28 Ekim 2009 Çarşamba

Bir Hakemin Derbi Maçını Ertelemesi


Üst düzey futbol oynayan bir futbolcunun en büyük hayali herhalde dünya kupasını kazanmak olsa gerek. Bir üst düzey hakemin de hayali herhalde dünya kupasının finalini yönetmektir. Tabi bir hakemin dünya kupası finalini yönetebilmesi için önce kendi yerel liginde başarılı olması lazım, sonra yurt dışı maçlarda başarılı olması lazım, sonra bir çok kez uluslararası turnuvaya katılıp başarılı olması lazım, vb başarılar. Tam olarak hakemlerin hangi yollardan geçtiğini bilmiyorum ama sonuçta üst düzey başarılar elde etmek için bir çok üst düzey maç yönetmeniz lazım. Bünyamin Gezer'in hedefleri nelerdir bilemem. Tabi ki dünya kupası finalini hedeflemiyordur. Gerçek şu ki şu an Türkiye'de ki herhangi bir hakemin ulaşabileceği en üst nokta Fenerbahçe-Galatasaray maçında görev almaktır.

Bünyamin Gezer maçı yöneteceğinin haberini aldığında eminim çok sevinmiştir. Parti verecek bir yapısı gözükmüyor ama belki ufak çaplı bir kutlama bile yapmıştır. Bir çok arkadaşından da tebrik telefonu gelmiştir. Görev aldığı ilk Fenerbahçe-Galatasaray maçını, yani hakemlik hayatının en üst noktasını erteleyebilir miydi? Erteleyemezdi, ertelemedi zaten. Ertelemesi de hata olurdu. Bir gerçekte şu ki futbolumuzda bazılarının adını ''tribün terörü'' koyduğu tribün olayları ve saha dışı olayları da giderek azalmakta. Artık deplasman otobüslerinde onlarca döner bıçakları çıkmıyor. Eskiye oranla takımınızın formasıyla çok daha rahat dolaşabiliyorsunuz. Bunları 2 sene önce şampiyonluğun kaybedildiği Galatasaray maçından sonra Kadıköy'de görmüş biriyim. Artık tribünden sahaya yabancı madde attığınızda bile etrafınızdaki kişiler sizi uyarmakla kalmıyor, tartaklamaya varan tepkiler gösteriyor. Elbette bir bıçak darbesi gibi yaşanabilecek olayları kesemiyoruz ama en azından en aza indirgemeye çalışıyoruz. Bu nedenle bu maçın ertelenmesini beklemek ve istemek haksızlık olur.

3 yorum:

PVH dedi ki...

Bu konu hakkinda okudugum en mantikli gerekcelere sahip, en dogru yazi. Eline saglik.

alengir dedi ki...

Hakem maçı ertelemeliydi savını ortaya sunanların sürekli "Hakemin görevi oynatmaktır" demeleri,garip bir tezat oluşturuyor!

Schumy dedi ki...

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan hiçbir maç ertelenemez.

Bu gözler Sami Yen' de yapmur gibi yağan pet şişeleri de gördü, Erik Gerets' in kafasının yarılmasını da.

İki takım arasındaki saygı bu dereceye geldiyse futbolcu sahada kavga ederken ölse bile bu maç ertelenmez zaten.

Hakemin kafası yarılmış, Lig Tv çalışanlarına şişe atılmış önemli değil. Bu maç ne şartlarda oynandı, sahada 22 kişi ve 3 hakem varsa yeterlidir.

Ama şunu da unutmamak gerekir ki her sene iki takım taraftarının ağzından " Bunun daha Sami Yen' i var, daha Kadıköy' ü var " sözleri de eksik olmayacaktır. Belki olaylar ufalıyor ama nefret büyüyor, sokakta yürürken hiç tanımasam bile üzerinde Fenerbahçe forması olan bir adama nefretle bakıyorsam ve ondan da aynı negatif elektriği alıyorsam olay çoktan bitmiştir.

Fair Play' e buyrun...