10 Mart 2009 Salı

Platini Devrimleri


Platini'nin futbol dengelerini korumak adına yaptığı çalışmaları gördükçe mutlu oluyorum. Futbolun doğal ruhunu bozmadan yaptığı iyileştirme çalışmalarını takdir ettiğim bir futbol adamı kendisi. UEFA'nın başına geçtiği günden beri, futbol izleyicisini rahatsız eden konuların üstüne kararlı şekilde gidiyor. Öncelikle UEFA Kupası statüsündeki angaryaların kaldırılması adına çalışmalarını gördük. Önümüzdeki seneden itibaren de iyileştirilmiş bir statüde izleyeceğiz bu turnuvayı. Daha sonra, futbolda artan hakem hataları gündeme geldi. Bu konuda bir çok kulübün televizyon hakemi istemesine rağmen, bunun futbolun ruhuna ve doğallığına aykırı olacağını düşünerek reddetti. Kale arkası hakemlerini gündeme getirdi, bu konuda çalışmalar devam ediyor. Futbola gereğinden fazla teknolojik müdahalede bulunulmasını ben de istemem. Bizlere de konuşacak konu kalması futbolun cazip yanı.

Son dönemlerde Platini mesaisini futbol borsası ve ekonomisi üzerine harcıyor. İlk olarak petrol zenginlerinin piyasaya dengesiz girişini önlemeye yönelik uyarılarda bulunmuştu -ki bu konuda gayet kararlı gibi-. Son olarak ise 18 yaş altı futbolcuların transferiyle ilgili düzenlemelerde bulunmak için çalışmalara başlamış. 18 yaş altındaki futbolcuların ilk profesyonel sözleşmelerini, kendilerini yetiştiren kulüple yapmaları zorunluluğuna ilişkin teklifi Avrupa federasyonlarına sunmuş. Bu teklifin amacı ise çok küçük yaşlarda özellikle Afrika ve Güney Amerika'dan futbolcu adaylarının Avrupa'ya getirilip karaborsada satılmasının önüne geçmek. Bu nedenle federasyonlar ve kulüplerin genelinden kabul görüyor. Bu sayede menejerlere gidecek para artık kulüplere gidecek. Bu sayede 18 yaş altındaki futbolcuların transferleri engelleneceği için ileride parlayabilecek bir futbolcunun yok pahasına elden kaçırma durumları da azalacak. Tabi benzer şekilde genç yaşta gelecek vaat eden ve yüksek fiyata satıldıktan sonra bekleneni veremeyen futbolcuları transfer etme riski de en aza indirilecek. Kısacası tasarının en önemli yararı genç futbolcuların değerinde satılmasını sağlayacak olması.

Göreve geldiğinden bu yana futbola dair iyileştirici değişimlere gitme çalışmaları yapan Platini'nin varlığından çok memnunum. Bildiğim kadarıyla Avrupa kulüplerine yabancı oyuncu sayısında standartlar getirme çalışmaları da sürüyor. Tabi diğerlerine göre kabul görmesi daha zor bir plan bu. İngiliz kulüplerine kabul ettirilemeyen değişimlerin uygulanırlığı pek mümkün olmuyor. Ama bahsi geçen bu tasarıların işler hale gelebildiği gün kulüplerdeki yönetim şekilleri büyüklüğü belirleyecektir. Kulübünün gelirlerini üst düzeye çıkarabilen takımlar sivrilecek, belli bir maddi seviyenin altında kalan kulüpler borçlanarak transfer yapamayacak. İşte bu noktada özellikle ülkemizde kulüplerin kurumsal kimlikleri önem kazanacak. Çünkü ne maddi yönetimi ne de futbol bilgisi üst düzeyde olan yöneticiler tek başlarına işe yarar olmayacaklar. Bu da futbol şubelerinin alanında yetkin kişilerle donatılması ihtiyacını doğuracak. Zaten Türk kulüplerinin yönetimindeki en büyük sıkıntılarından birinin bu olduğu aşikar. Bütün bu ayrıntılar göz önünde bulundurulduğunda Michel Platini'nin futbol yönetimine dair devrimleri hem kulüplerin hem milli takımların düzeylerinin artmasına ve güç dengelerinin kurulmasına yardımcı olacak gibi.

Hiç yorum yok: