28 Mart 2010 Pazar

Galatasaray vs Fenerbahçe; Maç Önü


Yaklaşık 3,5 saat sonra başlama düdüğü çalacak. Fenerbahçe cephesinden Emre'nin oynayamayacağına dair haberler geldi. Doğruluğu konusunda bir fikrim yok. Daum'un büyük maçlar öncesi yaptığı bir strateji de olabilir. Daum sever böyle stratejileri. Büyük maçlar öncesi rakibin daha avantajlı olduğunu bir çok kez ağzından duyduk. Ortada bir gerçek de var ki Emre dünkü antremana çıkmadı. Sanırım oynayamayacak. Emre'nin oynamayacağını varsayarak yorum yapalım. Emre son haftaların en formda Fenerbahçe oyuncusu. Orta sahada hem defansif, hem de ofansif iyi destek veriyordu takıma. Onun yerine bugün Mehmet Topuz'u göreceğiz büyük ihtimal. Son Manisaspor maçında Emre'nin bölgesinde pek iyi sinyaller vermedi Mehmet Topuz. Sağ Kanatta da Deivid oynayacak. Deivid 2 sezondur tam anlamıyla verim alamadığımız bir futbolcu. Sağlam bir Deivid Fenerbahçe'nin hücum gücünde önemli bir yer ediyor. Tabi bunlar hep 2 sene önceki referansları Deivid'in. Keza Özer de sakatlıktan çıkmış bir oyuncu. Manisaspor maçında O da iyi sinyaller vermedi. Sol kanatta defansif yönü ağır bastığı için Vederson'un oynayacağını varsayıyorum. Güiza'nın yükselen bir formu var ve bu maçta da iyi oynayacağını düşünüyorum. Lakin Fenerbahçe'nin hücum gücü bana yetersiz geliyor. Deivid'in ve Mehmet Topuz'un performansları Fenerbahçe'nin hücum gücüne etki edecektir. Selçuk'tan da iyi bir performans bekliyorum. Selçuk'un çok fazla sırıttığı bir derbi maçı ben hatırlamıyorum. Alışık kendisi bu tarz maçlara. Defansif anlamda önemli katkıları olacaktır. Lugano ve Bilica ikilisine gelirsek, ikisi yaslanarak oynadıklarında çok önemli futbolcular. Hatta Süper Lig'in en iyi ceza sahası ikilisi olduğunu düşünüyorum. Geniş alanda yakalanmadıkları takdirde Galatasaray forvetlerini sonuna kadar zorlayabilirler. Lakin bir kaç maçtır gördüğüm bir durum Fenerbahçe yaslanarak da artık önemli pozisyonlar veriyordu. Çünkü orta saha inanılmaz direçsiz kalıyor. Son 4 maçta gol yemeyen defansın bu maçın başından itibaren yüksek konsantrasyon ile oynaması gerekir. Erken bir Galatasaray golü ilerleyen dakikalarda Fenerbahçe'nin geride boş alanlar bırakmasını ve pozisyon vermesine sebebiyet verecektir.

Galatasaray'da da Arda'nın durumu muallak. Arda'nın olmaması da Galatasaray'ı mutlaka etkileyecek. Giovanni dos Santos Tranzonspor maçında hareketliydi. İyi şeyler yapmaya çalıştı. Eğer ilk golü Fenerbahçe bulur ve ikinci yarıda skor üstünlüğü ile oynarsa, Galatasaray orta sahadan bir elemanı eksiltip baros'u oyunu alabilir. Bu da Fenerbahçe'nin orta sahayı ele geçirip kontra ataklarla ciddi pozisyonlar üretmesini sağlar.

Tabi biz bu senaryoları bol bol üretiyoruz ama çıkabilecek bir kırmızı kart da maçın gidişatını etkileyebilir ve derbilerde bu sık yaşanır. Yalnız tribün bazında çok centilmence geçeceğini tahmin ediyorum maçın. Hakem saha içini germediği sürece beraberliği düşünmeyen bu 2 takımın mücadelesi oldukça keyifli geçecektir. Son yıllarda gol kısırlığı yaşanan Ali Sami Yen derbilerinde bu akşam bu durum aşılabilir diye umuyorum. Zira bu staddaki son 2 maçta sadece 1 gol izleyebildik.

Son söz tribünler için. Şu an Lig Tv'de staddan görüntüler dönüyor ve Galatasaray taraftarı yarım saat 15'te giriş yapmaya başladı. Hakem performansı tribün tansiyonunda etkili olacaktır. Ama saha içinde ekstra bir durum olmadıkça tribünlerde sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum. Maç öncesi Özhan Canaydın için yapılacak saygı duruşunun tribün atmosferine de etki edeceğini umuyorum.

edit: Fenerbahçe 11; Volkan - Gökhan Gönül, Lugano, Bilica, Andre Santos - Özer, Selçuk, Mehmet Topuz, Vederson - Alex, Güiza
Galatasaray 11; Leo Franco - Sabri, Neill, Servet, Caner - Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Elano - Giovanni Dos Santos, Keita, Jo

Hiç yorum yok: