13 Aralık 2010 Pazartesi

Vurun hocaya

Geçmişte yazdıklarım tekrar olmasın diye yazmak yerine link vereyim, arzu edenler ilk önce onları okuyup sonra bu yazıyı okusunlar.


Fenerbahçe bir deplasmandan daha mağlup ayrılınca Aykut Kocaman'a olan olumsuz eleştiriler tekrar dillendirilmeye başlandı. Beni üzen nokta bu kulüpte devamlı olarak teknik direktörün eleştirilmesi. Aziz Yıldırım 1998 yılından beri başkanlık yapıyor. Otto Bariç'i o getirmediği için kenara koyuyorum ve getirdiği isimleri tek tek yazıyorum; Löw, Rıdvan Dilmen, Zeman, Turhan Sofuoğlu, Mustafa Denizli, Lorant, Oğuz Çetin, Tamer Güney, Daum, Zico, Aragones, tekrar Daum ve Aykut Kocaman. 12 yıldır başkanlık görevini üstlenen Aziz Yıldırım, 13 kere hoca getirmiş takımın başına. Hadi fasulyeden gelenleri de çıkaralım, tam 9 teknik direktör kovulmuş. Ve hala biz Aykut Kocaman'ı tartışıyoruz. Pes vallahi.

Fenerbahçe'nin şu anki mevcut durumunu az çok herkes biliyor. 1-Takım zorluk derecesi yüksek maçları kazanamıyor, 2-Takım ikinci yarı oyundan düşüyor, 3-Takım total defans yapamıyor. Daha detaylı irdelersek daha da çıkar ortaya. Peki bunları Aykut Kocaman bilmiyor mu? Hepimizden daha iyi biliyor. Hatta hiç çekinmeden yeri geldiğinde de röportajlarında belirtiyor.

Ben Aykut Kocaman'ın harkulade bir teknik direktör olduğunu savunmuyorum. Takımın başında kalması için öne sürdüğün en büyük dayanağım bu takım yıllar içinde kimliksiz kaldığı ve Fenerbahçe'ye yakışan kimliği de Aykut Kocaman'ın verebileceğini düşünmemdir. Kaldı ki bence Aykut Kocaman kötü bir teknik direktör de değil. Hele ki bazıların dünya kulübü zannettiği ama aslında öyle olmayan Fenerbahçe'de de çalışabilecek kalitede bir teknik direktör. Hatta 5-6 yıl önce Aykut Kocaman, İstanbulspor'da, Malatyaspor'da, Ankaraspor'da çalışırken ''iyi iyi hele biraz daha pişsin de ileride teknik direktörümüz olsun" diyen milyonlarca kişi de bulurum ama itiraf edemezler yanar döner insanlar.

Lafı döndürmeden Zico'ya getirmek istiyorum. Zico garibim ne küfürler yeni ilk senesinde be. Hem de hep adamı kendi sözleriyle vurdular. Adam öyle alçak gönüllü, öyle temiz kalpliydi ki her cümlesi manşet yapıldı. Zico'ya teknik direktörlük kariyerin yok dediler O, "Evet, yok. Ben burada aynı zamanda tecrübe kazanıyorum" dedi. Zico'ya başkan işinize karışıyor mu dediler O, "Ben herkesin fikirlerini dinlerim, doğru bulduklarımı uygularım" dedi. İşte o stajer adam Fenerbahçe'ye öyle zaferler yaşattı ki 26 yıllık hayatımda ilk defa Fenerbahçe'nin dünya kulübü olabileceğini hissettim. Ve Fenerbahçe uzun yıllar sonra istediğim gibi bir kimliğe yavaş yavaş kavuşmaya başlamıştı. Sonunda "bu takım yürüye yürüye şampiyon" olamadığı için Fenerbahçe'den kovuldu.

Ben cidden şampiyonluk istemiyorum. Ben artık sahada belli bir futbol kültürü olan takım görmek istiyorum. Ben yıllar önce çok Barcelona maçı izledim sıkıcı paslar yapıp sonuca gidemeyen. Ama işte o bir kültürdü. Zico buna çok yaklaştı ama kovuldu. Bu takıma daha çok Zicolar, Löwler, Aykutlar gelir geçer. Fenerbahçe'nin bunları getirecek gücü var ama mühim olan bu insanlara değerini vermek.

3 yorum:

mucho dedi ki...

Aykut Kocaman'ın iyi bir teknik adam olduğunu düşünmüyorum fakat buradaki en suçsuz adam kendisidir. Türk futbolunda şuan başkanlık sistemi değil padişahlık sistemi işliyor. FB'nin son yıllardaki durumu, GS'nin şuanki malum durumu, BJK'nin şuanki mali çöküntüsünün tek sebebi başlarındaki başkanlardır. Yıllardır altyapıdan 1 tane bile ilk 11 oyuncusu çıkaramamış bi FB'den nasıl bir oyun kültürü bekleyebiliriz ki...

Erdem dedi ki...

"futbol kültürü" olan takım görmek istiyoruz evet. Aykut Kocaman göreve geldiğinde geçmişine duyduğumuz hayranlık için sarılmadık kendisine, "değişim" adı altındaki beyanatları ve yer yer bunu gösteren uygulamalarına sarıldık ve inandık.

fakat geçen zaman değişimin rotasının şaştığını gösteriyor bana göre. 2-0 yenilmek ya da maçı 3-2'ye çevirmek değil, yenilirken bile karakterini ortaya koyabilmek mühim. Evet bugün Fenerbahçe yenilirken ortaya bir karakter koyuyor ama bu Aykut Kocaman'ın sözünü verdiği karakter değil, "F.Bahçe son 5 sezonda 1 kere şampiyon oldu" dediği takımın karakteri.

Nerde değişim? Nerdesin hocam?

yedinci samuray dedi ki...

Katılıyorum usta...