20 Eylül 2010 Pazartesi

Fenerbahçe 1 - 1 Beşiktaş


Mücadeleci ve yeteri kadar pozisyonu olan bir derbiyi geride bıraktık. Fenerbahçe maç öncesi tahminler ışığında bir kadro çıkartırken, Beşiktaş'ta Nobre ve Aurelio süprizleri vardı. İlk yarıda Beşiktaş'ın baskın başladığı, Fenerbahçe'nin önce dengeyi kurup skor avantajını elde ettiği, Beşiktaş adına hesapta olmayan 2 sakatlığın yaşandığı ve Fenerbahçe'nin de kontrolü ele geçirdiği bir oyun vardı. İkinci yarıda ise Emre'nin oyundan çıkması maçın kırılma anıydı. Saha içinde klasik derbi gerginliği dışında gerginlik olmaması da derbiye yazılacak artılardandı.

Maç öncesi yazımızda Beşiktaş'ın defansta pas yaparak çıktığından ve Fenerbahçe'nin önde pres uygulayarak üstünlüğü ele geçirebileceğinden dem vurmuştuk. Beşiktaş her ne kadar maçın başında baskın olarak gözükse de defans hatasından gelen sadece 1 pozisyon bulabildi. Orta saha mücadelesinde ise üstünlük Fenerbahçe'ye geçtiği anda golü de bulması büyük bir avantajdı. Oyunun ilerleyen dakikalarında da işler Beşiktaş adına daha kötüye gitti. Ekrem'in sakatlanması ve yerine İbrahim Üzilmez'i sağ bekte görmemiz şaşırtıcıydı. Buna rağmen İbrahim Üzülmez elinden geleni yaptı diyebiliriz. Kaldı ki sahada sağa da koysan, sola da koysan hiçbir varlık gösteremeyen Nihat vardı. İlk yarıda oyunun sık sık durması tempoya çok etki etti. Her iki kaleci de uzun süre yerde yattı. Hakan Arıkan'ın da oyundan çıkması Beşiktaş'ın işini iyice zorlaştırdı. Kötü yakalanan bir Beşiktaş vardı ve ilk yarı bitmeden 2 oyuncu değişikliği nedeniyle hamle yapamaz hale gelen bir Schuster vardı. Fenerbahçe ise oynaması gerektiği gibi oynadı. Orta sahada kapılan toplar Dia, Niang ve Alex ile buluşuyor pozisyon yaratılıyordu.


İkinci yarı Emre'nin sakatlığı nedeniye oyundan çıkması Fenerbahçe'yi orta sahada yumuşattı. Aykut Kocaman Özer'i sağa çekip, Topuz'u Emre'nin yerine aldı. Beşiktaş ise rahat rahat top çevirmeye başladı. Çok net pozisyonlar yakalayamadı Beşiktaş. Fenerbahçe de yeteri kadar kontra atağa çıkamadı. 72. dakikada Schuster artık riski göze alıp maçın vasatı Aurelio'yu oyundan alarak Bobo'yu oyuna soktu. 76. dakikada da Aykut Kocaman Alex'i çıkarap Cristian'ı oyuna aldı. Hiçbir varlık gösteremeyen Nihat'ın yerine Aurelio'nun çıkması her ne kadar risk olsa da Fenerbahçe'nin orta sahada yetersiz kalması sebebiyle doğru olarak yorumlanabilir. Ardından Cristian'ın girmesi de doğrusuydu. 80. dakikada Dia'nın kaçırdığı pozisyon Beşiktaş orta sahasından çok defansının hatasıydı. Penaltı pozisyonunda ise Fenerbahçe'de çözülmesi gereken en büyük sorun tekrar hortladı. Guti'nin attığı muazzam pasın hakkını elbette verelim ama Fenerbahçe orta sahası resmen uyudu.

İsim isim bütün oyuncuları değerlendirmesekte bir kaç tanesine değinelim. Beşiktaş'ta Guti farkını ortaya koydu diyebiliriz. Quaresma elinden geleni yaptı. Karşısında konsantre olmuş bir defans vardı. Nihat ise maçın hakkını veremedi. Schuster'in tek kozu kaldığından 90 dakika sahada kaldı. Oysa ilk çıkacak isim olurdu. Fenerbahçe'de Lugano, Bilica, Emre, Dia ve Niang en iyi isimlerdi. Andre Santos'u ise Quaresma sağda olmadığı zaman pek zorlayan bir isim çıkmadı. Karşısında solak İbrahim Üzülmez ve kötü Nihat vardı. Selçuk vasattı ama Cristian'dan daha iyiydi. Takım hiçbir zaman defansa gömülmedi. Penaltı pozisyonunda bile doğru çizgideydi. Gökhan Gönül de Quaresma karşısında elinden gelen çabayı gösterdi.

Her iki takımında sezon başı arızaları olduğundan normal bir skor diyebiliriz. İki takımında esas arızaları daha bir ayyuka çıktı diyebiliriz. Schuster'den daha cesaretli olup Necip'i oynatmasını beklerdim. Ayrıca Stoch'un da bu maçta çok şeyler vereceğini tahmin ediyorum ama yabancı kontenjanına takıldı. Fenerbahçe'ye orta saha transferi, Beşiktaş'a da zaman gerekiyor.

1 yorum:

godzi1982 dedi ki...

bu boboyu niye oynatmazlar bilmiyorum ama anlaması zor olan aykut hocanın stoch değilde christianı oyuna alması takım o kadar mı güçsüz acaba