22 Temmuz 2011 Cuma

Afyon yoksa eğer...


Nereden başlanmalı, nasıl devam etmeli bilmiyorum. 3 haftadır basın şike yazıyor, biz de okuyoruz, konuşuyoruz. Blogda değinmedik bu konuya. Çünkü bugün bir şey yazsam yarın başka bir şey çıkacak ortaya. Galiba farkında değiliz ama bayağı bayağı yokuş aşağıya gidiyoruz. Belki bugünkü Shakhtar maçıyla farkına varmışızdır.
Nasıl ki yöneticilerin hırsları bazı yanlış yolları izlemesine yol açıyorsa aynı şekilde gazetelerin tiraj, gazetecinin de isim yapma hırsı aynı şekilde yanlış yapmalarına yol açıyor. Fenerbahçe taraftarının medyaya gösterdiği tepki çok normal. Takım sahaya "En büyük delilimiz alın terimiz" pankartı ile çıkıyorsa, TFF soruşturma gizli elimde delil yok, işlem yapamıyorum diyorsa, gazetelerde çarşaf çarşaf sözümona gizli soruşturmanın gizli belgeleri yer alıyorsa ve tüm makamlardan önce cezayı bizzat basın kesiyorsa tepki olur arkadaş. Üzüldüğüm nokta foto muhabirleri. Onların suçu yok, sadece fotoğraf çekecekler. Tepkinin kaba kuvvet yönünü hep foto muhabirleri görüyor. Çünkü işleri gereği ortada en çok gözüken onlar. Haber Türk Gazetesi'nin yaptığı gazeteciliğe sığar mı bilmem ama insanlığa sığmadığına hem fikirizdir umarım.
Bugünkü olaylar göstermiştir ki bir an evvel soruşturma neticelendirilmeli, adalet yerini bulmalı. Ha bu ülkenin adaletine ne kadar inanırsınız o ayrı konu (Açıkçası ben yıllar önce güvenmeyi bıraktım. Fare dağa küsmüş dağın haberi olmamış derler ya benim ki o hesap). Eğer ki bu teker böyle dönmeye devam ederse ortamın daha da berbat olacağı aşikar. Taraftar takımının şike yapmadığına inanıyor. 3 haftadır lastik gibi çekiştirirsen bu konuyu varsa bile inandırman çok zor. Mesele olaylar ne kadar uzarsa o kadar büyüyeceğe benziyor. Bugün sahaya önce 1 kişi girdi, sonra 2 oldu, sonra 4, sonra 8, sonra 16, 32, 64, 128.... arttıkça arttı yani. Yarın onbin kişinin inmeyeceğini kim garanti edebilir? Bunun cezası var da kaçının çetelesini tutacaksın? Zor bir memlekette yaşıyoruz. Genel olarak herkesin türlü türlü bir sürü sıkıntısı var. Futbol kitlelerin afyonu değil miydi? Şahsen çoğu kez böyle unutmuşumdur dertlerimi. İtalya, ülkesindeki şikenin gölgesinde Dünya Kupası'na uzandı. O zamanlarda onların bir afyonu vardı. Bizim maalesef yok.

3 yorum:

lamhaltas dedi ki...

dediklerinin çoğuna katılıyorum. ciddi bir provakasyon var ortada ya da bir şarj olma durumu. ancak ne olursa olsun bu taraftarın yaptığını meşrulaştırmamalı. evet basının veya savcılığın yaptığı yanlışları eleştirelim sonuna kadar ancak "tepki olur arkadaş" noktasına gelip insanların yaptığını "doğru-haklı" kabul edersek ipin ucunu kaçırırız ve kaos daha da büyür.

Tanıl Bora dedi ki...

iyi de maçta taraftarların sahaya girmeleri kesinlikle cezalandırılmalı, yoksa o örnek şiddet yasası ne olur, 50 tane bursasporlu 2,5 aydır boşuna yatmış olmasın, hatta haklarında hiç haber bile duymuyoruz, şu meşhur masumiyet karinesi, iddiaaname bile hazır değil halbuki, ama 2,5 aydır içerdeler, nedense istanbul üçüzlerine bir değdiler mi ahlar vahlar, vaveylalar, bunlara saha kapama cezası en az 5 maç olmalı, bu arada o yönetici olacak şefersizlere de mutlaka ceza verilmeli, yok tişörttür, ruh çağırmadır, maskedir, febe tv de akıl almaz yayınlardır, ahlaksız herifler, taraftarları esas gaza getirenler bunlar, bunlara mutlaka ceza verilmeli, yoksa bunlar cesaret aldıkça gaz vermeye devam edecekler....

İlker Yılmaz dedi ki...

@hmm
ben tepkinin kaba kuvvetle gösterilmesine karşıyım zaten. onu asla savunmuyorum. Dün foto muhabirleri kaba kuvvet gördüğü için sadece onlara değindim. mesela gazete almamak da bir tepkidir. bu gibi tepkiler verilebilir. tepkinin olması normaldir ve bence gereklidir de. ama dediğim gibi kaba kuvvetle değil asla.