29 Mayıs 2008 Perşembe

dumansız hava sahası

geçen ki yazımda (bu yazı oluyor) sigara içme yasağı hakkında ironik bir şeyler karalamıştım. bu yazım ise gerçekleri içeriyor.

her haftasonu ingilice kursuna giderim. normalde 2 tane kantin buluyor dershanemizde. aslında 1 kantin var 1 de mutfak kısmı var. ders aralarında mutfak kısmına gidip sigara içerdik. geçtiğimiz haftasonu kantine girdik ama sigara yasağı nedeniyle sigara içemedik. cumartesi günü balkonla idare ettik. pazar günü ise balkona da yasak geldi. yahu anlamadığım şey sigara içmeyenler gitsin diğer kantinde otursun. oturmazlar çünkü mutfak kısmında ki muhabbet tatlı geliyor. peki bu dershane de hiç bir zaman sigara içilemeyecek mi. mutlaka belli bir süre sonra içilecek ama bizim medyamızın abartma haberleri nedeniyle sigara içmeyen kişilerde bi şımarma durumu var. bu yasak öyle bir hale geldi ki sigara içenlerin saygı göstermesi gereken kişiler artık sigara içenlere saygı göstermemeye başladı.

mesela vapurda da sigara içmek artık yasak diyorlar. zaten yasaktı vapurda sigara içmek. millet içiyordu o ayrı dava. gel gör ki artık içilmiyor. yahu bu vapurun 2 tane açık alanı var. sigara içmeyenler vapurun ön kısmında ki büyük açık alanda oturabilirler. sigara içenler ise vapurun kıç kısmındaki dar açık alanda içsin. hem ben saat 22:00 de vapura bindiğim zaman kim gelip bana yasak, ceza mırıldanacak. o saatte cezayı kim kesecek.

bu yasanın bir de çelişkili hali varki çok garip. şöyle ki, geçen gün haberlerde sokak röportajları yapan fırlama sipikerimiz yanına bir polisi de alarak taksi dışında sigara içen bir taksiciye yöneldi. ''sizi tebrik ediyorum. sigaranızı taksinizin dışında içiyorsunuz'' dedi. taksici teşekkür, kanun, saygı, falan, filan mırırdanırken o arada sigarasını yere attı. spiker ''aaa izmaritinizi yere attınız bunun cezası var'' derken ekrana polis girdi. taksici ''ceza meza yok mok'' derken polis 20 lirayı kesti taksiciden. sokakta içtiğiniz sigaranın izmaritini yere atarsanız 20 ytl cezaya çarptırlıyorsunuz ama içtiğiniz kola kutusunu yere atmanın cezası yok. yahu madem kanun çıkarıyorsun ''yere çöp atmanın cezası'' olarak çıkar. izmarit bu kadar mı gözünüze batıyor.

bu yasa kim ne derse desin 4.murat yasasından farksızdır. memleketimizde her kanun uygulanıyor sanki. bir müddet sonra vapurda da, dershanede de sigaramı içerim. medyanın bokunu çıkarma girişimleri bunlar.

Hiç yorum yok: