19 Kasım 2009 Perşembe

Nefret Unsuru Henry


Dün geceden beri bir Henry'den nefret furyası almış başını gidiyor. Eve geldiğimde maç yeni bitmişti ve ilk olarak yorumlardan öğrendim maçın sonucunu. Yorumlar Henry'nin güvenilmez, saygı duyulmaması gereken bir emek hırsızı olduğunu söylüyor ve ekliyordu, artık Henry insanların gözünde bir hiçti. Herkes ağız birliği etmişçesine "artız seni sevmemizi bekleme" diyordu Henry'ye. Olayın detaylarını öğrenmem zaman aldı özeti hemen izleyemediğim için. Önce Fransa'nın golünden sonra topu elle kontrol ettiğini öğrendim. Tepkilerle birbirini karşılamayan bir suçtu bana göre. Başka ne yapmış diye araştırırken mevzubahis golden sonra abartılı sevincine kızanlar olduğunu gördüm. Tabi bahsi geçen gol, uzatmalarda turu getiren goldü. Daha sonra maçın özetini seyredebildim. Enteresan şekilde öğrendiğimden fazlası olmadığını gördüm. Gol pozisyonunda Henry topu eliyle kontrol etmiş ve pası vermiş. Dört bir yanı saran anti-Henry oluşumlarının nedeninin bu olduğunu görünce daha çok şaşırdım.

Ekşisözlük ve Twitter üzerinden takip ettiğim yorumların -neredeyse- tamamı aynı fikirdeydi: artık Henry'nin sevilir bir yanı kalmamıştı. İşin daha garip olan yanı ise bunu söyleyenlere sorsan alayının Maradona hayranı çıkacak olmasıydı. Henry öfkesinin çevremdeki canlı örneklerine durumu sorduğumda ağırlıklı olarak İrlanda'nın elenmesine veya Fransa'nın tur atlamasına üzülenlerin olduğunu gördüm. Durumu ezilenin sempatikliğine yoracak olursak, ezilenin kim olduğunun önemi de ortaya çıkıyor. Arjantin karşısındaki İngiltere'nin pek ezilme lüksü olmazken Fransa karşısındaki İrlanda durumun en makul örneği olabiliyor.

Dün yaşanan olayla ilgili olarak bir de Henry'nin açıklamaları var: "Ben hakem değilim, hakemin görmediği pozisyon için gidip golü iptal et diyemem" diyor kendisi. Tıpkı golden önce faul yapan bir oyuncunun, kornerde rakibinin omzuna basıp yükselen, penaltıda pozisyonunda kendini atan oyuncunun itiraz etmediği gibi. Bütün bu hareketler kasıtlı olarak yapıldığında oyun kurallarına aykırı ve normal şartlarda yapılmaması gereken müdahalelerdir. Ama kimseyi hakem bu hareketini görmedi diye suçlayamazsınız. Bugün Henry'nin bu denli eleştirilmemesinin nedeni hakemin pozisyonu görememesidir. Kaldı ki aynı maçın uzatma dakikalarında bir penaltı pozisyonunda -bana göre- kendini yere atan Anelka'ya aynı tepkiler gösterilmiyor. Hakem penaltı çalsaydı aynı tepkiler gelir miydi bilmiyorum. Ama durumu hakemin kararının direkt olarak etkilediği aşikarken hatanın büyüğü Henry'de midir hakemde mi, sormak isterim. Netice itibariyle Henry kendisini Dünya Kupası'na götüren gole itiraz etmediği için nefret unsuru olmuştur. Bana hala garip geliyor...

Son olarak içimizdeki İrlandalıların affına sığınarak maçın sonucuyla ilgili fikrimi de paylaşmak isterim. Fransa'nın Dünya Kupası'na gidecek olmasından memnunum. Dünya Kupası benim için keyif haftalarıdır ve orada keyif alacağım takımları izlemek isterim. İzlemekten keyif alacağım futbolcular, dinlemekten keyif alacağım teknik direktör demeçleri... Fransa'da fazlasıyla mevcut kriterler. Bu nedenle Fransa'nın elenmesi beni üzerdi. Keşke daha makul bir sonuçla gitseydi Dünya Kupası'na ama yapacak bir şey yok.

5 yorum:

victor orbis dedi ki...

Fransa'nın izlemeye değer ,keyif veren birçok yıldız oyuncusu var ama dinlemeye değer bir teknik direktörü olduğunu hiç düşünmüyorum.Maçın tekrar edileceğini sanmıyorum.Ancak Henry'e ceza verilip dünya kupasını evinden seyretmesi bence yerinde bir ceza olurdu.

defuser dedi ki...

henry topu elle düzelttiği anda hakemin önü kapalı, henry'nin etrafında iki oyuncu var yanılmıyorsam. hakemin pozisyonu düzgün olsa, o golü vermezdi ama göremedi. henry'nin günah keçisi ilan edilmesini sizin gibi anlayamıyorum ben de. henry bir fransız olarak, fransa için en iyisini yaptı diye düşünüyorum.

Sencer Yücel dedi ki...

@victor orbis: demeçleri kitap olan bir teknik direktörden bahsediyoruz. öğretici olmasa da eğlendirici bence :)

CDiS dedi ki...

henry hala büyük futbolcudur, hala çok yeteneklidir, hala izlemesi keyif verendir, ancak, bu yaptıklarından dolayı kendisinden gıcık kapmamı engellemez. ben maradona hayranıyımdır, ama elle gol atan, kokainman ve doping yapmış bir adamın sadece futbolculuğunu sevebilirsiniz zaten.. zaten takriben 3-4 maç ceza alacak, centilmenlik dışı hareketten, dünya kupasında da oynayamayacak, belki de son dünya kupasında..

http://casteldisangro.blogspot.com

Adsız dedi ki...

nihayet mantıklı bir yazı gördüm bu konuda. Fransız mallarını boykot edecek aşamaya gelmişti sözluk, bloglar vs.