17 Mart 2011 Perşembe

Galatasaray - Fenerbahçe / Derbi öncesi

Derbi öyle bir havada oynanıyor ki taktik, sistem, artılar, eksiler hep yalan konumda. Oyuncu kalitesi, kadro istikrarı, hücum varyasyonları, defansif anlayış, kanat organizasyonları, pas alış-verişeleri... aklınıza gelebilecek her türlü noktada Fenerbahçe'nin üstünlüğü var. Peki bu kazanmanın garantisi mi?
Elbette değil. Klasiktir, derbi oynanmadan kazanılmaz. Evet elimizde Fenerbahçe'nin favori olduğunu gösteren zilyon tane nedenimiz var ama sonuçta derbi debirdir işte. Öncesinden fikir yürütmek zor lakin, maçın Fenerbahçe açısından kolay geçeceğini düşünmek yanılgıdır. Ne Fenerbahçe göründüğü kadar iyi futbol oynuyor, ne de Galatasaray göründüğü kadar kötü futbol oynuyor.
İki takımın da mutlak galibiyete ihtiyacı var. Galatasaray bu maçtan galibiyetle ayrılsa da ne yöneticiler, ne futbolcular, ne de Hagi sezon sonunda kendini kurtaramayacak. Ama insanların haysiyetleri vardır ki bir maçı kazanmak için bu en önemli nedendir. Avrupa Ligi için mücadele eden Galatasaray'ı şu anki Galatasaray'a tercih ederim açıkçası. Çünkü o zaman kaybedecekleri bir şeyleri olurdu ama şimdi kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Aynı 2000 yılındaki Fenerbahçe gibi.
Sarı-kırmızılıların en büyük sıkıntısı defans zaafiyeti. İnanılmaz kolay gol yiyor, maçtan erken kopuyor ve hiç direnç gösteremiyorlar. Hücum varyasyonları ise yakışan kadar iyi olmasa da göründüğü kadar kötü değil. Bence maçı kazanacak pozisyonları buluyorlar ama organizasyonda, koordinasyonda, iletişimde sıkıntı var. Bu maça hırslı ve yoğunlaşmış oyuncuların iyi defans yapmayacağının garantisi var mı? Herhangi bir kontra atakta yetenekli ayakların konuştuğu, Baros'un borusunu öttüreceği bir pozisyon yaşayamazlar mı? bunların hepsi olabilecek şeyler. 
Fenerbahçe için diyeceğim çok şey yok. Aykut Kocaman'a güvendiğimi ve neden güvenmem gerektiğini sezon başından beri onlarca kez yazmışımdır. Hem de mağlubiyetlerden sonra. Aykut Kocaman, teoride sorunsuz ama pratikte eksik maalesef. Olur da maçı kaybederiz -ki bence genel kanının çok üzerinde bir olasılık- fikirlerimiz yine değişmeyecektir. 

Hiç yorum yok: