10 Aralık 2009 Perşembe

Şampiyonlar Ligi Grup Elemeleri Analizi


Bana göre Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonasından sonraki en prestijli turnuvadır Şampiyonlar Ligi. Bu sene Platini'nin yeni düzenlemesi çok tartışıldı. Elbette gruplar eskiye nazaran daha güçsüz bir hale büründü ama arka bahçede oynanan UEFA Kupası da çok sıradanlaşmıştı. Yine de beklenen kalitenin üstüne çıktığını düşünüyorum. Arttırılan gelirlerle birlikte 2-3 sene sonra eskisini aratmayacak bir lig olacaktır bence Şampiyonlar Ligi. Kısaca Grup sonuçlarını yorumlarsak;

A Grubu; Kuralar çekildiğinde en çok üzüldüğüm takımlardan biri gruptan çıkamayacağını düşündüğüm Bordeaux olmuştu. Harika bir iş başardılar. Juventus ise özellikle son maçta aldığı mağlubiyetle büyük hayal kırıklığı yarattı bende. M.Haifa ise Şampiyonlar Ligi tarihinin gelmiş geçmiş en kötü performansına sahip olabilir. Attıkları gol sayısı 0.
B Grubu; Beşiktaş'ın CSKA ile 3. lük yarışı yapacağını tahmin ediyordum. CSKA böylesine çalkantılı bir dönemden başarılı bir sonuçla çıktı. Hayal kırıklığı ise Wolfsburg oldu.
C Grubu; Marsilya'nın Milan'ı geçip 2. tura çıkacağını düşünüyordum. Milan evinde oynadığı 3 maçı da kazanamadı. Deplasmanda ise hem Real Madrid'i hem de Marsilya'yı yenmeyi başardı. Zürih ise topladığı 4 puanı da Milan'dan aldı.
D Grubu; İlk 2 hatta ilk 4 kafalardaki gibi şekillendi ama A.Madrid'in performansı rezalet. La Liga'da da reziller gerçi. Apoel ve klasmanı takımlar Şampiyonlar Liginin en keyif verici takımları. Çoğu Türk gibi ben de seviyorum güçlünün karşısındaki güçsüz takımın başarılı olmasını. Fenerbahçe ve Beşiktaş o devre gelmeden klasman atladılar. Galatasaray 90 larda o zevki tattırdı taraftarına. APOEL'in 3. olmasını isterdim.
E Grubu; Lyon ortalama Şampiyonlar Ligi puanını aldı. Genelde 2. olarak her zaman bir üst tura çıkmayı başarıyorlar. Fiorentina, Bordeaux gibi büyük iş başardılar. Bu gruptaki hayal kırıklığı Liverpool ise geçmişin hatalarını yaşıyor. O kadar çok kıytırık, kıyafetsiz futbolcuyla dolduki takım, birkaç önemli eksikle dağıldılar. Benitez'e İspanya yolları gözüksün artık.
F Grubu; Sıralamada süpriz yok ama sonuçlar süpriz geçti. Hem Rubin hem de Dinamo Kiev teşekkürü hak etti.
G Grubu; Bu gruptan Stutgart çıktıysa sebebi Unirea'nın tecrübesizliği ve Rangers'tır. Rangers'tan bu kadar kötü performans beklemiyordum. Unirea ise APOEL gibi gönüllerin takımı oldu.
H Grubu; Tecrübesizliğine yenik düşen takımlardan biri de Standard Liege oldu. Her sene üstüne koyarak ilerliyor. Önümüzdeki yıllar daha fazla süpriz yapacaktır. Sinan Bolat milli takım için gözden ırak gönülden ıraktı. Yeni gelecek olan teknik heyet ilk 11'e koyarsa şaşırmam. Az ise teknik direktör kurbanı oldu. Ronald Koeman da artık ne kadar kıyafetsiz olduğunu kanıtladı bana göre. Zico ise her zamanki efendiliğiyle yoluna devam ediyor. Arzu ettiği takımlardan birinin başına geçecektir elbet.
İstatistikler;
Gol Krallığı; 6 g0l; C.Ronaldo - 4 gol; Dzeko, Owen, Krasic
Asist Krallığı; 4 asist; Fabiano, Necid, Vargas, Wendel - 3 asist; Gilardino, Seedorf, Malouda, Pjanic, Arshavin
En çok gol atan takımlar; Real Madrid(15), Fiorentina(14), Lyon(12), Arsenal(12)
En az gol yiyen takımlar; Bordeaux(2), Porto(3), Lyon(3), Barcelona(3), Sevilla(4), Chelsea(4)
En çok gol yiyen takımlar; Debreceni(19), Zürih(14), Rangers(13), A.Madrid(12)
En az gol atan takımlar; M.Haifa(0), Beşiktaş(3), A.Madrid(3), Juventus(4), APOEL(4), Rubin(4), Rangers(4), Olympiakos(4), AZ(4)
Topla oynama süreleri; (Tabii ki) Barcelona %69(50 dk), Liverpool %59 (34 dk), Manchester United %56(36 dk)
En çok kart gören takım; İnter (16 sarı/1 kırmızı), Real Madrid (17 sarı), Marsilya (14 sarı/ 2 kırmızı)
En az kart gören takım; Liverpool (3 sarı), Wolfsburg (3 sarı/ 1 kırmızı)
İlginç istatistikler var. Özellkile kart sayılarını karşılaştırınca. En çok kart gören 2 takımın finali hedefleyen takımlar olması ve en az kart gören 2 takımın beklentilerin altında kalıp Avrupa Ligine gidecek olması tartışılabilir. Bitecek olan Avrupa Ligi ile karşılaştırabiliriz verileri. Unutmadan, en çok ofsayta düşen oyuncu pek tabii ki adamım İnzaghi.

Hiç yorum yok: