26 Mayıs 2010 Çarşamba

Türkiye'de Play-off


Bir Play-off heyecanını daha geride bıraktık ve Konyaspor Play-off liginde şampiyon olarak Süper Lige geri döndü. İlk defa turnuva düzeyinde bir play-off uygulandı ve şu an tartışılan bir uygulama. Eski uygulamada 3. ve 6. sıradaki takımların aralarında yaptıkları maçın galibi ile 4. ve 5. sıradaki takımların aralarında yaptıkları maçın galibi final oynuyordu ve kazanan bir üst lige terfi ediyordu. Bu seneki sistem ile takımları tek maç ile elenmelerine sebebiyet vermeyelim mantığı güdülerek lig usulü oynandı maçlar. Bu sefer de son maçların biri amaçsızca oynandı. Hatta Altay son dakiklarda Adanaspor'a golü atmasaydı son maçlar hepten anlamsız olacaktı. Bana sorarsanız ben 2 sistemi de uygunsuz buluyorum. Futbolu daha zevkli hale getirmeyi amaçlamak elbette düşünülebilir ama uygulanan sistem haksız bir sistem.

Avrupanın üst düzey liglerine nasıl bir uygulama var ona bakalım;
- İspanya 2. Liginde play-off yok, ilk 3 takım direk çıkıyor.
- Fransa 2. Liginde de play-off yok, ilk 3 takım direk çıkıyor.
- Almanya Bundesliga 2'de ilk 2 takım direk çıkıyor, 3. takım Bundesliga 1'i sondan 3. bitiren takımla(yani 16. ile) baraj maçı oynuyor.
- İngiltere Championship'te bizim geçen sene uyguladığımız play-off sistemi var. İlk 2 takım direk çıkıyor. Ligi 3. bitiren takım ile 6. bitiren takım, 4. bitiren takım ile de 5. bitiren takım maç yapıyor. Kazananlar finalde karşı karşıya geliyor ve finali kazanan Premier Lig'e yükseliyor. Bu sene Championship'i 6. bitiren Blackpool Premier Lige çıktı mesela.
- İtalya Serie B'de ilk 2 direk çıkıyor. Eğer Ligi 3. bitiren takım 4.'ye 10 puan fark atmış ise direk çıkıyor. Atamadıysa Premier Lig'de ki gibi, ligi 3. bitiren takım ile 6. bitiren takım, 4. bitiren takım ile de 5. bitiren takım maç yapıyor. Kazananlar finalde karşı karşıya geliyor ve finali kazanan Seri A'ya yükseliyor.

Şimdi ben bizdeki puan tablosuna bakıyorum, Adanaspor averaj ile 2.liği kaçırmış ve 3. olmuş. Eğer Fransa ve İspanya'da ki sistem uygulansaydı Adanaspor Süper Lige çıkacaktı. Almanya'da ki sistem uygulansaydı Diyarbakırspor ile play-out oynayacaktı (ki bu sistemi de Türkiye'de uygulanabilir görmüyorum. Takımlar arasında ciddi güç farkı var). İtalya'da ki sistem uygulansaydı 4. ye 10 puan fark atamadığı için geçen seneki sistem uygulanacaktı (ki bence bu sistem de biraz saçma. 3. 4.'ye 9 puan fark atsa direk çıkamıyor). İngiltere'deki sistem uygulansaydı yine geçen seneki sistem uygulanacaktı.. Ama Adanaspor averaj ile 3. olmuş. Bu çok acımasızca değil mi? Diyelim ki, Türkiye de İspanya ve Fransa gibi ilk 3 takımı direk çıkarsın. O zaman da belki önümüzdeki sezon 3. ve 4. takım aynı puanda olacaktı. Mesela Adelante'de bu sene 3. Hercules, 4. Betis ve 5. Cartagena 61 puan ile ligi bitirdi ama averajla Hercules La Liga'ya çıktı. Bakıldığı zaman burada da acımasızlık var. Bu takımlar en azından kendi aralarında bir lig yapsın.

Ben olaya futbolun zevkinden önce adalet olarak bakıyorum. Koskoca 1 senenin emeği averaj hesaplarıyla direk çöpe atılması acımasızlık bence. İncelediğimiz mevcut play-off sistemlerinde lig tamamen bir kenera bırakılıyor. Peki benim düşündüğüm sistem ne? Ben de kafamda bir alternatif kurdum elbette. Şampiyon olan takım ve 2. olan takım direk çıksın. Eğer 2. ve 3. arasında puan eşitliği var ise final maçı oynansın. Geriye kaldı çıkması istenen 1 takım. 3., 4., 5. ve 6. lig usulü oynayabilirler ama İtalya'daki gibi belli bir puan farkı barajı koymak gerek. Mesela lige -bu senenin tablosuna göre konuşuyorum- Adanaspor +9, Altay +4, Karşıyaka +1 puan ile başlasın. ''Ee o zaman Konyaspor, Karşıyaka hiç katılmasın'' diyen olabilir. Katılmasın o zaman. Adanaspor Konyaspor'a 9 puan fark atmış. Bir de play-off mu oynasın. Veya 3. ve en az 5 puan altındaki takımlar play-off oynasın. Eğer 3. ile 10. arasında 5 puan fark varsa buyursun 8 takımlı play-off ligi oynansın ama yine takımların puan fazlalıkları hanelerine yazılsın. Yani ligde kazanılan puanlar çöpe atılmasın, bir şekilde değerlendirilsin.

3 yorum:

delpiero dedi ki...

ilk 3 takımın direk çıkması en mantıklısı gözüküyor ama bu seferde 1-2 takım arasında geçen bi yarış oluyor.Son haftalara yaklaştıkça ligin zevki kaçıyor. hadi 3,4,5.sıradakiler çekişse 3.lük için bu sefer yukarı ve aşağısı ile ilgisi kalamyan takımlar ligin zevkini ve kalitseini bozuyor ilk 6 olunca mesela bu sene her takımın hemen hemen ya lat yada üst tarafla bi ilgisi oldu bu açıdan düşününce 3-4-5-6 play off sistemi mantıklı olabilir.Play-off grup yapcaklarsada ilk iki bitiren mesela Konya-Altay takım son kez tek maç usulü yapabililer play-off grubundan sonra.

Ozan dedi ki...

bilgiler için teşekkürler, bence almanya'daki sistem en mantıklısı.

bu arada geçen pazar günü, izmir'in renksiz takımına, gecemize renk kattığı için teşekkürler. bunlar daha iyi günleri...

Adsız dedi ki...

bu takımlar yerleri az çok belli olduğunda mesela son 3-4 haftada, maçlara asılmıyorlar ve normalde olması gerekende farklı bir sonuç çıkıyor. Eğer adanaspor'un son maça kadar 2.lik ümidi olmasa bu puan farkını yapabilir miydi(konya'nın yeri belliyken) bence yapamazdı.

şöyle yapılabilir bu dört takım sırasıyla 3,2,1,0 puanla başlar ve deplasmanlı bir lig oynarlar. Bence bu daha adil. Ama yinede ben geçen seneki 3-6 4-5 sisteminin tekrar gelmesinden yanayım.