13 Ocak 2009 Salı

TOEFL


Haftasonu Ankara'daydım. Dar vakitte yaptığım başvuruda İstanbul'da yer kalmadığı için sınava Ankara'da girdim. Bu sebeptendir ki Cuma gününden beri buralarda değilim. Massimo da ilk yazma fırsatını bu haftasonu bulmuştur ki, fena da olmamıştır.

Cumartesi sabahı Ankara Üniversitesi, Tandoğan Kampüsü'nde girdim sınava. Sınav süresi 4,5 saat civarıydı, ki beni korkutan da buydu. Ben ki ÖSS'de bile 3 saat kalamazken 4,5 saati kaldıramayacağımdan korkuyordum. Ama ilginçtir ki yaklaşık 4 saat kaldığım sınav kısa geldi biraz. Tabi bu çok eğlendiğimden değildi.

Okuma, dinleme, konuşma, yazma bölümlerinden oluşan sınavın 'dinleme' bölümü zulüm gibiydi benim için. Dinlediğim kayıtların neredeyse tamamı birer ders anlatımıydı ve istisnasız hepsi tahammülü zor derslerdi. Öyle ki Türkçe'sini dinlerken sonunu getiremeyeceğim konuları İngilizce dikkatlice takip etmek zorunda olmak pek keyifli olmadı. Zaten ara ara kendimi derste başka şeyler düşünürken buldum. Netice itibariyle soruları yanıtladım ama dersleri Türkçe dinliyor olsam da daha yüksek bir oranla cevaplayamazdım diye düşünüyorum.

Bölümler bölümleri, sorular soruları kovaladı ve süre bitti. Sınav sonunda ekranda beliren soru beni korkulara sevk etti. Ekranda "Sınavınız bitmiştir. Sınavınızın değerlendirmeye alınmasını istiyor musunuz?" şeklinde bir soru çıktı. Hayır dersen bütün sınavın iptal oluyor ve ödediğin parayı hatırlamamaya çalışıp sınav merkezinden ayrılıyorsun. Tabi karşısında böyle 2 seçenek gören insan manyaklaşabiliyor, içinden "şuna bastığım an çok acayip bişey olur" diye iptal seçeneğini inceliyor. Enteresan duygular içinde sınavımı tamamladım. Sonuç hakkında ne olur bilemem ama adak tadında sözler verdim eşe dosta. Gerekli puanı alırsam maddi külfeti olacak gibi.
Son olarak sınav esnasında aklımda kalan bir enstantaneyi paylaşmak istiyorum. Sınavda 2 kez mikrofon testi yapılıyor, hem sınavın başında hem de verilen aradan sonra. Size örnek bir soru soruyorlar ve bunu yanıtlamanızı istiyorlar sesli olarak. Soru olarak yaşadığınız yeri tanımlamanızı istiyorlar ve bu esnada ekranda "Describe the city you live in." yazıyor. İşte bu bölümde salonun yarısına yakınından çeşitli zamanlarda "describe the city you live in.describe the city you live in.describe the city you live in.describe the city you live in..." seslerinin yükselmesi sınava dair en aklımda kalan şey oldu. Sınavdan çıktığımda hala bu cümle kulağımda yankılanıyordu...

5 yorum:

ymd dedi ki...

oha çok acayip aynı yankılanma bende de oldu ki hala oluyor "describe the city you live in." bak, oldu..
ama neden öyle dediklerini hemen açıklayayım. mikrofon testi olduğu için, konuşmaya kasmayıp direkt karşılarındaki yazıyı okudukları için ;) ben çok zekice bulmuştum bu hareketlerini..

ziggytheking dedi ki...

abi girdiğin ibt olan mıydı ki?

Ser dedi ki...

gecmis olsun.. ben de 2005 de girmistim ama benim zamanimda yoktu bu muhabbet. ayni uzun ve can sIkIcI metinler vardi malesef..

Sencer Yücel dedi ki...

ziggytheking: evet ibt olana girdim.

@serhat: uzun ve sıkıcı metinler hala mevcut.

Diyetisyen Serap Orak dedi ki...

Şimdi heyecanla sonucu bekleyelim o zaman :)
bu arada ben sunumu hazırladım.yardım teklifin için tekrar teşekkür ederim.Zor değilmiş :)sana da gönderirim bitince.