27 Ocak 2010 Çarşamba

Galatasaray'ın Transfer Rotası


Açıkçası bu seneki transfer sezonun en görkemli takımı Galatasaray. 90 lar ve 2000 lerin başı Fenerbahçe vardı tahtta. Fenerbahçe'nin elinden tacı Beşiktaş almıştı. Doğrusu sevinmiştim. Büyük yankı yapan, gelip de başarılı olamayan bir çok transferi oldu Fenerbahçe'nin. Zamanla rayına oturan bazı şeyler ve herkesin ahkam kesemediği Brezilya Ligi transferleri, tacın Fenerbahçe'den Beşiktaşa geçmesini sağlamıştı. Yıldırım Demirören yönetiminde kimseye kaptırmayacağı düşünürken tacı bu sene Galatasaray kaptı. Fakat kötü anlamda değil, iyi anlamda transferin yıldızı oldu Galatasaray. Ancak gelinen noktada hata yapılmaya başlandığını düşünüyorum.

Devre arasına girerken Galatasaray'ın 3 tane sorunlu bölgesi vardı. Stoper, iki yönlü oynayabilecek bir orta saha ve santrafor. Stoper sorununu iyi veya kötü, bir şekilde çözmüş gözüküyorlar. Santrafor ihtiyacını da şartlara göre iyi bir isimle doldurmuş gözüküyorlar. 9 a çıkan yabancı sayısını da Linderoth'u göndererek 8 e tekrar indirdiler. Jo istanbul'a Haldun Üstünel'siz gelince 1 transferin daha gerçekleşeceğini öğrendik. Üstünde durulan isim de Dos Santos. Jo transferini önceki transferler gibi saklanamaması, Rijkaard'ın Dos Santos'u yakından tanıması ve Dos Santos'un Premier Lig'de tutunamaması istihbaratı güçlü kılıyor. Kewell'ın 2 ay sürecek sakatlığı ve sezon sonunda oluşması muhtemel bir ayrılık da istihbaratı güçlü kılan diğer detaylar. Eğer Dos Santos gelirse, kişisel görüşüm tamamen gereksiz bir transfer olur. Geldiği gün de Nonda'nın sözleşmesi fesh edilecek. O zaman soru şu; Neden Jo geldiğinde Nonda'nın sözleşmesi fesh edilmedi de Linderoth'un sözleşmesi fesh edildi? Aklıma gelen tek cevap Rijkaard elindeki ortasaha oyuncularından memnun. Nonda'dan da memnun diyeceğim ama Dos Santos gelirse Nonda gönderilecek bu sefer. Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Ayhan ve Barış ile sezon başından itibaren bir şekilde gittik, kalan maçları da bir şekilde atlatırız diye mi düşünülüyor merak ediyorum. Total olarak Türkiye'nin en iyi hücumcuları Galatasaray'da. Sıkıntı zaten takım savunmasında ve bunun en büyük nedeni ortasahanın göbeğinde oynayan 2 oyuncununda aynı tipte oyuncular olması. Ayhan Akman diğerlerine nazaran(Topal, Barış, Sarp) hücumda daha efektif olabiliyor ama onun da güven vermediği açık. Eğer Galatasaray ortalama bir box to box oyuncusu ile transferi kapatabilirse sadece defansa bir takviye değil, hücuma da +1 oyuncu katmayı başaracaktır.

Bir diğer mesele de Kewell. Öncelikle şunu belirteyim Kewell Türkiye çapında sevgi ve saygı duyulan bir oyuncu. Açıkçası ben izlemekten keyif alıyorum. Yaşı da çok yüksek bir oyuncu değil ama sakatlık sorunu olduğu aşikar. Buna rağmen zaten 6 tane yabancıyla sahaya çıkıldığını ve oynadığı bölgede yeterli düzeyde Türk oyuncu olduğunu düşünürsek gönderilmesi hata. Kewell gitmek istiyorsa bir yolunu bulup 1-2 yıl daha ülkemizde kalması sağlanmalı. Bu tip oyuncular genç yaştaki futbolcuyu geçtim tribündeki taraftara da bir şeyler katıyor. Gerçek bir volenin hazzını Kewell attığında tadabiliyoruz. PVH gibi bir oyuncunun nasıl bu kadar mükemmel frikikler attığını Sergen gibi ''ya işte Allah vergisi. Vuruyoruz gol oluyor'' gibi değilde, uzun yıllar nasıl çalışarak atıldığını öğrenebiliyoruz. Bu tip oyunculara ihtiyacımız var.
edit: Resmi olarak Dos Santos transferi gerçekleşti. Gönderilen yabancı da Nonda oldu.

5 yorum:

Major dedi ki...

beşiktaş hangi yıldızı aldı da o taç ona geçti?

İlker Yılmaz dedi ki...

@kaan özaydın
sorun da orada zaten. beşiktaş yaptığı bir sürü gereksiz transferle transfer döneminin yıldızı oldu.

bonaventure dedi ki...

galatasaray box to box oynayacak adamı sezon başında aldı. elano 11-12. haftlardan beri o bölgede oyunu iki yönlü oynayan oyuncu konumunda. sanırım ikinci yarıda elano-arda-sarp(topal) 3 lüsüyle şakillenecek orta saha. bence elano bu bölgeya yavaş yavaş ısındı ve bundan sonra çok daha iyi olacaktır. önemli olan ardanın sürekli sola kaçmak yerine tam bir orta saha oyuncusu gibi oynamaya başlamasıdır.

mre dedi ki...

sizle tamamen aynı görüşlere sahiptim ta ki gaziantepspor maçını izleyene kadar. o maçta rijkaard elano'yu sizin box to box diye tabir ettiğiniz biçimde kullandı ve bana kalırsa oyunda kaldığı müddetçe en iyi elano'ydu. hatta taraftarın jo oyuna girerken gelen ıslığı da elano'nun iyi oyununadır zaten herkes nonda'nın çıkmasını bekliyordu.
bu tezime elano'nun bu bölge için fazla yum uşak kalacağını söyleyerek itiraz edebilirsiniz ancak o maçta pl hayatındaki kadar faul yaptı elano. tabi faul sayısıyla başarı ölçülendirilemez ancak söylemek istediğim orada oynayan oyuncunun yapması gereken mücadele ve direnci (çok da kötü hava şartlarına rağmen) sahaya yansıttı elano.
açıkçası dos santos transferi hala çok gerekli görünmüyor bana ancak elano'nun yeni rolüyle biraz daha anlaşılabilir oluyor ki eğer elano bu işi hakkıyla yaparsa gelebilecek herhangi birinden çok daha faydalı olacaktır.

8JK dedi ki...

Zaman gösterecek sanırım transferlerin akibetini.

http://eksisekiztas.blogspot.com/