15 Ekim 2009 Perşembe

Gana U-20


Gana u-20 Dünya Şampiyonasında Brezilya ile finale kaldı. Zaten turnuva öncesi Brezilya'nın final oynayacağı ön görülüyordu. İspanya ciddi isimleri kadroya çağırmıştı ve Brezilya ile kapışır diye düşünürken Gana çıktı ortaya. Gana bu turnuvada bana 90'lı yılların Nijerya'sını anımsatıyor. Nijerya 1996 olimpiyatlarında altın madalya alıp, 1998 dünya kupasında da İspanya ve Bulgaristan'ı saf dışı bırakıp 2. tura yükselmişlerdi. Danimarka'ya elenip fazla ileri gidememişlerdi ama oynadıkları futbol ile herkesi kendilerine hayran bırakmışlardı. O zamanlar bizi ilgilendiren Uche, Okocha, Amokachi gibi isimlerin yanı sıra Oliseh, İkpeba, Lawal, Kanu, West, Babayaro gibi isimler de vardı.

Gana u-20 takımı küçük yaşlardan beri başarılar kazanan bir takım. Gana u-17, 2 yıl önce Kore'de düzenlenen u-17 Dünya Kupasında 4. oldu. Osei (Twente), Quansah (Nice), Opare (R.Madrid) o kadronun yıldızlarıydı ve bugün u-20 kadrosundalar. Buna teknik direktör Sellas Tetteh'i de ekleyelim. Gana A Milli Takımının Dünya Kupası elemelerinde Agyemang Badu (R.Huelva B) 1 kez, Samuel Inkoom (Basel) 3 kez forma giydi. Takımın kaptanlığını Abedi Pele'nin oğlu Andre Ayew (Marseille) yapıyor. 2010 Dünya Kupasında Ayew'i görebiliriz. Çünkü takımının finale uzanmasındaki en etkili 3 isimden biri oldu (Ayew-Osei-Adiyiah). Ayew forvet arkası görev yapan, süratli ve teknik bir oyuncu. Biraz da turnuvanın müstakbel gol kralını, Dominic Adiyiah'ı konuşalım. Alt yapı eğitimini Hollanda da Feyenoord'da almış. Şu an Fredrikstad'da oynuyor. Turnuva öncesinde pek adından bahsedilmiyordu ama şampiyonada final öncesi attığı 8 golle öne çıkmayı başardı (Bu alanda rekor 11 golle Saviola'ya ait). O da hızlı, gol vuruşları iyi ve güçlü fiziki yapısıyla dikkat çekiyor. Bu isimlere Sampdoria'da oynayan Mohammed Rabiu ismini de ekleyelim. 2010 Dünya Kupası için değil ama 2014 de bu Gana takımı bu oyuncular ile önemli başarılar elde edebilir.

Final şansları hakkında biraz bahsedersek, Brezilya şampiyonanın başından beri rakiplerinden çok farklı. Onları zorlayacak çok takım yok. Muhtemelen kupayı kaldıracaklar ama Gana fiziki olarak üstünlük kurabilirse şansı olabilir. Gana defansif olarak pek iyi değil ama gol yememeyi başarırlarsa hızlı oyuncuları ile kontra ataklarla gol şansı yakalayabilirler.

1 yorum:

Adem dedi ki...

Merhaba, Ayew bu takimin en etkili 4. ya da 5. oyuncusudur. Zira takimi Adiyiah ile birlikte tasiyan isimler her iki bek Inkoom ve Addy. Muthis bir ofansif guc katiyorlar takimlarina, rakibin kanatlarini da felc ediyorlar. Adiyiah'in 8 golu var turnuvada, bu iki bekin de 6 asisti. Daum turnuvaya bir ekip gondermis. Umarim devre arasinda ayrilacak Roberto Carlos'un yerine Addy gibi bir beki kaparlar. Gana ile ilgili bir kaç şey karalamıştım turnuvanın seyri içerisinde:

http://www.cezasahasi.net/search/label/U20%20World%20Cup%20