28 Ağustos 2009 Cuma

Şampiyonlar Ligi Grupları


Şampiyonlar Liginde kendi takımınızın gruptaki şansını değerlendirilken ilk önce biz nasıl bir takımız demeniz ve sonrasında rakiplerle kıyaslamanız gerek. O nedenle ilk önce Beşiktaş'a bakalım. Malumunuz Beşiktaş lige kötü başladı. Mustafa Denizli'nin geleceği inşa etmek gibi bir düşüncesi hiç olmadı ve olamaz. Çünkü takımın dinamikleriyle devamlı oynayan br isim Mustafa Denizli. Mustafa Denizli gibi bir hocanın elinde bol jokerli ve tam hazır oyuncular olursa, büyük maçlarda başarıdan söz etmek olası. Görüyoruz ki Beşiktaş sezon başı itibariyle bu dengeyi kuramamış.

Şampiyonlar Liginde her ev sahibi takım yüksek konsantrasyonu sebebiyle %51 avantajlı başlar maça. Bu nedenle evinizdeki 3 maçtan 2 sini mutlaka kazanmanız şart. 3 maçı da kazanırsanız çıkmanız büyük olasılık dahilinde. 2 maçı kazandığınız takdirde deplasmanda alacağınız puanlar sizi bir üst tura taşır. Bunun yanında gruptaki 4 takım aşağı yukarı denk takımlar olursa, daha doğrusu 4.torba takımı averaj takımı olmazsa, rakiplerin de birbirini kırmasıyla şansınız atar. Tabloya baktığımızda bence Beşiktaş'ın bir üst tura çıkması mucize. 4. torbadan gelen takım nispeten Beşiktaş'tan güçsüz olsaydı 3. lüğü garanti altına alabilirdi. Zira fixtür de Beşiktaş alehine gelişmiş. B grubunda Manchester'a Wolfsburg eşlik eder. CSKA ile Beşiktaş 3. lük için kapışır. Sevindirici olan tek şey son maçın İnönü'de CSKA ile final maçı havasında oynanabilecek olması.

A, C, D, E, G gruplarında 3 takım mücadele eder. 4.ü torbadan gelenleri elenir. F grubunda çıkanlar belli. H grubunda ise Arsenal ve Olympiacos grupta çıkarlar. Ben Olympiacos' un iyi bir kura ile çeyrek finale çıkabileceğine de inanıyorum. Keşke Ketsbaia'nın yolu ileride bu topraklara düşse. A grubunda Bordeaux, C grubunda Marseille süpriz yapabilir. Marseille'nın Milan'ı saf dışı bırakacağını düşünüyorum.

Yeni sistem ile 4. torba takımları güçsüz olabilir ama uzun vadede Avrupa futbolundaki farkın kapanmasını hızlandırabilir. Debrecen, Apoel, Unirea Urziceni sadece aldıkları ayakbastı paralarıyla bile kendi çaplarında kadrolarına yıldız isim katabilirler. Yeni format bugün için çok fazla averaj takımı yaratmış olabilir ama gelecek için umut verici. Zaten Platini bu fikriyle kazandı başkanlığı.

1 yorum:

oddy dedi ki...

beşiktaş kendi rekorunu kıracaktır.