10 Şubat 2011 Perşembe

Foto kariyer; Gary Neville

1992- Manchester United genç takımı poster çekiminde. Gary Neville'ın yanı sıra başka kim var? David Beckham, Nick Butt ve Paul Scholes'u bir çırpıda saydığınızı duyar gibiyim. Bunların yanına Robbie Savage ve Simon Davies'i de ekleyelim. 

1994- Amerika'da düzenlenen Dünya Kupasına katılamayan İngiltere kadroda revizyona gidiyor. Artık sağ bek Gary'in. Son dünya şampiyonu Brezilya ile Wembley'de karşılaşan 'Three Lions'un hazırlık maçından bir kare. Neville'ın Edmundo ile mücadelesi bir yana, arkada kaptan David Platt'i görmek yüzlerde tebessüm bırakıyor.

1995- Sırasıyla; Genç takım antrenörü Eric Harrison, Ryan Giggs, Nicky Butt, David Beckham, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes, Terry Cooke. O sezon hem Premier League'i, hem de FA Cup'ı kazanıyor bu gençler.

1995- Liverpool ile oynanan maçtan bir kare. Schmeichel efsane bir kaleci olduğu kadar da arıza biridir. İşini çok ciddiye alır. Bir pozisyonda hata yapan Neville'a patlıyor. Kırmızılı ise Steve McManaman.

1996- Euro 96 İngiltere'de düzenlendi. Grupların ikinci maçında İngiltere, İskoçya ile karşılaşıyor. Britanya'nın beyaz tarafının 1-0 önde olduğu maçta dakikalar 77'yi gösterirken hakem Collina, İskoçlar lehine penaltı veriyor. McAllister penaltıyı Shearer'a nişanlarken top dönüyor ve Paul Gascoigne 'Breavheart'ın ağlarını sarsıyor.Sevincin hikâyesi ise çok ilginç. Gazza ve Sheringham, turnuva öncesi bir barda dişçi koltuğunda aşırı derecede sarhoş vaziyette uyurken gazeteciler tarafından fotoğraflanıyor. Yerden yere vurulan ikiliden Gascoigne, gol sevincini dişçi koltuğuna uzanır gibi uzanıp sevinirken Sheringham da tedaviye başlıyor. Çırak Neville da yardım ediyor. 

1996- O dönemin Fenerbahçesi'nden bir tek Tuncay'a ısınamadım. Kader bu ya şu güzelim maçta kadraja giren de Tuncay olmuş. Manchester United, Old Trafford'da 40 yıl boyunca çıktığı Avrupa Kupası maçlarında mağlup olmamıştı. Fenerbahçe veni, vidi, vici yaptı. Maçın tek golü de Boliç'ten gelmişti.

1997- Efsane toplu fotolardan biri daha. Sol baştan sırayla; Eric Cantona, Nicy Butt, Ryan Giggs, David Beckham, Gary Neville, Roy Keane. Ortada oturan ise Phil Neville. Premier Leage şampiyonluğunu kutluyorlar.

1998- Fransa'da düzenlenen Dünya Kupasında David Beckham, Arjantin maçında jeneriklere giren o kırmızı kartı görüp soyunma odasına yollanıyor. Kalan dakikalarda insan üstü bir mücadele sergileyen topluluktan Gary Neville en yakın dostlarından biri olan Beckham'a böyle yan bakıyor.

 1999- Efsanevi final ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu. Muhteşem bir Manchester United izliyorduk o sene. Bayern Münih Mario Bassler'in frikikten attığı gol ile öne geçmiş ve uzun süre maçtaki üstünlüğünü sürdürmüştü. Bir mucize oldu oldu. Son dakikalarda atılan 2 gol ile Kırmızı Şeytanlar kupanın sahibiydiler. Nevill kardeşlerin ilk Şampiyonlar Ligi Kupası'ydı bu.

2000- Euro 2000'de İngiltere ilk maçında Portekize boyun eğiyor. İkinci maçta ezeli rakip Almanya ile karşılaşıyorlar. Shearer attığı golle İngilizleri öne geçirirken umutlar yeşeriyor. Maç sonu Neville böyle seviniyor fakat neye yarar. Adalılar son maçında Romanya'ya yenilip turnuvaya daha gruplarda veda ediyor.

2002- İstikrar âbidesi, Leverkusen ile yapılan Şampiyonlar Ligi maçında sakatlanıyor. Uzak Doğu'da yapılan Dünya Kupasını da evinde izlemek durunda kalıyor.

2003- Neville'ın attığı ender gollerden birisi. Manchester United forması ile sadece 7 gol atabildi Gary. Lakin Liechester maçında perdeyi açan bu golüyle arkada gözüken Forlan'a nazire yapmayı başardı. Şu an şüphesiz Dünya'nın en iyilerinden kabul edilen Uruguaylı, United formasıyla 2 yılda sadece 10 gol atmıştı. 

2004- Euro 2004'te İngiltere Milli Takımı çeyrek finalde penaltılarla Portekiz'e elenirken Gary Neville, tüm maçlarda 90 dakika forma giydi.

2005- Kırmızı formadaki 'G' fazlalık gibi. Phil Everton'a gidiyor ve iki kardeşin yolları ayrılıyor. 2009'da oynanan bir lig maçında ise Nevillelar takımlarının kaptanları olarak seremoniye çıkıyorlar.

2006- Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası Neville'ın son şampiyonasıydı. İngiltere çeyrek finalde karşılaştığı Portekiz'e aynı 2004'te olduğu gibi bir kez daha penaltılarla elenirken kaptan Gary bu şekilde yıkıldı.

2007- Gary Neville, Ryan Giggs ile 2007'de yedinci Premier Lig şampiyonluğunu yaşarken. Bundan sonra Gary 1 tane daha şampiyonluk gördü.

2010- Derbinin ateşi başka hangi futbolcuyu bu kadar sarabilir ki. Scholes, 90+3'te City of Manchester Stadium sâkinlerini sessizliğe gömünce Gary, 20 yıllık arkadaşını ateşli bir öpücükle tebrik etti.

Premier League: 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2009
FA Cup: 1996, 1999, 2004
League Cup: 2006, 2010
Community Shield: 1996, 1997, 2008
Şampiyonlar Ligi: 1999
Intercontinantal Cup: 1999
Kulüpler Dünya Kupası: 2008

1 yorum:

turhanatakan dedi ki...

yalnız -ilk fotoğraf için konuşuyorum- neville, butt, beckham, scholes arasında 1 yaş farkıyla en büyüğü olan scholes'un tipi nasılmış öyle? 18 yaşındaki birisi nasıl bu kadar ufak gösterir, 8 yaşında gibi çıkmış:)