12 Kasım 2011 Cumartesi

Gazlı mı, sistemli mi?

Maç öncesi tahminim 1-0 alırız, deplasmanda da berabere kalır tur atlarız yönündeydi. Hiç de beklediğim gibi olmadı ve Türkiye Milli Takımı Hiddink yönetimindeki en kötü futbolunu sergileyerek Hırvatistan'a TT Arena'da 3-0 mağlup oldu.

Hiçbir milli takım hocası size sezon öncesi kondisyon yüklemesi yapmaz, alttan genç oyuncu da yetiştirmez. Rekabetin arttığı, kaybedilecek bir şampiyonanın çok şeyler götürdüğü bir ortamda "ben genç oyuncularla sahaya çıkayım, bir takım oluşturayım, iki sene kaybetsek de sonrasında bomba gibi döneriz" mantığı da işlemez. Hiddink gelir, takımın mental sorununu tespit eder, bunun üzerine gidip düzeltmeye çalışır.

Biz gazla çalışan milli takımdan bıkmıştık ve aklıyla oynayan, disiplinli bir takım görmek istiyorduk. Bunu başaracak yegane hoca Hiddink'tir. Hollandalı teknik adam geldiği günden beri devamlı aynı şeyleri söylüyor; "duygularımızla hareket ediyoruz", "futbolcular kendilerine verilen görevleri saha içinde unutabiliyorlar", "taktik disiplini elden bırakmamamız lazım" gibi. Bu minvalde ilerliyor hep röportajlar. İşte bu demeçler bizim hâlâ aklımızla futbol oynamamızın eleştirisi. Oynayabilir miyiz, muallak. Muallak çünkü bazı maçlarda oynadık. Ha artık oynayamayız, zira TFF Hiddink'i büyük ihtimal postalar.

Grupta oynanan ilk dört maçı bir kenara koyarsak, Azerbaycan maçından sonra taktik disipline sadık maçlar izledik. TT Arena'daki Almanya maçı dahil zaman zaman çok iyi futbol oynadık. Lakin yaratıcılığımız eksik, Arda dışında bireysel yeteneğini ortaya koyan çok az, gurbetçilerden hiç verim alınamıyor. Kısır maçlar izledik, turnavanın en az gol atan ekiplerinden biri olduk.

Bizim temel sorunlarımızdan bir tanesi belli bir sistematiğimiz olmadığı için gurbetçilerden verim alamamamız. İki yıldır ortalığı inleten Nuri Şahin kaç maç oynadı, oynadığı maçlarda ne kadar verimli oldu. Tek istisna Hamit Altıntop. Keza onun kadroda oluş zamanına bakın uzun yıllar geçti. U-21'de beraber oynadığı çok arkadaşı var şu an kadroda. Sadece bu sorun bile birçok şeyi anlatıyor.

Görünen o ki gemi karaya oturdu. Artık bunu Hiddink çıkaramaz. O güven kayboldu çünkü. Ben güvensem de birşey değişmez, genel kanı bu yönde. Almanya maçı sonrasında Sportivi'de maç yorumu yaparken Hiddink'i savunuyordum, rejiden soru geldi. Yani Hollandalı'ya karşı bu denli bir sevgisizlik ortamı oluşmuş durumda. Muhtemelen de hoca değişecektir. Lakin en büyük sorun kimin geleceğidir. yabancı hoca getireceklerse o da Hiddink'in yaptıklarına benzer şeyler yapacaktır ve muhtemelen iki sene sonra o da tefe konup yollanacaktır. Yapılması gereken önümüzdeki Almanya gerçeğini görmemiz. Onlar ne yaptı da bu denli bir çıkış yakladılar iyice irdelemek lazım. Kolay değil ama zor da değil. Belli bir sistematiği oturtamadığımız taktirde Kulüp takımlarının yakaladığı jenerasyonla yetineceğiz. Yani kimi getirirsen getir işin Aykut Kocaman'a, Şenol Güneş'e, Fatih Terim'e, Carlos Carvalhal'e kalmış olur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence milli takım'ımızın en büyük eksikliği oğuz çetin'dir. Gereken işi kendisi yapmıyor, hiddink zaten gelip TÜRKIYE'de maç izlemiyor oğuz çetin denilen şahsiyet oluşturuyor milli takımı, seçilen oyuncuların suçu yok çıkıp oynuyorlar. Ben hu takım'da sabri'yi görmek istemiyorum yapamıyor kaldıramıyor bi formda tolga varken cenk varken neden milli takım'ımızda yoklar ? Hadi sağ bek yok bizim mehmet topal gibi oyuncumuz var neden yedek oturuyor ? 2 - 0 gerideyiz burak çıkıp umut giriyor kaybedicek neyin var çift forvet oynayanları yadırgıyorlar heralde ! Kısaca ruh lazım bize ruh ! Volkan ıslık'lanmasin diye ona top atmayan egemen bilerek kart görüp cezalı duruma düşen arda'ya adamlık öğretsin. Taraftar sana küfür eder sen profesyonel'sin sen niye karşılık veriyorsun keza emre belozoglu aldığınız paralar haram olsun ! Oğuz çetin istifa ! Nuri şahin bu çocuğu'da bitirdiniz yazıklar olsun size ! ( SAKARYA'Lı )