15 Mart 2010 Pazartesi

Battle of Berne


27 Haziran 1954 günü Brezilya ve Macaristan karşılaşıyordu. O dönem Macaristan dünyanın en iyi ve en şöhretli takımı kabul ediliyordu. 1950 Dünya Kupasında Brezilya, 200 bin taraftarı önünde kendi evinde finalde kaybettiği için giydiği beyaz formayı uğursuz ilan etmiş ve bu turnuvaya günümüzde kullanılan yeşil yakalı sarı forma ile katılmıştı. Grup maçlarında Brezilya, Meksika'yı 5-0 yenmiş, Yugoslavya ile 1-1 breabere kalmıştı. Macaristan ise Kore Cumhuriyetini 9-0, Almanya'yı ise 8-3 mağlup etti (Bu grupta Türkiye'de bulunuyordu fakat seri başı takımlar birbirleriyle oynamıyor, diğer iki takımla oynuyordu. Türkiye ve Macaristan seri başıydı bu grupta). Macaristan'ın en iyi oyuncusu Ferenc Puskas sakat olduğu için bu maçı tribünde izlemek zorundaydı.

Maç Macaristan atakları başlamış ve savaşın ilk tohumları da Macarları durdurmak isteyen Brezilya tarafından atılmaya başlanmıştı. Bakın Milliyet gazetesi ilk hadiseyi nasıl aktarıyor; ''Bir müddet sonra sahanın ortasındaki bir karışmada Hidegkuti şortunun yarısının yerinde olmadığını görmüştür. Fakat içine sağlamca bir don giymiş olduğundan oyuna devam edebilmiştir''. Dakikalar 4'ü gösterdiğinde Hidegkuti Brezilya ağlarını havalandırmayı başarıyordu. Baskısını arttıran Macaristan, Kocsis ile 2. golü de 7.dk da bulmuştu. Ne var ki Brezilyalılar bu golün ofsayt olduğunu iddia ediyorlardı. Sonraki dakikalar Brezilya'nın baskısıyla geçerken 18.dk da Brezilya bir penaltı kazanmıştı ve buna da Macarlar itiraz ediyordu. Penaltıyı Djalma Santos atmış ve ardından saha karışmıştı. İngiliz hakem Ellis 2 takımı birbirinden ayırdıktan sonra maça devam edildi ve ilk yarı 2-1 Macaristan üstünlüğü ile kapandı.

İkinci yarı da ilk yarı gibi sert başlamış ve artık top ile alakası olmayan tekmeler, yumruklar havada uçuşmaya başlamıştı. 60. dakikada Bauer, Kocsis'i ceza sahasında düşürmüş ve Macarlar bir penaltı kazanmıştı. Karar sonrası ortalık yine karışırken Lantos penaltıyı gole çevirmiş ve Macarlar 3-1 öne geçmişlerdi. 5 dk sonra Brezilya Julinho'nun güzel golü ile durumu 3-2 ye getirmişti. hakem ipin ucunu iyice kaçırırken saha içindeki şiddet artan dozuyla devam ediyordu. 70.dk da Bozsik ve Nilton Santos arasında çıkan kavgada hakem 2 oynucuyu da kırmızı kartla oyun dışına gönderek (soldaki resim) çok geç verdiği kararı uygulamış oluyordu. 79. dakikada da Tozzi'yi oyundan atarak Brezilya'yı 9 kişi bırakıyordu. 88. dakikada Kocsis bir gol daha atarak skoru 4-2 ye getiriyor ve bu olaylı maçı Macaristan kazanıyordu.

Maçın bitiş düdüğüyle birlikte olaylar durulmamış, aksine daha da şiddetlenmişti. Tribünde bulunan Puskas, Brezilyalı Bauer'in suratına bir şişe fırlatarak yaralanmasına sebep olmuş. Saha içindeki polisler tribünleri zaptetmeye çalışırken, soyunma odasında da oluşturulan polis kordonuna rağmen kavga devam etmiş ve gazoz şişeleri, kramponlar havada uçuşmutur. Kavgaya her iki ulusun idarecileri de katılmış ve bir Macar yöneticinin kafasına 4 dikiş atılmış. Ayrıca bir Macar futbolcu da bilincini yitirmiş. Ertesi gün Brezilya delegasyonu hakemi FİFA'ya şikayet etmiş ve ''Hristiyan batı uygarlığına karşı, uluslararası komünizme hizmet etmekle'' suçlamış.

Savaş efsaneleri bitmedi. Sırada bu serinin 3. olan ve 1962 Dünya Kupasında karşılaşan Şili-İtalya maçını konu alan Battle of Santiago var.




Battle of Bordeaux
Battle of Bern
Battle of Santiago

Hiç yorum yok: