13 Mayıs 2010 Perşembe

İspanya'da Yeni Bir Türk


Mehmet Topal Galatasaray resmi sitesinin açıklamasına göre artık Valencia'da. Sağlık kontrolünden sonra imza atılacak. Mehmet Demirkol'un iddiası Türkiye liginden Avrupa'ya açılacak oyuncular için en ideal ülke İspanya. Kendince haklı sebepleri var ki bunlara da katılıyorum. Fakat atladığımız bir nokta olduğunu düşünüyorum. İspanya'ya giden futbolcularımızı bir sıralayalım; Fatih Akyel, Oktay Derelioğlu, Tayfun Korkut, Rüştü Reçber, Nihat Kahveci, Arif Erdem, İbrahim Kaş ve Necati Ateş. Bunlara Boliç ve Baliç'i de katalım. 10 oyuncu ihraç etmişsiz İspanya'ya. Bunlardan sadece Tayfun (Almanya alt yapısı), Nihat ve biraz da Boliç başarılı oldu. Hadi Baliç çok büyük bir sakatlık geçirdi, Rüştü de kontenjan mağduru oldu, Necati de Tayfun Korkut ve menejer pazarlamasıyla İspanya 2. ligine gitti diyelim ve üstünde durmayalım. Peki ya Fatih Akyel, Oktay Derelioğlu, İbrahim Kaş ve Arif Erdem.. Fatih Akyel ve Arif Erden en formda olduğu zamanlarda İspanya'ya transfer oldu. Oktay Derelioğlu da pekala Las Palmas'da oynayabilecek kapasitede bir futbolcuydu. İbrahim Kaş Getafe'de kendini 1 adım daha gelişremiyorsa daha nerede geliştirebilir. Birçoklarına göre başarısız olma hikayeleri aynı, uyum sorunu. Uyum sorunu yalanını ben küçükken yerdim. Evet bir uyum süreci ve buna bağlı olarak bir uyum sorunu elbette yaşanır ama başarısızlığın arkasındaki neden bence bu değil, mental yetersizlik ve alt yapı eksikliği.

Futbol tarihimiz ne kadarsa bizim de o kadar sene kapanmayan bazı yaralarımız var. Gelen yabancı teknik direktörler ve kaliteli yabancı oyuncular sayesinde A kadrolarımızı ileriye taşımayı başarırken alt yapıda malesef aynı derecede ileriye taşıyamadık. 70 milyonluk ülkemizde komple bir stoper, orta saha, bek bulamıyoruz. Fiziken iyi ve gelişime açık birçok oyuncumuz var ama iyi bir teknik direktörün eline geçmedikleri sürece gelişmeleri çok zor.

Aslında bu konu dallandırılarak çok uzun uzadıya yazılması gerekir. Hatta işin ehli kişilerce kitabı yazılması gerekir. Bizler hala 1993 yılında Portekize futbol dersi veren u-21 takımından bahsedip duruyoruz. Bir nevi Serpil Hamdi Tüzün'ün ekmeğini yedik, bitti. Ben size asıl tehlikeyi söyleyim. Artık böyle takımlar da yaratamıyoruz.

Mehmet Topal transferi ile yazımızı bağlayalım. Mehmet Topal'ın öğrenecek çok şeyi var. Bu ülkede daha fazlasını öğrenemez. İspanya'ya gitmesi beni sevindirir. Mehmet Topal orada öğrendiği kadar varolacak ya da diğerleri gibi geri gelecek. İşte mesele burda, ne kadar öğrenebilir?

Hiç yorum yok: