24 Ağustos 2009 Pazartesi

Futbolig'de Diş Dosyası


Daum'un Sion maçından sonra, adele sakatlıklarıyla ilgili olarak futbolcuları diş kontrolünden geçireceğini, diş iltihaplarının adele sakatlıklarına sebep olabileceğini söylemesi üzerine Ertem Şener komutasındaki Futbolig, diş dosyası açtı dünkü programda. "Daum'dan yanlış tehşis..." başlığıyla çeşitli diş hekimleriyle yapılan telefon konuşmalarını yayınladı. Diş iltihaplarının adele sakatlıklarıyla ilgisi olmadığı bilgisine ulaşıldı ve tek cümleye sığdırılabilecek bu konu dakikalarca İSKİ skandalı gibi işlendi programda.

Daum'un -doğru veya yanlış- tehşisi araştırma konusu olmuştu. Peki tehşisin sonucunda ne gibi riskler vardı da skandal boyutuna taşındı? Daum futbolcuları diş kontrolünden geçirme niyetinde, dişlerini çekme değil. Varsın yanlış tehşis koysun, gol sevinçlerinde sağlıklı gülüşler olsun. Kaldı ki Milan, Porto'lu Cissokho'yu adale sakatlıklarına yol açabileceği için dişlerindeki sorundan ötürü transfer etmekten vazgeçmişti. Tabi bunun da önemi yok, altı üstü bir diş kontrolü...

* * *

Şans budur ki programı da bir doktor tanıdığımla izliyorduk ve kendisinin konuyla ilgili yorumu da şu şekilde:

"Diş etlerindeki iltihaplanma sonucu kana karışan toksinler dolaşım esnasında eklemlere etki ediyor ve tendonların eklemlerle birleştiği noktalarda lokal iltihaplanmalara neden oluyor. Küçük çaptaki bu iltihaplanmalar zaman içinde kasların, eklemlere birleştiği noktaların zayıflamasına ve yüksek bir efor sarf etme durumunda yırtılmasına neden oluyor."

8 yorum:

M.T dedi ki...

''25 yıllık teknik direktörlük hayatımda ben bu kadar sakatlıkla karşılanmadım, bu sorun dişlerden kaynaklanıyor'' diyen biri Fenerbahçe'yi çalıştırıyorsa kusura bakma ama bu konu ciddiye alınır. Sorarlar adama dişle adale sakatlığının ne alakası var diye.Ve araştırırlar. Biz de araştırdık. O dosyayı hazırlayan benim, kafana takılan diğer konularda da istersen yardımcı olabilirim.

Sencer Yücel dedi ki...

Teknik direktörün bu konuda yorum yapması mı abes yoksa adale sakatlıklarıyla ilgili olarak diş iltihaplarından şüphelenilmesi mi?

"Böyle diyen bir adam Fenerbahçe'yi çalıştırıyorsa" demişsiniz. Konuyla ilgili şüphelendiği durumdan bahsetmiş Daum, utanılacak veya Fenerbahçe'ye yakışmayacak bir şey yapmamış. Doğru veya yanlış tahmininin skandal havasında sunulması garip geldi bana.

Kafama takılan konuyu ise yazımın sonunda belirttim, Milan konusu.

rasheedrec dedi ki...

Milan'ın Cissokho (doğrusu bu!) gibi bir oyuncuyu boş yere reddetmeyeceğini düşünüyorum. Aynı şekilde Daum'un da boş işlerle uğraşmayı pek sevmediğini herkes biliyor(J.B.Toshack olsa neyse:)). Tüm bunlar düşünüldüğünde ortada ciddi bir sorun olduğu aşikar. Eminim önümüzdeki günlerde bu tür konuların asıl uzmanı Serhat Ulueren konuya el atıp herşeye açıklık getirecektir.. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz..

Sekhranikos dedi ki...

Türk doktorları bu kadar bilgili oldukları için en kıytırık takımın topçusu bile biraz önemli sakatlık durumunda almanya bayern soktoruna gidiyor. O sebeptendir rüştünün müzmin bel sakatlığını da engin ve deriiin bilgi sahibi türk doktorları çözememiştir.

Araştırm derken üç beş dişten dahi anlamayn dişçi ile zaman kaybetmekse onu 12 yaşında tıfıllarda yapıyor.

Üstelik bir basın toplantısında işittiğini anlamayacak kadar sığ bir idrak sahibi araştırma işin başkalarına bıraksa iyi olur. Daumun bahsettiği bilinen kontrollerde göze çarpan bir durum yok diş kontrolüde yapacağız ondan kaynaklanıyor olabilir. "Olabilir", "Muhtemeldir", "Ihtimal dahilinde" mnanasında. Ondandır değil!

NEyse bizim türk doktorlarımız bilmeye avrupalı meslektaşları tedavi etmeye devam etsinler.

Maximus dedi ki...

Servet fenerbahçede oynarken yalnış hatırlamıyorsam ağzındaki bir bakteri çeşidi tedavi süreci etkilediğni söylemişti. Servet wolfartha(yanlış yazmış olabilirim)gidiyordu bayern doktoruna.

Ayrıca zafer yelen geçen sene yine aynı doktora gidip 20lik dişlerini çektirmişti. Kasıklarında sakatlıklara yol açtığı için. Daum önemsediği için bu durumu bir diş testinden geöirelim demiş olabilir. Bence yaptığı çok doğrudur.

Sencer Yücel dedi ki...

@Recep: Düzeltme için teşekkürler..

efsane78 dedi ki...

daum dogru diyor.ihtimallerden biri diyor diş olayı.milan bir oyuncuyu diş saglıgı bozuk diye takımına trasnfer etmedi.bügün nette bir kaç yerde gördüm,diş doktorları dauma hak verdiler.

Cenky dedi ki...

@ M.T.

Zafer Yelen'in diş sorunları nedeniyle futbol hayatı bitiyordu neredeyse. Diş çürükleri ve iltihapları hem kırmızı hem de beyaz kaslara yerleşip ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mitral yetmezlik denilen kalp kapakçığı sorununun en büyük sebepleri yüksek ateşli hastalık ve diş çürükleridir. Bu noktada eksik ve yanlış bilgilere ulaşılabilmiş olacağını düşünüyorum. Daum esasen haklıdır. Diş iltihap ve çürükleri sakatlık ve hastalık riskini arttırır.