12 Mayıs 2009 Salı

Plüton'un Gezegenliği


Bazı konularda NASA'nın düşünme tarzına anlam veremediğimden daha önce bahsetmiştim. Mars'ta su bulunca havalara uçan NASA yetkililerinin bir icraatı daha vardır ki ara ara aklıma geldikçe beni kendilerinden daha bir soğutur. Bu yetkililer 3 yıl önce düşündüler, taşındılar ve bir karara vardılar. Alınan kararın içeriğini ve detaylarını tam bilmiyorum. Ama bildiğim Plüton'un artık gezegen olmadığı.

1930'da keşfedilen, o günden bu yana ilk okullarda öğretilen, konumu ve boyutuyla akıllarda yer eden, bütün gezegenlerin ters yönünde dönen bu radikal gezegene "artık gezegen değil" denildi. Nedenini anlamamın şu an pek imkanı yok gibi. Bir işe yaramıyor desem, Dünya dışındaki herhangi bir gezegen daha önce bir işime yaramadı. Bildiğim kadarıyla bu gezegen varlığıyla Dünya'ya ekstra bir vergi de ödetmiyor, Plüton Vergisi. Başka bir ihtimal ise NASA bünyesinde bütün gezegenler için birimler mevcut ve Plüton birimine artık maaş ödemek istemiyorlar. En mantıklısı bu gibi görünüyor ama varsayım işte. Nedir peki sıkıntı? Plüton artık gezegen değil, başka bir şey. Ne olduğu meçhul...

Tabi bu Plüton açısından pek bir şey değiştirmemiştir. Zaten haberi de yok. Sırf Plüton değil, diğer gezegenlerin de haberi yok. Eğer hayat varsa diğer gezegenler hala kendisini 'gezegen'den sayıyor olabilirler. Dünya kendi çapında bir karar almış yani. Belki de Satürn bundan 16 yıl önce Dünya'yı gezegenlikten çıkardı, Jüpiter de hiç almadı. Belki Venüz "tek gezegen benim" diyor. Bu saydıklarım ne kadar boş ihtimallerse bana göre NASA'nın bu eylemi de o kadar boş. Plüton artık gezegen değil, Dünya'nın çapı hala aynı.

Şu dakikadan sonra ben Plüton'un yerinde olsam reddederim bu galaksiyi. -ki o da pire için yorgan yakmak olur-

Bilim adamları! Mars'ta su çıkmış, koşun!

* * *

Bütün bunlar mizah olsun diye değil, kafamı kurcaladığı için yazılmıştır...

3 yorum:

Scatterbrain dedi ki...

mars konusu baydı artık, suyu çıktı. mars'ta su çıkması olayı budur.

ayrıca diğer gök cisimleri de gezegen olmak için dünyanın ağzının içine bakıyor mu? il olmak isteyen ilçeler gibi geliyor bana bunlar.

ama sıkıysa yalova'yı tekrar ilçe yap bakalım. gücü plüton'a yeter...

Adsız dedi ki...

Benim de uzayda hayat bulma çalışmaları ile ilgili olarak anlamadığım bir mevzu var. Niye hep su aranır? Evet, insan için yaşamın kaynağı ama ne malum uzayın alakasız bir yerlerinde yaşayan başka bir canlı türü için suyun alakasız bir madde olmadığı? Belki de adam için su tam tersine zararlı bir şeydir. Ne diyeyim inşallah günün birinde olur da uzayda başka canlılıarın olduğu kanıtlanırsa, onlar suyu gördü müydü hayalet görmüş gibi kaçan türden olsunlar da NASA'ya da kapak olsun.

Adsız dedi ki...

Plüton'a yapılan bu talihsiz saldırı, hiçbir insani değerle bağdaşmaz. Şiirlerimize de konu olan bu dramı, bir kez daha buradan kınıyoruz..

Kumandan Hüsamettin
http://osjb.blogspot.com/2009/05/plutonun-gezegenlikten-ckarlma-sorunsal.html