22 Mart 2010 Pazartesi

Battle of Santiago


Dünya Kupası tarihinin bir diğer savaş sahnelerini andıran futbol maçı 1962 Şili Dünya Kupasında Şili ile İtalya arasında oynanan karşılamada yaşandı. Maçın gerginliği arttıran sebeler İtalya'da yayımlanan bir haberdi. 2 İtalyan muhabir, Antonio Ghiredelli ve Corrado Pizzinelli Şili hakkında haber yapmaktadırlar. Haberde Şili'nin 1960'daki depreme rağmen Dünya Kupasına iyi hazırlandığını ama sosyal ve ekonomik olarak sıkıntılı olduğunu, sık sık şuç olaylarının yaşandığını ve güvenliğin olmadığı belirtiyordu. Şili bu habere kızmıştı ve asılsız olduğunu iddia ediyordu. 2 İtalyan gazeteci de sınır dışı edilmişti.

Gerginliğin had safhada olduğu maç sert başlamıştı. Henüz 8. dakikada İtalyan Ferrini (soldaki resim) yaptığı faul nedeniyle sahayı karıştırmış ve polis görevlileri eşliğinde yeşil çimleri terketmek zorunda kalmıştı. Dakikalar 41 i gösterdiğinde yine İtalya'dan David de oyundan ihrac edildi ve İtalya kalan dakikları 9 kişiyle oynamak zorundaydı. İlk yarı bol bol faullerle ve oyunun sık sık durmasıyla akıp bitti.

İkinci yarıda oyundaki ihraçlara rağmen sular durulmadı, aksine daha fazla şiddetlendi. Her sert pozisyon sonrasında kavga çıkıyor, hakem kavgayı yatıştırıp arkasına döndüğünde olaylar yine cereyan ediyordu. İyice güçsüz kalan rakibi karşısında Şili 73. dakikada golü buluyor ve stadyumdaki 66 bin taraftar çılgınca seviniyordu. 83. dakikada da 2. golü atıp, futbol tarihinin en skandal maçını 2-0 kazanıyorlardı. Maçın hakemi Ken Aston ''Ben bir futbol maçı yönetmedim. Ben futbol maçı gibi görünen askeri mücadeyi yönettim'' diyordu. İtalya'nın aldığı bu mağlubiyet bir sonraki İsviçre maçını kazanmasına rağmen kupaya ilk turda veda etmesini sağlıyordu.

Neyse ki bu maçın görüntüleri mevcut. Sözler ne kadar etkili olabilir bilemem ama video görüntüleri maçın vahametini gözler önüne seriyor.





Battle of Bordeaux
Battle of Bern
Battle of Santiago

Hiç yorum yok: