18 Ağustos 2009 Salı

Yayın Sorunu


Haftasonu Spormax, İngiltere Premier Ligi'nden 2 gün içerisinde 5 karşılamayı canlı olarak yayınladı. Saat dilimleri en fazla 5 maç yayınlanacak şekilde ayarlandığı için 5 maç yayınlanıyor spormax'da. Cumartesi günü saat 15:00'de 6 maç vardı. Spormax Man.Uni. nin maçını yayınladı o saatte ama İngiltere'de isteyen aynı saatte yayınlanan Aston Villa-Wigan maçını canlı izleyebildi. Ligimize bakalım; Cumartesi 2 maç, Pazar 1 maç, Pazartesi 1 maç. Yani 3 güne 4 maç. Eğer bir Anadolu takımı o hafta Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray veya Trabzonspor ile oynamıyorsa taraftar özetlerden izleyebiliyor takımını.

Bu hafta enfes bir maç vardı ve izleyemedik. Eskişehirspor - Bursaspor maçı özetlerden izleyebildiğimiz kadarıyla güzel bir maç olmuş. 2 takım da iyi kadrolar kurarak yukarıyı zorlayacak transferlere imza attılar. İki takım da kendi şehirlerinin en önemli takımları. İki takımın da hatırı sayılır taraftar kitlesi var. İki il de ekonomik olarak Türkiye şartlarında refah insanların bulunduğu bir şehir. En önemlisi 2 kulüp de küme düşüp çıktıktan sonra akıllanmış ve potansiyelinin farkına vararak gelişime doğru atılım yapmış. Artık yerel kanallar da var ve bu kanallarda bu takımlar uzun uzun konuşuluyor (Eskişehir'i bilmiyorum ama Olay Tv devamlı Bursaspor'un tartışıldığı programları yapıyor).

Haftaya yine Pazartesi maçı var. Madem böyle geniş geniş takılıcağız şunu 4 güne yayalım cumartesi günü oynanacak Bursaspor-Ankaragücü maçını Cuma yayınlayalım. Ne zararı var... Hadi şimdi sıcak havalar, geç saatler falan diyoruz ama 2-3 hafta sonra 14:00, 17:00, 20:00 saatleri itibariyle 2 günde 6 maç yayınlanamaz mı? Hatta İngiltere'de ki gibi saat 17:00 ye 2-3 maç koyup isteyene istediği maçı izletme imkanı sunulamaz mı? Bu yayınlar pek ala Bursa'da, Eskişehir'de, Ankara'da hatta Diyarbakır'da satılır. ''Orası premier lig vs, vs'' demeyi bırakalım. Oradaki rekabet kültürünü Türkiye'de oturtmak için çok çaba sarfetmiyoruz. Sivasspor ve Kayserispor'un vatandaşlarını tribüne çağırıp takımlarını desteklemesi için atmadığı takla kalmadı. Sen ekranda Kayserispor'un maçını vermezsen Kayseri'li çocuk da Fenerbahçe maçları izleyerek Fenerbahçe'li olur. Lig de 3 takım arasında dönmeye devam eder.

5 yorum:

painkiller dedi ki...

bursaspor tv avusturya dan hazırlık maçlarını canlı yayınladı. TSL deki maçları da digitürk üzerinden yayınlaya bilir ama ?

artık yeni ihaleyle birlikte bir dahaki sezonu bekleyeceğiz.

Maçların canlı yayın hakları satılıyor ama alan kanal maçları canlı yayınlamıyor. Bu nasıl iş acaba, TFF ye sormak lazım.

aamet jr. dedi ki...

"Sen ekranda Kayserispor'un maçını vermezsen Kayseri'li çocuk da Fenerbahçe maçları izleyerek Fenerbahçe'li olur. Lig de 3 takım arasında dönmeye devam eder."

Şu cümle Tüekiye'deki futbol sisteminin en süper özeti olmuş. En büyük sorunlarımızdan biri yerel taraftarlığın olmaması, -neredeyse-herkesin üç büyüklerden birini tutması bence.

Sekhranikos dedi ki...

Gerçekten büyük sıkıntı yerel taraftar olmayışı. Kulüp başkanlarını stadda sadece 200 kişi yuhalayınca adamlar haliyle her sene kümeye oynamaya çekinmiyorlar oysa her maç stad doluyor olsa her maç şehir sakinlerince izleniyor olsa hesap verilecek kitlede ciddi büyümeler olur nisbi başarı haliyle gelir.

mehmety84 dedi ki...

ben hala bu maçların neden yayınlanmadığını anlayamıyorum;bunun sebebinin teknik yetersizlik,ekstra maliyetin karşılanamayacağı spiker ve donanım eksikliği ve yayıncı kurululuşun bu maçların izlenmeyeceği düşüncesinden kaynaklandığını düşünüyorum ancak ben bir ankaragücü taraftarıyım ve lig tv ye üyeyim ben her hafta kendi takımımım amçını izlemeyi çok isterim ne yazık ki bu mümkün olmuyor.

bekkenbaver dedi ki...

Sözleşmede haftada 4 maç canlı yayınlanabilir diyor sadece. Sezon sonlarındaki bütün maçların canlı verilmesi özel izinle oluyor. Yeni dönem sözleşmesine maç sınırı konmassa, yeni yayıncı daha fazla maç yayınlar.