...

Sencer Yücel dedi ki...

İşte bu noktada hakemin raporu devreye giriyor. Yukarıda mkkadi'nin de dediği gibi hakemin kabul etmesi lazım. Yoksa Selçuk Dereli çıkıp, "açılması için ikaz ettim, ok dedi ve topa müdahale etti" derse olaydan kolayca sıyrılır. Raporda ne yazdığını bilmesek de hakemi haklı çıkaracak bir neden bulmakta zorlanmamışlardır.

Okechukwu dedi ki...

Kural 13

Mesafe
Eğer bir oyuncu serbest vuruşu çabuk kullanmaya karar verir ve
topa 9.15 m mesafeden daha yakında bulunan bir rakip oyuncu
topu keserse, hakem oyunu devam ettirmelidir.
Eğer bir oyuncu serbest vuruşu çabuk kullanmaya karar verirse
ve topa yakın olan bir rakip oyuncu kasti olarak vuruşu yapmasını
engellerse, hakem oyuncuya oyunun tekrar başlamasını
geciktirdiği için ihtar vermelidir.

http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/TFF/Ligler/OyunKurallari-2008-09.pdf