22 Ağustos 2010 Pazar

Defansın Öne Çıkması


Beşiktaş - İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçından sonra konuşulanlar ve yazılanlar defansın, kalecinin çok fazla öne çıktığı çerçevesinde dönüyor. Bu çerçevede de Ferrari'nin çok fazla yavaş olduğu ve Cenk'in de ileri çıkışları nedeniyle hata yaptığı yönünde. Futbolda bireysel yetenekler elbette çok önemli ama asıl önemli olan teknik direktörün sahaya uygulattığı futbol. Schuster takımını dar alanda oynatmaya çalışıyor desem birçok kişi katılır. Lakin bu katılan kişilerde Ferrari çok yavaş, arkasına top sarkıtıyor da diyebilir. İşte bu mantık yanlış. Benim derdim bu mantıkla. Defansın arkasına top sarkıyor diye stoper yavaş olarak lanse ediliyorsa sabaha kadar tartışırım o kişiyle.

Schuster bugün alanı minimum seviyeye çekmeye çalıştı. Bunu da defansını öne çıkararak yapması gerekiyor. Bugün İ.B.B. çok fazla defansın arkasına top attı. Bunun sebebi de Necip-Ernst-Guti 3 lüsünün olmamasıydı. Orta sahada top rakibe geçtiğinde pres eksikliğinin olduğu her dakika bu tarz pozisyonları yersiniz. Cenk'in ileri çıkışları da çok normal. Bir nevi libero görevini de üstleniyor bu şekilde. Cenk yanlış birşey yapmıyor. Yapılması gerekeni yapıyor. Bu hücumlarda yanlışı yapan orta saha. Gerektiği kadar rakibe pres yapamayan orta saha. Burada da Schuster'in yanlışı vardı.

Bu tip mağlubiyetlere hayırlı mağlubiyet deniyor ülkemizde. Ne kadar hayırlı, ne kadar hayırsız bilemem. Bunun kararını hoca verir. Teknik direktörün inandığı futbolcu ile oynamasından yanayım. Eğer Uğur İnceman'a inanıyorsa bugün oynamalıydı. Eğer inanmıyorsa Tabata ve Delgado ikilisinden birinin gönderilip Fink'in +2 olarak kadroya dahil edilmesi lazım. Eğer Robinho da transfer edilecekse Hilbert-Tabata-Delgado 3 lüsünden 2 sinin gitmesi gerek. Fink alternatif olarak kesinlikle kalmalı.

3 yorum:

FASLI dedi ki...

Ersan diye bir adam vardı bjk de. O kim? Ya schuster çok cesaretli yada kocaman çok korkak.

Unknown dedi ki...

noktasına virgülüne katılmamak elde değil. Defansta şu sistemle puyol-pique olsa bu toplar yine atılacaktı defans arkasına ve aynı pozisyonlar olacaktı belki. Buradaki sorun başlı başına orta sahada. Belediyenin kontra atak anlayışı sanırım schustere izah edilmemiş ya da o çok ciddiye almamış ki tek ön libero ve iki lüks oyuncu( Nihat ve delgado) ile çıktı. Her ikisi de dönen topa pres yapmadığı için ileride 4 tane hiç savunma yapmayan oyuncu kaldı ve orta saha civarında dönen her top tehlike olma potansiyeli gösterdi. Sözün özü bu takıma 2 ön libero her maç şart. Uğur İnceman'a katlanmak istemiyorsak da Tabata ya da Delgado dan biri yolcu edilmeli. Söylenenlerin aksine bence Hilbert biraz daha oturtukca takımda kendine yer edinecek bir oyuncu olacaktır. Bindirmeleri hücuma katılışı iyi fakat dönüş konusunda biraz daha aktif olmalı.

Maxim Tsigalko dedi ki...

Helsinki maçındaki oyun bize görünen köyün çok da uzakta olmadığını hatırlatıyordu..yani HJK nın tıpkı Lviv deki Kuznetsov tarzı tek bir oyuncusu olsa bugün bjk de taraftar tırnak yiyor olacaktı gerginlikten.."quaresma, guti, schuster..ee gene yenildik ibb ye"..benim HJK macındaki tespitim şuydu: Bursa ve FB gibi hızlı hücumcuları olan takımlar bjk yi fena tokatlarlar..ibb aklıma gelmemişti ama nitekim onlar kendilerini hatırlattılar zaten bana..
Ama ne schuster e ne delgado ya..maçta en düşük puan taraftara..daha ligin 2. haftasında sen bjk nin öz çocuğu diye tempo tuttuğun adamı ıslıklarsan vefa sadece bir semt adı demektir senin için..bir de cenk..umarım harcamazlar..dün stoper gibi çıkmasa bjk 4-5 i yiyordu..umarım köreltmezler çocuğu