30 Haziran 2010 Çarşamba

Caner Erkin Transferi


Caner Erkin hakkında yazı yazmak için resmi sitenin haberini bekliyordum ve resmi site transferi açıkladı. Kendisiyle 4 yıllık sözleşme yapılmış. Bonservisine ve sözleşme detaylarına ilişkin bir açıklama yok. Hayırlı olsun kulübümüze.

Caner Erkin 17 yaş altı Dünya Şampiyonasından beri performansını merak ettiğimiz bir isim. O yıllar son derece umut vaadeden, A milli takımın da gelecekteki sol açığı olarak gördüğümüz bir isimdi. CSKA Moskova transferi ise 18 yaşındaki bir adama 4 milyon verilmesi sonucu gerçekleşti. Her ne kadar Rus futbolunun yükselişine denk gelse de kanımca bu transfer Caner'in gelişimini olumsuz etkiledi. Türkiye'de geliştirmesinin zor olduğu mental gelişimini sekteye uğrattığını düşünüyorum. CSKA Moskova'da da 3-5-2 nin solunda oynamaya çalıştı. Tahminimce Galatasaray bu sebep ile kendisini hücumcu sol bek olarak olarak kullanmak niyetindeydi. Galatasaray'a geldiği gün de düşündüğüm gibi Caner sol bek pozisyonunda verimli olamadı. Caner'in Galatasaray'da kredisini arttıran ise sol açıkta oynadığı futbol. Sanıyorum Fenerbahçe de kendisini sol bek yedekleyicisi olarak kullanmak istiyor. Lakin Fenerbahçe'nin asıl sıkıntısı defansif bir sol bek.

Andre Santos, R.Carlos ayrıldığından beri Fenerbahçe'de sol bek oynadı. Gerek Dünya Kupasına katılma şansı, gerek de Brezilya ligindeki sisteme benzer bir bek pozisyonunda oynaması kalitesini belli etmesine yardımcı oldu. kendisinin yedekleyicisi Vedeson ise aynı özellikte ama kalite olarak daha düşük bir isimdi. Defansif anlamda sıkıntı yarattı Fenerbahçe'ye. Uğur Boral da Zico'nun 1. senesinde zaman zaman hücumcu sol bek olarak sahaya çıktı. Fenerbahçe'nin iki kanattaki hücumcu bekleri zayıf ekipler karşısında bir avantaj olurken, güçlü ve dengeli takımlar karşısında ise çok sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin esas ihtiyacı defansif bir sol bekti. Hatta Toraman tarzı biri alınabilseydi daha iyi olurdu. Türkiye vatandaşı olarak aklıma gelen isimler Çağlar Birinci ve Hayrettin Yerlikaya. Çağlar Galatasaray ile anlaştı, geçelim. Hayrettin Yerlikaya'nın Fenerbahçe'ye uygun bir isim mi olabileceği tartışılır ama zaten biz bir yedekleyici arıyoruz. Hayrettin Yerlikaya mücadeleci yapısı ve çalışkanlığı ile iyi bir yedek olabilir.

Peki Caner sol açıkta değerlendirilirse neler olabilir? Fenerbahçe'de Özer ve Mehmet Topuz için her ne kadar ''kanatta oynuyorlar'' yorumu yapılsa da bu oyuncular klasik kanat futbolu oynamıyorlardı. Devamlı içeri giren, orta sahadaki pas alış verişine katkıda bulunan oyunculardı. Andre Santos ve Gökhan Gönül'ün performansını daha yukarıya çıkmasını isteyen ve çıkaran bir tarzdı bu. Fakat oyunu da yavaşlatan bir tarz. Stoch transferi ve adı geçen Krasiç transferi ile Aykut Kocaman'ın kanatlarda klasik kanat oyunu oynamak istiyor sanırım. Bu hamleler oyunu hızlandırmaya yönelik diye yorumlayabiliriz. Bu düzende Caner Erkin sol kanatta oynar ise arkasındaki bekiyle olan uyumu sıkıntı yaratabilir. Devamlı ileriye çıkacak olan Andre Santos ile o koridorda uyum çok önemli. Yine Zico'nun ilk yılına gidelim ve R.Carlos-Vederson/Uğur Boral ikilisini hatırlayalım. R.Carlos'un sık sık ileriye çıkışlarıda Vederson/Uğur Boral daha geride kalıyordu. Hatta oyunun bazı dilimlerinde Vederson/Uğur Boral beke çekilip R.Carlos ileride oynuyordu. Burada güzel bir uyum tutturmuşlardı. Andre Santos ve sol açık pozisyonundaki diğer isimlerin de bu uyumu göstermesi çok önemli. Caner'in mental zayıflığından bahsettik. İşte burada Aykut Kocaman'ın becerisi devreye girecek.

Caner Erkin aynı Burak Yılmaz gibi bir şansı daha hak ediyor. Fenerbahçe'de kalıcı da olabilir, Anadolu'ya aktarma yapıyor da olabilir. Bu transfer tutar veya tutmaz diyemem ama kendisinde bir hayli umutlu olduğumu söylemeliyim. Tekrardan hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: