26 Mayıs 2011 Perşembe

Emenike Fenerbahçe'ye, Selçuk Galatasaray'a

Merakla beklenen 2 transfer hamlesi üst üste patladı. İkisi de bu sezonun transferdeki en gözde isimleriydi. Emenike, Fenerbahçe için ilk etapta ekstra bir transfer olarak gözükürken, Selçuk İnan Galatasaray için gereklilikten öte zorunluluk diyebiliriz.
Emenike çok konuşuldu, yazıldı, çizildi. Geçen yıl bugün Süper Lig'e yeni çıkmış Karabükspor'un santraforu iken artık Türkiye'nin -bence- oynaması en zor kulübünde forma giyecek. Peri masalı olmasa da güzel bir çıkış Nijeryalı adına.
Eldeki mevcut santraforlara baktığımızda; Güiza'nın yolcu, Semih'in de sözleşme imzalamadığını belirtelim. Emenike'nin bonservisine verilen 9 milyon euro gibi bir rakam var (Ntv Spor'a göre 7 milyon euro+dört yıl içinde transfer olursa 2 milyon euro). Bence çok ciddi bir rakam. Bu vesileyle Semih'in de yolcu olabileceğini kestirebiliriz.
Ben Emenike'yi biraz da Maccabi Haifa'da parlayan ve Premier League'de oldukça başarılı olan Yakubu'ya da benzetiyorum (ki bu aralar düşüşte. Yaşı da 28 gözüküyor, yoksa..). Ligimizde fiziği güçlü santrafor her zaman ön plana çıkmıştır. Emenike'de bunun yanında gözardı edilemeyecek teknik ve hız da var. Nijeryalı'nın gerek Karabük gibi küçük bir şehirden çıkması, gerek tıkır tıkır işleyen bir sistemden gelmesi, gerek de Türkiye'de parlaması riskler içeriyor. Bir de malumunuz Afrika Kupası var. Kara Kıta'nın kış ayında düzenleyip tüm Avrupa'nın elini kolunu bağlayıp, intikam aldığı kupa. Bizde de Afrikalı sayısı 4'e çıkmış oldu. Yobo'nun da transfer edileceğini düşünürsek, Emenike ile birlikte Niang ve Dia da var.
İlk sezonlar, yeni yapılanmalar her zaman zordur. Aykut Kocaman, artık çok daha iyi tanıdığı, son aylarda inceden dizilişlerle oynamaya da başladığı takımında gelecek sezon sağlıklı bir rotasyon oturtabilirse Emenike'nin faydasını görür. Umarım başarılı da olur. Zaten Emenike tarzı bir adamın Fenerbahçe'de başarılı olması 9 milyon euro'yu çıkarması anlamına geliyor.

Selçuk İnan mecburi transfer
Çok kötü bir sezon geçiren taraftarı ancak Selçuk İnan kesebilirdi. Sezon içinde bir hayli trend olan BAM'ın ardından muhakkak ilaç gibi gelecektir. Galatasaray için her yönüyle rekabetin de içinde olduğunu göstermesi açısından da önemli. Kısacası bu transfer bir zorunluluktu. Gözüken o ki sarı-kırmızılılar da elinden geleni yapmış. Selçuk'a 5 yılda verilecek 18 milyon euro + maç başı ücreti konuşuluyor. Yani senede 4 - 4,5 milyon euro. "Aynı ücretle Fenerbahçe'ye imza atmasını ister miydin?" diye soran varsa; evet, isterdim. Olaya Selçuk cephesinden bakarsak; tüm kozlar sizde, bu parayı size Galatasaray vermiyorsa Fenerbahçe verir, Beşiktaş verir. Sonuçta bonservis gibi bir yükünüz de yok. Galatasaray açıkçası bu transfere mecburdu ve aldı. Eminim tüm Galatasaraylılar artık geleceğe daha umutlu bakıyordur.

not: Resmi sitenin açıklamasına göre Selçuk senelik 2 m euro + maç başına 15 bin alacakmış. 

Hiç yorum yok: