8 Ekim 2010 Cuma

Alex ve Sistem


Alex bu sene çok tartışıldı. Ortaya da bol bol komplo teorisi atıldı. Derdim yeni komplo teorileri üretmek değil. Komplo teorisinden çok saha içine bakmaya özen gösteririm. Eldeki gerçek verileri değerlendirmeden de komplo teorilerinin atılmasını doğru bulmam.

Fenerbahçe'ye orta saha oyuncusu olarak klasik 10 numara motifiyle gelen Alex, yeni futbol düzeninde görüldü ki bildiğimiz bir forvet oyuncusu. Öncelikle bu gerçeği kabul etmek gerekir. 4-3-3, 4-4-1-1, 4-5-1, 4-2-3-1 vs vs konuşuluyor, Alex'e rol biçiliyor. Yanlış değildir rakamlar. Elbette futbolun en gerçeklerinden biridir ama bilmeniz gerekir ki diziliş ve sistem farklı şeylerdir. Bugün 3 isim değiştirerek ''bu takım geçen yılki takımın aynısı'' demek de yanlıştır. En başından kabul etmemiz gereken gerçek Alex'in bir forvet oyuncusu olduğudur. Dolayısıyla her zaman Alex'in arkası konuşuldu ve hala konuşuluyor. Alex Fenerbahçe'den gidene kadar da konuşulacak. Bu sebeptendir ki orta saha düzenini Alex merkezli kurmalı Fenerbahçe.

Bugün Fenerbahçe kısaca nasıl diziliyor? Klasik 4 lü savunmasının önünde Emre ve Cristian(Selçuk), Kanatlarda Stoch/Dia ve Mehmet Topuz. Geçmişten neden başarılı olduk, Alex'in performansını nasıl arttırdık diye kısa örnekler verelim. Zico dönemininin zirve noktası Deivid'in orta sahanın sağına çekilmesi ile yakalandı. Deivid'in buradaki rolü çok kilitti. Öyle ki Deivid'in iyi oynadığı hiçbir maçı da Fenerbahçe kaybetmedi. Deivid bu formatta her ne kadar kanat oyuncusu olarak adlandırılsa da bir orta saha oyuncusuydu. Oyun kurması beklenen Alex'in sık sık geriye gelmesine gerek kalmadı ve daha çok Alex'in hücumda etkin olmasını sağladı. Uzağa gitmeyelim ve geçen seneye dönelim. Geçen yıl orta sahada Andre Santos ve Kazım gibi gibi kanat oyuncusu ile sezona başlandı. İlk haftalar sıkıntısız geçerken, ilerleyen haftalarda defolar ortaya çıktı ve balon patladı. 2 kanat oyuncusu da kesilerek Özer ve Mehmet Topuz monte edildi. Özer ve Topuz, sağda ve solda oynadılar ama kesinlikle kanat değillerdi. Devamlı içeriye kat ederek hem beklerin hücuma çıkmasını sağladılar, hem de Alex'in arkasını doldurdular. Saha içi koordinasyonu ne kadar bozuk olursa olsun, Fenerbahçe orta sahada 4 oyuncu ile oynamaya başladığında ardı ardına galibiyetler geldi.

Şimdi taboluyu tekrar uyarlayalım bugünün Fenerbahçe'sine. Sezon başından beri yazdığımız neredeyse tüm maç yazılarında Emre'nin partnerini konuştuk. Bunun sebebi Alex'in etkinliğinin aslında bu 2 oyuncuya bağlı olmasından. Stoch ve Dia forvet karakterli oyuncular. Aykut Kocaman henüz bu ikisini aynı anda oynatmadı. Bunun sebebi yabancı kontenjanı olsa da ben Stoch-Alex-Dia 3 lüsünün önüne bir de Niang'ı koyduğumuzda takım defansı anlamında ciddi sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Zaten Cristian da Emre'ye yakınlaşmadığından orta sahada kocaman bir delik açılıyor. O yüzden Mehmet Topuz'un içeriye kat ederek çok mühim bir görev üstlendiğini söylemeliyim. Bu sebepten Fenerbahçe'nin yapması gereken; 1- Fenerbahçe defansı daha çok öne çıkarmalı ve sahayı daraltarak orta sahadaki delik kapatılmalı. 2- Cristian da daha çok öne çıkmalı ve pas alış verişlerinde bulunup, ribaundları toplamalı.

Şunun altını tekrar çizmeliyim ki Alex bir Guti değil. Aykut Kocaman ise Alex'ten Guti olmasını istiyor(du). Alex'i bir kenara koyarsak eldeki oyuncular 4-3-3 mantığına çok yatkın isimler ama Alex'i takıma koyduğumuzda o verimi alamayız. Ya yukarıda belirttiğim 2 maddeyi (riskli ve zaman ister) çok hassas bir şekilde uygulayıp bir şekilde sezonu idare edeceğiz yada devre arasında Alex'in yerine bir Guti bulacağız. Ben olsam yukarıdaki 2 maddeyi hayata geçirir, devre arasında Cristian'ın yerine daha kalifiye bir isim bulurum. Sezon sonunda da Alex ile yolları ayırıp ya bir Guti bulurum ya da eldeki Özer'den bir Guti yaratırım.

3 yorum:

TA dedi ki...

ben fenerbahçenin teknik direktörsüz oynadığını düşünüyorum.garip ama gerçek.kadroda çok iyi futbolcular var.özellikle yabancı oyuncuların kafalarına göre takıldığını düşünüyorum.aykut kocamanı fazla ciddiye aldıklarını sanmıyorum.

dikkat ediliyorsa kolay diye bilinen maçlarda bireysel oyunlar ile skor almıştır fenerbahçe.ama zor maçlarda hep sıkıntı olmuştur.avrupa maçları dahil.çünkü zor rakipler için teknik adam müdahalesi artısı olması gerekir.kolay rakipler için ise eğer kadro iyisi çıkın oynayın denilerekte maçlar alınabilir.

aykut kocaman bence istediği planladığı oyun tarzını küçük takımlarla ve yerel oyuncularla kavuşabilir.lakin uluslararası oyunculara başka türlü teknik adamlar hitap edebilir.

aykut kocamanlı fenerbahçe üzerine teknik taktik analizler bana gerçekçi gelmiyor.

Adsız dedi ki...

Çok iyi şeyler.

Adsız dedi ki...

faydalı yazı için teşekkürler! Bunu başka türlü kazanılmış olmazdı!