3 Kasım 2009 Salı

Yedek Kaleci


Fenerbahçe'nin yedek kalecisi Volkan Babacan u-16 dan itibaren milli formayı giyiyor. Oynadığı milli maç sayısı Fenerbahçe'de forma giydiği maç sayısından daha çok. Volkan Demirel'in arkasında bir aksilik olmazsa minimum 5 yıl kulübede oturacağı kesin. Oysa şu an süper ligde bulunan takımların en az yarısında forma giyebilecek kalitede bir isim. Keza Galatasaray'ın transfer ettiği Ufuk Ceylan da geleceği parlak olduğu düşünülen bir isim. Galatasaray bu transferi yaptığında ya oynatsın, ya da 1-2 sezon daha Manisaspor'da oynamasına müsade etsin. Çünkü Leo Franco'nun sözleşmesi bitene kadar yedek bekleyeceği kesin. Leo Franco'nun Madrid'den ayrılma/gönderilme sebeplerinden biri de bu. Çünkü yerine 20 yaşındaki Asenjo'yu transfer ettiler. Rüştü ve Hakan arasındaki forma savaşını zaten anlamış değilim. Hakan Arıkan ilk defa bu kadar güven verdiği kaleye geçemiyorsa ne zaman geçecek. Üstelik performansı Rüştü'den daha iyi iken. Trabzonspor'da da aynı durum geçerli. Tolga sıkça yer buldu kendisine ama şansını pek değerlendirememiş gibi. Onur Recep Kıvrak'da milli oyuncu apoleti ile geldi Trabzon'a ama 3. kaleci durumunda. En azından 1.lige kiralanması düşünülmeli.

Aşağıdaki listede güçlü takımların kaleci listelerini sıraladım. Genel olarak 1. kaleci yedek kaleciden daha genç. Yani yedek kalecilerin daha çok tecrübeli isimlerden seçilmiş. Maç sırasında çeşitli nedenlerden dolayı kaleci değiştirmek zorunda kaldığınızda defans oyuncuları arkasında tecrübeli bir isim görüyor. Bu önemli bir nokta. Bu kaleciler refleksleri daha zayıf olabilir ama aylardır, belki de yıllardır oynamamalarına rağmen oyuna sonradan girdiklerinde çok büyük hatalar yapmıyorlar (istisnalar yok mu? Tabi ki var. Milan'ın 4 kalecisini bedava verseler evdeki balkona sokmam). İtalya ve İspanya bu konuya en önem veren ülkeler. Çarpıcı bir sonuç İngiltere Premier Liginden verebiliriz. Ligimize benzer bir tablo var Premier Ligde. İngiltere milli takımında da ciddi bir kaleci sorunu yaşandığını söyleyebiliriz. Zira hala David James'in milli takıma çağrıldığı görüyoruz. Almanlarda benzer bir tablo var ama alt yapıları iyi olduğundan orta şekerli kurtarıyorlar. Çok iyi kalecileri yok ama iyi kalecilere sahipler. Yalnız geçmişteki Kahn, Köpke, Illgner kalitesinde bir isimleri yok şu an.

Juventus; 1-Buffon(31), yedek; Chimenti(39), Manninger(32)
İnter; 1-Julio Cesar(30), yedek; Toldo(37)
Roma; 1-Doni(29), yedek; Lobond(31)
Fiorentina; 1-Frey(29), yedek; Avramov(30)
Milan; Dida(36), Roma(35), Abbiati(32), Storari(32)
Napoli; 1-De Sanctis(32), yedek; Iezzo(36)

Real Madrid; 1-Casillas(28), Dudek(36)
Barcelona; 1-Valdes(27), yedek; Pinto(33)
Valencia; 1-Moya(25), yedek; Sanchez(38)
Sevilla; 1-Palop(35), yedek; Varas(27)
A. Madrid; 1-Asenjo(20), yedek; Jimenez(23)

Bayern Münih; 1-Butt(35), yedek; Rensing(25)
Wolfsburg; 1-Benaglio(26), yedek; Lenz(35)
Hamburg 1-Rost(36), yedek; Hesl(23)
Werder Bremen; 1-Wiese(27), yedek; Mielitz(20)
Stuttgart; 1-Lehmann(39), yedek; Stolz(26)
Schalke; 1-Neuer(23), yedek; Schober(33)

Man. Utd; 1- van der Sar(38), yedek; Foster (27), Kuszczak(27)
Chelsea; 1-Cech(27), yedek; Hilario(34)
Liverpool; 1-Reina(27), yedek; Diego(26)
Man. City; 1-Given(33), yedek; Taylor(28)
Arsenal; 1-Almunia(32), yedek; Mannone(21), Fabianski(24)

Lyon; 1- Lloris (22), yedek; Vercoutre(29)
Marseille; 1- Mandanda (24), yedek; Riou(29)
Bordeaux; 1- Carrasso (27), yedek; Rame (37)
Monaco; 1- Ruffier (23), yedek; Ulien(20)
Toulouse; 1- Pele(26), yedek; Blondel(30)
PSG; 1- Coupet(36), yedek; Grondin(35)

Fenerbahçe; 1-Valkan Demirel(27), yedek; Volkan Babacan(21)
Galatasaray; 1- Leo Franco(32), yedek; Ufuk(23), Aykut(27)
Beşiktaş; 1-Rüştü(36), yedek; Hakan(27)
Trabzonspor; 1-Sylva(34), yedek; Tolga(26), Onur Recep(21)

6 yorum:

Kemal Mardin dedi ki...

güzel tespit.

bu arada onur recep kıvrak'ın hangi ismini kullandığından emin olamamışsın sanırım. haklısın tabii çocuk o kadar az oynadı ki, televizyonda adı duyulmadı neredeyse. Onur ismini kullanıyor. Bilgine.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Bende çok yazdım bu konuyu. Bir genç kalecinin kendisini geliştirmesi için asla yedek kalmaması gerekir. Özgüven bir kaleci için olmazsa olmazdır O yüzden genç kaleci sürekli oynayacağı bir takıma kiralanmalı, as kalecinin yedeği, tecrübeli ve soğukkanlı bir adam olmalıdır dedim sürekli.

Göztepespor as kalecisi olmak, Galatasaray yedek kalecisi olmaktan iyidir bir genç kaleci için diyordum sürekli.

Sende benim gibi düşünmüşsün ve benim aksime üşengeç bir adam olmadığın için :), araştırmışsın, kanıtlamışsın. Helal olsun

Nerazzurri dedi ki...

Dünyada herşeyin bir yedeği belki vardır ama gerçekten yedek kaleci olmak çok zor bir şey. Ya önündekinin ceza almasını ya da sakatlanmasını beklemen lazım. Gerçi çoğu zaman bu süreçten sonra bile yedek kaleci kulübesine dönebiliyor ama böyle çıkanlar da çok.

Güzel konu ellerine sağlık:)

oddy dedi ki...

güzel konu eline sağlık.
bu tabloda 30 'lu yaşlardaki kaleci çokluğunu görünce;
Akinfeyev'i alabilecek takım bir 15sene kaleci sıkıntısı çekmez gibime geliyor.

Emre dedi ki...

Fakat şöyle bir durum var; Mannone Arsenal'in birinci kalecisi değil bence. Almunia orda birinci kaleci; ya da Fabianski. Mannone 3. alternatif..

İlker Yılmaz dedi ki...

@emre
evet almunia 1. kaleci. yazı hazırlandığında almunia sakattı ve yerine mannone oynuyordu. şu an hatırlamıyorum ama heralde o nedenle öyle hazırlamışım listeyi.