26 Mart 2010 Cuma

İtalya 1982


1-Dino Zoff(k), 2-Franco Baresi, 3-Guiseppe Bergomi, 4-Antonio Cabrini, 5-Fulvio Collavati, 6-Claudio Gentile, 7-Gaetano Scirea, 8-Pietro Vierchowod, 9-Giancarlo Antognoni, 10-Guiseppe Dossena, 11-Giampiero Marini, 12-Ivano Bordon, 13-Gabriele Oriali, 14-marco Tardelli, 15-Franco Causio, 16-Bruno Conti, 17-Daniele Massaro, 18-Alessandro Altobelli, 19-Francesco Graziani, 20-Paolo Rossi, 21-Franco Selvaggi, 22-Giovanni Galli... Teknik driektör; Enzo Bearzot.

Kaptan Dino Zoff 40 yaşında. İleride efsane olacak Baresi ismen kadroda, kupada 1 dk oynamışlığı yok. Bergomi ise henüz 19 yaşında o zamanlar. Brezilya maçının ikinci yarısında formayı giyiyor ve bir daha çıkarmıyordu. Cabrini kupanın yıldızlarındandı ve Zoff, Sciera ve Conti ile tüm maçlarda 90 dakika sahadaydı. Tek şanssız yanı finalde penaltıyı dışarı atmasıydı. Gentile bu turnuvada kasaplığın kitabını yazıyordu. Tardelli final maçında attığı gol ile o unutulmaz gol sevincini yaşıyordu. Amaçsızca hareket eden o kollar, ayaklar, parmaklar, saçlar. Müthiş bir sevinç. Conti'de kupanın yıldızlarından. Bücür mü bücür, hareketli mi hareketli bir elemanmış. Altobelli o zamanlar pek tanınmış değil. İleride adı daha sık duyulacak olan bu isim final maçında 7. dk da oyuna girmiş ve skoru 3-0 yapan golünü yazmıştır. Ve Paolo Rossi. Tartışmasız kupanın yıldızıydı. Üzerinde bir şikeci damgası vardı. 3 yıl ceza almıştı ve 2. senesinde, kupaya 2 ay kala affedilmişti. Bearzot onu kadroya aldığında, "bizde nasıl bu bahisçi, şikeci Gökdeniz milli takımda oynar" denildiği gibi Rossi'ye de aynı şeyler söylenir. Çıkar futbolunu oynar. Efsanevi Brezilya'ya 3 gol atarak tek başına alt etmeyi başarır.

İtalya kupaya öyle ihtişamlı da başlamadı. Polonya, Kamerun ve Peru'nun bulunduğu grupta 3 beraberlik almış ve sadece 2 gol atmıştı. Kamerun da 3 beraberlik almıştı ama onlar da sadece 1 gol atmıştı. Nereden bakarsanız bakın rezil bir grup anlayacağınız. Bu grupta 2. olarak bir üst gruba* çıkar İtalya. Buradaki rakipler dişli mi dişli, çetin ve çetin. Grupta bir önceki Dünya Kupası şampiyonu Arjantin ve tarihinin en güçlü kadrolarından birine sahip Brezilya vardır. İlk maçta Arjantin ile karşılaşırlar. Karşılarında Passarella, Ardiles, Maradona, Kempes gibi yıldızlar bulunuyordu. Tardelli ve Cabrini'nin golleri ile 2-1 kazanırlar bu maçı. Bir sonraki maçta da Brezilya Arjantini 3-1 yeniyordu. Grup liderliği için bir nevi final gibi bir maç olacaktı İtalya ve Brezilya arasında. Beraberlik Brezilya'yı çıkarırdı yarı finale ve Brezilya kupanın mutlak favorisi. İtalya Rossi ile öne geçiyordu. Beraberlik Sokrates'ten geldi. Şiir gibi bir gol denir ya, işte tarifi burada yazılıyordu. Sonrasında Rossi defansın hatasını affetmiyor ve devre 2-1 İtalya üstünlüğü ile kapanıyordu. İkinci yarıda Brezilya futbol oynamıyor, sanki buzun üstünde dans ediyordu. Falcao 68. dakikada attığı gol ile finalde gol atacak olan Tardelli'ye nasıl sevinmesi gerektiğinin ip uçlarını verdi. Brezilya dansın dozunu kaçırınca Rossi affetmedi ve skoru 3-2'ye getirdi. Ufak bir not; Rossi daha önce oynanan grupta oynanan Polonya, Kamerun, Peru ve Arjantin maçlarını boş geçmişti. Turnuvada 6 golle gol kralı olurken ilk gollerini bu maçta atarak hat-trick yaptı. İtalya yarı finale çıktmıştı. Karşılarında Polonya vardı. Polonya'da dünya kupaları tarihindeki en büyük başarısına imza atıyordu. Maç Rossi'nin 2 golü ile 2-0 İtalya galibiyeti ile bitti ve İtalya artık finaldeydi. Rakibi Batı Almanya. Jupp Derwall'ın Almanyası'nda Rummenigge, Littbarski, Breitner, Briegel, Schumacher var. Santiago Bernabeu'da oynanan maçın ilk yarısında İtalya, Cabrini'nin ayağından bir penaltı kaçırıyordu. Lakin gök mavililer bu maçta çok iyiydi ve Almanlar'dan daha çok mücadele ediyordu. İkinci yarıda İtalya Rossi'nin golüyle öne geçiyordu. Ardından baskı kuran Almanlar'a karşı kontra atakla Tardelli'nin ayağından bir gol daha bulrak skoru 2-0'a getiriyordu. Golün sevinci jeneriklere koyulacak kadar güzeldir. Yine bir kontra atakla Altobelli 3. golü atarken, pes etmeyen Breitner skoru 3-1 e getiren golü atarak maçın sonucunu tayin ediyordu. Kupa Bearzot'un İtalyası'na giderken turnuva öncesi şans verilmeyen gök mavililer tıpkı Almanlar gibi önce turnuvaya ısınıyor, sonra birer birer rakiplerini devirerek kupayı 40 yaşındaki Zoff'un elleriyle kucaklıyordu.


*: Bu kupaya 24 takım katıldı. ilk tur 4 erli 6 grupta oynandı. İlk 2 sırayı alan takımlar takımlar arasında bir grup daha yapıldı ve 3erli 4 grup oluştururdu. Bu 4 grubun liderleri de yarı finale çıkarak tek maçlı eleminasyon sistemiyle turnuvaya devam edildi.

Hiç yorum yok: