10 Mayıs 2011 Salı

Gazze Maratonu


foto: Marco Longari / AFP / Getty Images

Geçen hafta Gazze'de ilk defa maraton koşuldu. Olayın sportif yönünden pek anlamam ama sosyolojik etkilerinin çok önemli olduğu aşikar. Öyle ki koşuya katılmak için şafak vakti toplanan insanların sadece 9'u sporcu iken o 9'un yanında 1400 kadar da Filistinli atletlere eşlik etti. AFP'nin haberine göre, sponsorlardan toplanan yaklaşık bir milyon dolar da Filistin mülteci örgütünün her yıl Gazze'de düzenlediği yaz oyunları için kullanılacak.
Hamas'ın kontrolündeki güvenlik güçlerinin eşliğinde koşulan maratonda harika fotoğraflar var, ben ikisini seçtim. Fotoğrafları anlamlandırmak için de üstün körü bir araştırmayla olan-biteni aktarmayı çalışıyorum. İlla ki memlekette de ajans haberinin ötesinde ayrıntısını yazan birileri çıkmalı.
Bir izleyicinin ağzından dökülenler neden yazılması gerektiğini fazlasıyla açıklıyor; "İnsanlar spor için koşmayı tuhaf buluyor, birini koşarken görünce deli olduğunu sanıyor. Filistinler genelde sadece hava saldırısı olduğunda, ya da korktukları zaman koşarlar"

Blogu da böyle açmış olalım.

Hiç yorum yok: