15 Eylül 2010 Çarşamba

Bursaspor 0 - 4 Valencia


Bursaspor bugün tarihinde ilk defa Şampiyonlar Ligi maçına çıktı. Neler yapacağı herkesin merakıydı. Sonunda 4-0 mağlup oldu ve alışık olduğumuz üzere tecrübeden dem vuruldu. Evet tecrübesiz bir takım Bursaspor ama bu acı mağlubiyetin tecrübeyle çok ilgisi yok. Maça çıkan kadro belki oyunun ilerleyen dakikaları için belki mantıklıydı ama yenilen 2 kötü gol planları alt üst etti. Malesef ki bunu düzeltecek hamleler yanlış yapıldı.

Turgay maç öncesinde sakattı. Turgay bu takım için alternatifsiz ve önemli bir isim. Bursaspor'un sahada ayağa pas yapabilecek, hızlı çıkabilecek bir görüntüdeydi. Nunez ve Turgay farklı yapıda oyuncular. Turgay top tutabilecek, defansı rahatsız edebilecek, çevresindeki hızlı isimleri kaçırabilecek bir isimken, Nunez pas yapabilecek, takım arkadaşlarıyla birlikte kaleye gidebilecek bir isim. Maç da aslında Bursaspor'un sıkıntıya sokmayan yavaş bir tempoda giderken Tino Costa'nın muazzam golüyle Valencia 1-0 öne geçti. Bursaspor oyunun devamında kaleye gitmekte zorlanırken free-kick ten 2. gol geldi. Bu yarıda Bursaspor kaleye gidemeyen, yeterli pas alış-verişi sağlayamayan, uyumsuz bir yapıdaydı. Valencia ise sakin, pas yapan, bulduğu boşluklarda kaleyi yoklayan bir görüntü çizdi.

İkinci yarıda değişiklik yapılacağını umarken o değişiklik gelmedi. Seyircinin desteğiyle Bursaspor etkili başlamıştı ama oyunun devamında ilk yarıdaki kıvama döndüler. Sercan ve Turgay'ın oyuna girerken Hüseyin ve Nunez oyundan çıkan isimler oldu. Hüseyin'in çıkması büyük bir riskti ve bu riski göze aldılar. Bana göre biraz körü körüne bir riskti bu. Sercan ve Turgay'ın girişleri oyuna hareketlik kattığı kesin. Bu ikili mutlak bir gol pozisyonu hazırlarken, bir tane de Turgay'a yapılan net penaltı verilmedi. Lakin Hüseyin'in çıkması Bursaspor'un defanstan oyun kurarken bocalamasına sebebiyet verdi. Atılan 3. golün sebebi bu değişiklikti. 4. gol de Hüseyin'in olmayışından geldi ama zaten oyun 3. golde kopmuştu. Ertuğrul Sağlam hatayı gördü ve oyuna Svenson'u aldı. Maçı da 5. yi yemeden tamamladı.

Tarihinde ilk defa Şampiyonlar Ligi oynayan bir takım olsa bile tecrübesizlik diyerek kestirip atmak hata olur. Ertuğrul Sağlam için de alınacak dersler var. Rangers'ın Manchester beraberliği kötü oldu. Şampiyonlar Liginde alınan değil puan, 1 gol dahi olsa kardır. Evinde oynayacağı en kritik 2 maçından birini kaybetti. İskoçya'dan puan ile dönmek zorundalar.

5 yorum:

9.15 dedi ki...

Yenilen ilk golden sonra bulunan birkaç pozisyonda, Valencia'nın ilk golü gibi sistemsiz, karambole bir gol bulabilseydi takım sonuçda farklı olurdu. Bu gelmeyince yine çokda sistematik, organize olduğunu söyleyemeyeceğim 2.gol geldi ve aslında bence maç burada koptu. Sercan ve Turgay'ın girişiyle hareketlenen takım, bal yapmayan arı misali sadece görüntü veriyordu. Verilemeyen penaltı, verilmiş olsa bile sonucu etkileyemeyebilirdi.

Bu arada Valencia'nın ilk iki golüne dil uzatmak değil niyetim. Özellikle de ilk gol harika üstü, müthiş bir gol. Kastım sadece organize atak olmadan, kişisel beceri ve şansla gelmiş olması.

Naçizane okumak isteyenler için Bursa-Valencia maç yazısı: http://www.scarfaroundmyneck.com/2010/09/hola-europa.html

TA dedi ki...

bence psikolojik etkenler bildiğimiz bursayı ilk yarıda sahada görememizin nedenidir.olayı çok abartmışlar.ş.ligi valencia isimleri bursayı ilk yarı boyunca ezdi resmen.2.yarı rahatlamış bursayı gördük ama iş işten geçti tabi.

maalesef türk takımlarının en büyük zaaflarından biridir bu psikolojik duvar.valencia büyütülecek takım değil bence.orta halli bir takım.süper ligde izlediğimiz kendine güvenen bir bursa ilk yarıda maalesef yoktu.bu kadar çekinmenin hiç anlamı yoktu oysa.ilk yarı ikili mücadeleye bile giremedi .ısıramadı bursa rakibini.gereğinden çok fazla saygı gösterdi rakibine bursa ve bunun faturası ağır oldu.oysa takımlar için deplasman demek döndürmemek demek.agresiflikten eser yoktu ilk yarı.

Sekhranikos dedi ki...

@TA

Gözde büyütmek gayet normal, ilk defa ŞL desin rakip az buçuk ispanyanın kalburüstü takımı. Haliyle elin ayağın birbirine dolaşır.

Ben bu sene sıfır dahi çekse bursanın eleştirilmesinden yana değilim. Amaçları geleceğe dönük işlerse. en az 6 maç yapmış olacaklar ve gayet iyi bir tecrube olacak.

Mesele bursanın ileriki yıllarda ŞL ye ulaşmaya çalışması. eğer düzenli bir gidişatları olursa 8-10 sene sonra bursanın grubundaki takımlar bursadan çekinir olurlar onun haricinde gerisi hikaye. Bir sene katıl sonra yok ol manasız.

Fenerbahçenin ve GS nin yaptığı gibi bir sıçrayışlık gösteri manasız kalıyor.

Bu arada bursa lig şampiyonluğunda kadroyu muhafaza etti ama ŞL de bir iki maç güzel çıkarırsa kadro korunmayacak gibi. Sercan ve volkan şen fazlası ile dikkat çekiyorlar:)

tarık ziya dedi ki...

Valencia nın as kadroyu dağıtması yeni gelenlerinde kendilerini kabul ettirmek adına daha bi gayretli oynamalarına yol açtı.bursa bence herzamanki gibiydi. mesele galiba ligimizin standartı ile ilgili...

TA dedi ki...

aris-a.madrid maçını izledim.arisin ne tecrübesi vardı.son 5 sezonda 12 puan toplayabilmişler avrupa kupalarında.ama seyirci baskısı agresiflik mükemmeldi.sonuçta son avrupa ligi şampiyonunu yendiler.

bu olayın tecrübe ile ilgisi yok bence.kesinlikle yok.bu psikolojik vakıa.

birde taktik yanı var.ertuğrul sağlam son 4 lig maçında geri dörtlünün önünde ergic-hüseyin ikilisi ile oynadı.valencia önünde de aynı ikili olması yanlıştı.hüseyinin yanında svenson yada krita olabilirdi.batalla da bunların önünde olabilirdi.solda sercan ortada batalla sağda volkan. tek forvet nunez(turgay) olabilirdi.
hem taktik hatalar hemde psikolojik nedenler bu oyunu getirmiştir.tecrübe ile alakası yoktur.