94 İngiltere
64 Almanya
59 İtalya
36 İspanya
33 Fransa
26 Hollanda
14 Türkiye
13 Rusya
12 Portekiz
11 İskoçya
7 Meksika
6 Belçika, İsrail
5 Yunanistan
4 Şili, Arjantin, Japonya, Romanya
3 Brezilya, Polonya, İsviçre, A.B.D
2 Kolombiya, Ukranya, Çin, Norveç, Danimarka, B.A.E. , Avustralya
1 İsveç, Avusturya, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Güney Afrika, Mısır, Katar, Ekvator, Çek Cumhuriyeti
Bu liste yabacı ülkerde oynayan futbolcuları içermektedir. Yani bir İngiliz takımında oynayan ve İngiltere milli takımında bulunan yerli oyuncular listeye dahil değil. Bir nevi liglerde bulunan yabancıların kalitelerini ölçmek için derledim. Tabi ki yabancı kalitesi açısından kesin ve net bir fikir vermez ama ufak da olsa ölçüm aracı olarak kullanılabilir. Çarpıcı rakamlar var. İngiltere'nin diğer liglere göre önde olmasının nedeni uygulanan yabancı kriterleri olarak söyleyebiliriz ama AB pasaportu sahibi oyuncular kritere dahil olmadığı için yanılabiliriz. Yayıncılık ve stadyum doluluğu ile yarışta olduğu Bundesliga'ya fark attığı kesin. İspanya ise Barcelona ve Real Madrid'in gölgesinde kaldı son yıllarda. Diğer takımlar bu 2 takımı yakalamaktan çok uzaklar. Öyle ki bu uçurum yüzünden, ileriki yıllarda İspanya Ligi Hollanda Ligi'nin gölgesinde bile kalabilir.
Listeye göre ilk 6 lig rakiplerine fark atmış durumda. Kişisel kanaatim Türkiye Avrupa'nın 7. büyük ligi değil ama 14 futbolcu göndererek (Lugano, Elano, Kewell, Neill, Keita, Giovanni dos Santos, Sapara, Vittek, Geremi, Holosko, Tello, Hamidou, Song, Jedinak) listede 7. olmuş durumda. Zaten bu oyuncuların 3'ü Ankaragücü'nün yapılanma süreci için devre arasında geldi.
En çarpıcı rakamlar Rusya, Ukranya ve Yunanistan'dan geldi. Yunan liginin aşağı-yukarı Türkiye ligine eş değer görürüz ama sadece 5 yabancıyı Dünya Kupasına göndermesi ilginç. Ligin lokomotifi olarak görülen Panathinaikos ve Olympiakos kadrolarında 10'un üzerinde yabancı bulunduruyor. İsrail Liginin bile 6 yabancı gönderdiği turnuvaya 5 yabancı göndermeleri sıkıntılı olduklarını gösteriyor. Rusya malum ekonomik sebepler ile çok güçlü bir görüntü sergiliyor ama milli takımlarda oynayan yabancı getirme konusunda sıkıntılı. Rus takımları da yabancı kontenjanı olarak ülkemizle eş olabilecek bir strateji izliyor. Sınırlama yok ama sahada 6 yabancı bulunabiliyor. Aynı görüşü Shakhtar ve Dinamo Kiew tekelindeki Ukrayna ligi (yabancı sınırlaması yok, sahada 7 oyuncu bulunabiliyor) için de kullanabiliriz. Bu 2 lig yabancılarını genelde Doğu Avrupa ülkeleri ve Güney Amerika'dan seçiyor. Doğu Avrupa'dan turnuvaya katılan Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve Sırbistan futbolcuları ise Batı ve Güney Avrupa'da oynuyor.
3 yorum:
başarılı bir değerlendirme.
süper ligde harcanan paralar ile dünya kupasına gönderdiği oyuncu sayısı oldukça düşük.yunanintan ile bu bakımdan karşılaşrılamaz.yunanistan daha düşük bütçelerle takımlarını ayakta tutuyor.
ingilterede yabancı oyuncularda milli olma kıstası açık ara ingiltereyi öne çıkartıyor.keşke türkiyede de böyle bir kıstas olsa.
rusyanın durumu biraz coğrafik konumu nedeniyle ortaya çıkıyor.malum soğuk bir ülke.çok para vermelerine rağmen futbolcuların tercihi olmuyor genelde rusya ligi.
ispanya dediğin gibi iki takıma doğru ilerliyor.çok az sayıda milli oyuncu vermesi olumsuz bir vakıa ispanya için.
alamanya ligi son yıllarda çıkışa geçti.
türkiyenin hem ülke olarak büyüklüğü,harcanan paraların yüksekliği,ikliminin mükemmel olması gibi artı özellikler bulunmasına rağmen milli oyuncu sayısı oldukça düşük.
türkiyeyi hollanda,portekiz,yunanistan gibi küçük ülkelerle karşılaştırmamak lazım.
yabancı oyuncu statüsü değişirse türkiye için bu sayıların daha yüksek olacağını düşünüyorum.bu bütçelerle bu güzel iklimde bu büyük coğrağyada sadece 14 oyuncu oldukça düşük bir rakam.
yönetici sorunu ve yabancı oyuncu statüsü bu duruma neden oluyor.(8 milyon avroya tabata yerine iki iyi milli oyuncu alınabilirdi)
Sence Dünya Kupası ardından daha önce de gidenleri göz önünde bulundurursak(Harry, Rigobert gibi) bu 14 aşağı mı gider, yukarı mı?
@Levent Kömürkara
Bunu tahmin etmek zor. Dünya Kupası sonuçta bir pazar ve oradan menajerler futbolcu önerecektir. Anadolu takımları genelde manajer tavsiyesi ile transfer yapıyor. Mutlaka transfer olacaktır ama sayı aşağı yukarı bu düzeyde kalır bence.
Yorum Gönder