29 Haziran 2009 Pazartesi

Konfederasyon Kupasının Ardından


Konfederasyon Kupası gibi organizasyonların değeri düşüktür gözümde. Bu yüzden derinlemesine analiz geçmedik blogda. Mücadele gücü yüksek Avrupa Liglerinde sadece lig maçları oynanmıyor. Torres, Kaka, Luis Fabiano gibi oyuncular dün kupanın bitişiyle bu sezon 50'in üzerinde maçta oynamış oldular. Xavi ise ABD'ye karşı oynanan yarı final maçında 68. maçını oynuyordu. Televizyon gelirleri, sponsorlar gibi etkiler futbolun yönünü çiziyor elbette. Güney Afrika da seneye oynanacak dünya kupasına hazırlık için gelir elde etmiş oldu.

Avrupa futbolunun sistematik olarak devamlı kendini geliştirmesi diğer kıtaların yetişmesini engelliyor. Diğer kıta ülkelerinin Avrupa'da oynayan futbolcu sayısı, bu tarz global organizasyonlarda ülkelerinin rekabet etmesini sağlıyor. Final oynayan Amerika kadrosunda 4 tane İngiltere Premier Lig futbolcusu bulunuyor. Bunun dışında 12 futbolcusu da Avrupa'nın çeşitli liglerinde oynuyor. İspanya'ya karşı oynanan mükemmel futbolun yaratıcıları Dempsey Fulham'da, Bradley B. Mönchengladbach'ta forma giyiyor. Alditore ise sezonu Xerez'de kiralık olarak geçirdi. Önümüzdeki sezon muhtemelen Villarreal'e geri dönecektir. Nihat'ın Beşiktaş'a dönmesinin etkenlerinden biridir kendisi. Bir de Onyewu Fenerbahçe için çok konuşuldu. Kupa maçlarına bakarak kendisi hakkında yorum yapmak yanlış olur. Ceza sahası içinde etkili bir isim olduğu kesin. Geniş alanda ne kadar etkili bilemiyorum. London Donovan ise Avrupa'da hala bir şansı hakediyor.

İspanya egolarının kurbanı oldu. Yenilmeme rekorunu egale etmeleri, ABD'nin mucizevi bir şekilde yarı finale çıkması onları fazlasıyla rahatlattı. Klasik oyuncuları dışında öne çıkan bir isim yoktu. Güiza'nın yine son maçta açılması not olarak düşülebilir ama o maç dışında sadece Irak'a karşı 15dk oynadığını belirtelim.

Brezilya ise farkını koydu. Eğer işiniz Brezilya'ya düşerse sıkıntı yapmayın. Brezilya o maçı sizin için kazanacaktır. İtalya maçına benzer bir maçta, 2002 dünya kupasında bize 2. turu armağan etmişlerdi. Yalnız rekabetin daha üst düzey olacağı Dünya Kupasında başarılı olacaklarını düşünmüyorum.

İtalya ise hayal kırıklığı oldu kupanın. Mısır da ayağına gelen şansı tepen oldu. Dünya Kupasında daha başarılı olacakları kanısındayım. Bir de bolca magazin haberi çıkardılar medyaya. Ben yorucu bir sezonun ardından alem yaptıkları kanısındayım. Güney Afrika'da ise öne çıkan isim Parker'dı. Parker Kızılyıldız'da forma giyiyor ve geçtiğimiz sezon ligde 16 maçta 6 gol attı.

Kaka en değerli olarak altın top ödülünü alırken, gümüş topu Luis Fabiano, bronz topu da Dempsey adı. Altın eldiven tabi ki Howard'ın oldu. Gol kralı ise 5 golle Luis Fabiano. Vuvuzela ise kupanın rengidir. Türkiye'de bile satışları başlamış durumda. Önümüzdeki sezon kendi stalarımızda görmeyeceğimizi kim iddia edebilir.

Hiç yorum yok: