29 Temmuz 2009 Çarşamba

Futbolcunun Ederi


Mehmet Demirkol bugün, Türkiye'ye transfer olan futbolcuların maliyetleriyle ilgili bir yazı yazmış. Fakat genelde düşünce tarzını beğendiğim Demirkol, bu sefer biraz desteksiz yazmış ve yazısını tutarsız örneklerle desteklemeyi denemiş.

Türkiye'ye transfer olan futbolcuların ne kadar pahalıya patladığını görmek için bir önceki bonservislerine bakma yoluna gitmiş Mehmet Demirkol. Verdiği örnek doğrultusunda Fenerbahçe yeni transferleri olan Andre Santos ve Cristian'a bir önceki bonservislerinin 10 katını vermiş. Ama problem ödenen paranın çokluğu mu yoksa bir önceki bonservis ücretlerinin azlığı mı belirtmemiş. Duruma üstünkörü bir açıklama yapmak isterim ama saf saf bunu açıklamış olmaktan da utanırım. Kaka gibi bir futbolcunun bir önceki bonservisinin 8,5 m € şu anki bonservisinin 67 m € olduğu örneğini verelim, kalsın öyle. "Ama o Kaka. Aradaki fark da 10 katı değil" diyenler olursa örnek türetme sıkıntısı yaşamayız sanıyorum.

Transfer maliyetleriyle ilgili bir başka gözden kaçan veya umursanmayan değişken ise zaman. Ali Şen'in ne zaman ağzını açsa verdiği bir örnek vardır: "Biz Högh'ü 650 bin Mark'a getirmiştik." Bunu söylerken demek istediği şimdikilerin futbolcuya çok para harcadığı. Ama bunu söylerken kendisi de biliyor ki bugün o paraya Can Arat'ı getiremez Fenerbahçe'ye. Ama yine de söylüyor, bundan etkilenenler olduğunu düşünüyor -ki yok değil-. Ama emin olmayanları uyandırayım, futbol artık daha çeşitli yönleriyle pazarlanıyor ve endüstri büyümeye devam ediyor. Buna bağlı olarak da her şey gibi futbolcu maliyetleri de artıyor. İlerleyen zamanlarda da artacak gibi. Futbol bu hızda değer kazanmaya devam ederse bugün astronomik bulduğumu yıllık ücretlerin ileride yedek kalecilere verildiğini görebiliriz. Bu nedenle 15 yıl öncesiyle bugünü karşılaştırıp böbürlenmemek lazım. Aynı hesapla Hagi 31 yaşında Barcelona'dan Galatasaray'a gelirken ödenen bonservis ücreti 5.2 m €'ya tekabül ediyor. Hatta aynı Hagi'nin tavan yaptığı Amerika '94 sonrası Barcelona'ya transferi için Brescia'ya ödenen ücret 4.1 m €. Ama Högh gibi 15 yıl önce işte...

Futbolcunun ederi her zaman için tartışmaya açıktır ve verimli bir tartışma konusudur. Ama bunu 15 yıl önceki piyasayla veya eski bonservis ücretleriyle kıyaslayarak yapmak komik duruma düşmenin kestirme yoludur.

3 yorum:

Malvinas dedi ki...

http://malvinas1.blogspot.com/2009/07/ulemadan-inciler-2.html

isocem dedi ki...

Selam Christian, Dos Santos ve Kaka örneklerinde ki farkı gözden kaçırmışsın sanırım.

Kaka değerini uzun yıllar içinde istikrarını koruyarak bu kadar yukarı taşıdı.

Oysa bu 2 isim daha 1 - 1.5 sene önce bu rakamlara transfer olmuşlar.

Bu durum aynı Guiza'da olduğu gibi bir risktir. Oyuncular 1 sezonluk patama göstermişler. Bunu devam ettiremezlerse transferler başarasısız olacaktır. Aynı Guiza'da olduğu gibi.

Sencer Yücel dedi ki...

@isocem:

Dediğim gibi örnekler çoğaltılabilir. Kaka yerine Gökhan Gönül'ü de örnek gösterebiliriz. 1 senede katettiği yol ve kazandığı değer bu duruma örnektir.

Hatta Galatasaray elinden kaçırmasaydı Ribery de bu duruma iyi bir örnek olabilirdi.