12 Nisan 2010 Pazartesi

Van Gaal'in Önerileri Üzerinden


Geçenlerde Goal.com'da bir haber vardı. Van Gaal futbolda seri penaltı atışlarının kalkmasını ve 90 dakika sonunda yapılacak olan uzatmalarda her 5 dk bir her iki takımdan da 1 er oyuncu eksilmesini buyurmuş. Yani 95. dakikada takımlar 10 kişi, 100. dakikada 9 kişi ve 115. dakikadan sonra da 6 ya 6 oynansın. 120 dk sonra da altın gol kuralı uygulansın diyor. Diğer önerileri de çipli top kullanılması, bir tv hakeminin saha kenarında bulunması ve taçların da ayakla kullanılması. Detayları burdan okuyabilirsiniz. Kişisel fikrime gelirsek;

Yıllar önce seri penaltı atışları yerine denenen bir sistem vardı. Kaleye 30-35 metre uzaklıktan topu alıyordunuz ve kaleye doğru sürerek gol atmayı amaçlıyordunuz. Penaltı değilde, karşı karşıya pozisyon işte. Böylelikle hem anlık bir konsantrasyon sorunu yaşamıyorsunuz, hem de yeteneğinizi daha iyi bir şekilde değerlendirme şansı buluyorsunuz. Aynı şey kaleciler için de geçerli bir durum. Bu sistemi Güney Amerika'da denediler ama akıbeti ne oldu tam olarak bilmiyorum. İsmini de hatırlayamadım şu an. Aranızda hatırlayan vardır mutlaka. Yorum bölümünde aydınlatırsa bizi mutlu olurum.

Çipli top konusuna ben de katılanlardanım. Futbol hakkında amatör ruh, futbolun zevki falan ne dersek diyelim su götürmez bir gereçek var ki o da büyük yatırımların yapılması. Hiç bir futbolcunun alın terini futbolun zevkiyle değişemem. Çizgiyi geçen bir topunuz olacak ve hakem golü vermeyecek. Belki finali kaybedeceğiniz bu maçtan sonra birileri futbolun güzelliği diyecek. Ben bunu kabul edemem. Karşı takımın kalecisi mükemmel oynasın, 20 tane mutlak gol pozisyonun engellesin, rakip takım kalemize 1 kere gelip golü atsın eyvallah ama hakem hatasına toleransım yoktur. Kaldı ki -somut bir veri olmasa da- futbolun kendi içinde bir adaleti olduğuna inanırım ve iyiler mutlaka kazanır. Aynı şekilde ofsayt kuralı da bu şekilde değerlendirilmeli. Günümüzde futbol çok hızlı oynanıyor ve ofsaytı çözmek gerçekten çok sıkıntılı bir hal almaya başladı.

2 yorum:

playmaker dedi ki...

Teknolojinin geldiği noktada artık ofsayt, taç, gol (top çizgiyi geçti mi geçmedi mi) tartışmaları bu endüstriye uymayan/yakışmayan tartışmalar.
Sahanın ebatları, sahanın içindekiler ve 22 kişinin peşinde olduğu "top" elektronik olarak tespit edilerek tüm bu karışıklıkların sonu getirilebilir. Hakem triosu da sadece oyuncuların faul ve el ile oynamalarını kontrol eder...
Hatta bu elektronik bütünlüğün sağlandığı noktada ofsaytın tanımını dahi değiştirmeyi konuşabilirsiniz. Mesela düz bir hat olarak değil de basketbolda varolan 3 sayı alanı gibi kalenin merkezine eşit uzaklıkları ofsayt olduğu bir tanımlama ile oyuyna daha fazla hareketlilik getirme ihtimaliniz olabilir (hareketlilik getirir mi o ayrı bir tartışma konusudur)

murat ozen dedi ki...

Bu orta sahadan gelme işi italya'da vardı. İnter-Milan-Juventus sezon öncesi 45 dk lık turnuva yaparlardı. Bizdeki TSYD misali. Ama her maç 45 dk ve tüm kupa 1 gecede sonlanırdı.

45 dk beraberlikle sonuçlanırsa bu orta sahadan topla gelme olayı uygulanırdı ama kuralın detaylarını hatırlayamıyorum...