13 Ekim 2010 Çarşamba

Hiddink'i Eleştirmek


Aslında maçtan sonra maç yazısı yazmayı planlıyordum ama eleştiriler Hiddink üzerinden olunca Hiddink üzerinden değerlendirmeye gereksinim duydum. Özellikle anlamadığım konu Hiddink'ten ne bekleniyordu, şu an ne isteniyor? Büyük çoğunluk takımdaki birçok kişinin değişmesini ve yeni bir jenerasyon yaratılması gerektiğini söylüyor. Bizim alttan gelen süper oyuncularımız yok ama yinede soruyorum; Sabrınız var mı?

Bugün yaptığı yorumları ertesi gün değiştiren futbol ulemaları, Hiddink takıma 10 tane yeni oyuncu alsa bu sefer ''tecrübesiz'', ''xxxxspor'un topçusu alınır mı'' gibi cümleler ile gündemi meşgul edecekler. Her zaman yazdığımı tekrar yazayım; teknik direktörün kuruduğu kadroya fazla bir eleştiri getiremem. Bu bir kulüp takımı değil. Teknik direktör Türkiye pasaportu olan her futbolcuyu seçebilir konumda. Burada da inandığı, güvendiği oyuncuları seçecek tabiki. Benim de güvenmediğim futbolcular var ama teknik direktör güveniyorsa ve seçiyorsa bir şey diyemem. Aksi takdirde takım kötü oynuyorsa ve futbolcular başarısızsa ne diyeceksin ki. Kaldı ki lise defterlerimize yazdığımız kadrolar gibi kadro kursak herkesin kadrosu farklı olur.

Bir de kadroyu Oğuz Çetin'in kurduğunu iddia edenler var. Bunu iddia edenler kendi söylediklerine gülmüyorsa bilsinler ki ben çok gülüyorum. Tahminimce aynı kişiler Lorant Fenerbahçe'de iken Oğuz Çetin'in pasif kaldığını da iddia ediyordu. Hiddink gibi başarısız olduğu takım çok az olan bir hocanın ''Oğuz kadroyu sen kur, ilk 11'i ben kurarım'' gibi bir şey düşüneceğine ihtimal veriyor musunuz?

Hiddink Türkiye'ye gelmeden önce nasıl çalışıyorsa şimdi de öyle çalışıyor. Bunları bile bile başından eleştirmek yerine şimdi eleştirmek de pusuculuk olsa gerek. Gerçi bunların bir çoğu Hiddink'i sadece Dünya Kupasında, Avrupa Şampiyonasında takip eder ya neyse.

Futbolda dizilişten, sistemden önce mentalite gelir. Düşüncelerimizi ne kadar değiştirirsek, alıcılarımızla ne kadar oynarsak o kadar çok doğruyu buluruz. Hiddink'in Azerbaycan yenilgisinde suçsuz olduğunu söylemiyorum. Hatalı kararları elbette vardı ama kullanmış olduğu tasarrufun sebebini de bilmeden eleştirmeyelim. Hele önce bi Hiddink'i anlayalım da sistemini o zaman konuşalım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hiddink Türkiye ile bir çok maça çıktı ve bu maçların hiç birinde bir sisteme dayalı oynamadı.